Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Maras, Gordan, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala, hvala kolega Panenić, hvala vam.
I molim vas da ipak biramo riječi, možemo to reći i na puno ljepši način, hvala vam.
Kolega Maras, sada je vaš red, pitanje postavljate predsjedniku Vlade.

Maras, Gordan (SDP)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče.
Evo danas je malo i energija i dikcija našeg premijera u skladu sa kišnim zagrebačkim danom, monotono, dosadno, bez malo energije da unese optimizma i među nas saborske zastupnike, zato ću ja početi netipično i pohvalit ću ga.
Znači simpatično mi je kako se ovdje naš premijer Plenković trudi hvaliti svojim rezultatima ali u isto vrijeme me hvata nevjerica. Nevjerica jer Vladi Andreja Plenkovića nitko, gotovo nitko u Hrvatskoj ne vjeruje. 77% naših sugrađana ne vjeruje Vladi HDZ-a, ne vjeruje Andreju Plenkoviću.
Građani vide da Andrej Plenković nije vratio INA-u u hrvatske ruke. Građani vide da Andrej Plenković skriva svoje suradnike Šeksa i Ramljaka u aferi Agrokor. Građani vide da je Andrej Plenković omogućio tzv. strvinarskim fondovima stotine milijuna eura zarade i dobiti i mogućnost da sutra prodaju najvrednije hrvatske kompanije. Građani vide da je omogućio Andrej Plenković, Anti Ramljaku neto plaću od 70 tisuća kuna. Građani vide da je proteklih godinu dana za vrijeme mandata Vlade Andreja Plenkovića preko stotinu tisuća naših sugrađana otišlo iz Hrvatske.
To nije smiješno. Kolege to nije smiješno. Nemojte se tome smijati. Sve to naši sugrađani vide. I usprkos tome šta ti rezultati su porazni moje pitanje vama da li vam je neugodno što se hvalite usprkos što građani ne vide vaše rezultate i šta vam gotovo nitko u Republici Hrvatskoj ne vjeruje.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor predsjednika Vlade, izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa predsjedniče Hrvatskog sabora.
Cijenjeni kolega Maras, ja mislim da vam ni Ciceron neće biti ravan ako ovako nastavite. Mora bit da trenirate doma pred ogledalom, budući da se hvalite i u ovim intervjuima na televiziji da ste smršavili. Ja vam na tome čestitam.
Vi ste kolega Maras naveli jednu sada tiradu koju ste pobrojili, koja ima valjda neki spin doktori koji vam sad šalju nekakve telegrame ili SMS-e šta da reagirate nakon što ja kažem.
Jednostavno ste se ubacili u tu kolotečinu nastupa vašega šefa stranke. I ja moram priznati slušajući vas svo ovo vrijeme da zaista kako ste vi kazali, evo citirat ću vas malo sam u nevjerici. U nevjerici sam zato što pokušavate hrvatskoj javnosti, hrvatskim biračima stvoriti jedan dojam drame kojega nema.
Zato što upravo suprotno, razlika između SDP-a i HDZ-a je u tome što se vi ponašate politikantski, a mi se ponašamo odgovorno. I ako na trenutak mislite da ljudi to ne vide vi se varate, vi se varate kolega Maras. I sve ovo što radite, sve ove predstave koje nastojite raditi na plenarnoj sjednici, na odborima, pa dijelom i na ovom Istražnom povjerenstvu imaju samo za cilj, vrlo jednostavan cilj ostaviti dojam da je Hrvatska u problemu. To je vaš jedini cilj. I zato apostrofiram riječ politička odgovornost.
Ja imam u svakom trenutku, ni u jednom trenutku pa i u ovoj situaciji i krizi oko Agrokora nismo napravili niti jedan potez koji bi bio protivno općem interesu. Vi govorite i vaš čelnik stranke o strvinarskim, lešinarskim fondovima. Pa hajde objasnite onda hrvatskoj javnosti da li vi smatrate da je Zagrebačka banka isto lešinar? Recite, evo vi objasnite hrvatskoj javnosti da li je ZABA koliko ja znam banka sa najvećim udjelom na našem bankarskom tržištu lešinar.
Ako je, vi to meni rastumačite ja vas ljubazno molim. Sigurno ćete pridonijeti imageu te poslovne banke na našem tržištu. Dakle, ja apeliram na vas, ja vas razumijem u političkoj utakmici sve je to i simpatično i zgodno. Ali pokušajte napraviti tu nijansu.
Odgovornost je i oporbe da pridonese općem cilju. Nije vaša dužnost jedino kritizirati i to nekonstruktivno. Vi pričate sada, evo čitam da imate tim koji će raditi na zakonu. Sada, znači vi biste radili i nakon što je zakon na snazi 7 mjeseci. Pa možemo tim tempom kolega Maras dok se vi uputite, dok nešto napišete, dok nešto predložite dočekat kraj mandata. Jel' točno? Ja mislim da biste morali biti mamo realniji, malo manje teatralnosti, malo više konstruktivnosti, malo više dijaloga.
Poen je o.k. Dobit ćete pola posto, jedan posto ali svejedno gubite na izborima. I to je ono što je ključ. Prema tome, stvarno nećemo se dat pod dojam anketa jedne blic snimke u jednom trenutku uz medijsko nemultipliciranje ovoga što radite, nego totalni suport kojega možete dobiti od svih aktera koji su isto na rubu odgovornosti za ono što se zbiva u Hrvatskoj. Isto na rubu odgovornosti uz svo poštovanje.
Dakle, ja apeliram na odgovornost i na razum. Vi možete tome pridonijeti, ali i ne morate. Na vama je.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Odgovor kolega Maras, izvolite.

Maras, Gordan (SDP)

Hvala lijepa.
Gospodine predsjedniče drago mi je da pratite moj rad i pratite moje intervjue, jer primijetili ste, da novinar je rekao da ste jednom sugerirali da mi je dobro u opoziciji, da sam malo skinuo deset kila. A onda sam ja rekao da smo vi i ja na istoj kilaži. Ne? Ja sam otišao 10 dole, vi ste otišli 10 gore i tu smo negdje. Tako da s te strane očito i vama odgovara pozicija premijera, samo na drugi način.
Ali ono što je ovdje puno važnije od toga koliko tko ima kila, je to da Hrvatska i hrvatski građani zaslužuju transparentnost. Niste vi gospodine Plenkoviću dobili vlast da radite što želite. Morate imati dijalog sa građanima, pa zato i služi Istražno povjerenstvo. Morate imati dijalog sa oporbom, zato služi i ovaj Hrvatski sabor.
Vi ste odbili doći kada smo vas pozvali da razgovaramo o roll up ugovoru koji je potpisao Ante Ramljak. Znači vi ne želite komunikaciju. Pa mi nismo, mi nemamo drugu opciju nego na taj način da pokažemo hrvatskim građanima da će se njihov glas čuti. Ali nije problem u tome što vam ne vjeruje Gordan Maras. Vi ste rekli to je politička utakmica, ali bi vas trebalo brinuti šta vam ne vjeruje 77% naših sugrađana.
Nemojte bit tako samodopadni i reći da na izborima pobjeđuje HDZ, gubi SDP ili netko drugi. Vi se bojite izbora više od SDP-a. Vjerujte da imate hrabrosti i da imate vjeru da bi pobijedili na izborima izbori bi već bili sada. Ali vi čekate mandat 2019. u Europskoj komisiji i to je jedina intencija vašeg rastezanja ove cijele priče.
Pustite vi Mimicu tko će gdje njega vratiti. Ja vam kažem šta vi čekate. Vi se bojite izbora i cijelo vrijeme izbjegavate raspravu sa hrvatskom oporbom i zbog toga se i moralo postaviti nekad i na ovaj način.
Hvala lijepa.
PDF