Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Dobrović, Slaven, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje, iduće pitanje, poštovani zastupnik Slaven Dobrović, pitanje postavlja predsjedniku Vlade.
Izvolite.

Dobrović, Slaven (MOST)

Hvala lijepo predsjedniče Sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade Plenković, sasvim sigurno vjerujem da je vama poznato kako je Hrvatsku u svijetu najbolje prepoznaje po Plitvičkim jezerima i Dubrovniku. Što se danas dešava sa Plitvičkim jezerima? Pa ona se nalaze na sigurnom putu silaska s liste svjetske prirodne baštine UNESCO-a.
Jako mi je drago da sam osobno imao prilike kao ministar upoznati vas s tom problematikom, koja je sve samo ne jednostavna, dakle, još ove godine. Što se zadnje dešava? 19.7. ove godine je otkriću nelegalne cijevi za ispust fekalne otpadne vode, u strogo zaštićenu prirodu, hrvatski branitelju su pozvali inspekciju zaštite okoliša, sanitarnu inspekciju i MUP da obave očevid.
Očevid je obavljen, sanitarna, vodopravna inspekcija nije došla i tek je po nalogu DORH-a uzet uzorak vode i ispitan. Što se dalje dešava? Ništa. Dakle, mi očito možemo reći, da institucije ovdje ne rade svoj posao. Zato vas pitam predsjedniče Vlade, jeste li upoznati s tim činjenicama i jeste li spremni poduzeti nužne korake, kakav ovaj skandal u srcu najvrijednije hrvatske prirodne zaslužuje.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Molim odgovor predsjednika Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče Hrvatskog sabora.
Cijenjeni kolega Dobrović, dobro se sjećam naših razgovora na ovu temu i vašeg osobnog angažmana glede Plitvičkih jezera, kao nacionalnoga parka i jedne od najatraktivnijih, nesumnjivo prirodnih ljepota Hrvatske i s te strane se vama u cijelosti slažem.
Što se tiče ove odluke od 19.7. također sam s time upoznat, ministar zaštite okoliša i energetike, kolega Čorić vodi računa o tome, da se na području Plitvičkih jezera, kao zaštićenom nacionalnom parku, ne događaju nikakve radnje, koje bi pridonijele onome što se moglo okarakterizirati kao zagađenjem i očekujem da i on i svi nadležni u nacionalnom parku Plitvice spriječe zajedno s drugim inspekcijskim službama, bilo kakvo ponašanje, koje bi moglo utjecati na kvalitetu Plitvičkih jezera, prije svega vodnih resursa, ali i ostalih aktivnosti na tom području, osobito onoga što bi moglo biti kvalificirano kao nelegalna gradnja.
S te strane ministar Čorić i njegove službe nastaviti će sve aktivnosti, kako bi se zaštitio nacionalni park Plitvička jezera.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Očitovanje kolega Dobrović.
Izvolite.

Dobrović, Slaven (MOST)

Hvala lijepo na odgovoru.
Dakle, iz vašeg odgovora je vidljivo da se od vas skriva prava istina, odnosno, da ste informirani od ljudi, dakle, na način da se istina, odnosno, da se slika bitno uljepšava. Ja vas podsjećam, da postoji jedno silno nerazumijevanje i negiranje problema, od graditeljskog sektora u Vladi RH.
Isto tako vas podsjećam da su brojne uprave, javne uprave, uprave nacionalnog parka, od osamostaljenja Hrvatske, pa na ovamo, isto tako negirale i neprepoznavane problem, ustvari su ga i stvarale. Tako da je nedavna smjena ravnatelja, koji je javno progovarao o ovom problemu i koji je činio nešto na tom polju, pokazuje da mi kao država nismo na dobrom putu da zaštitimo Plitvice.
UNESCO-va je bila rano ovo godine u posjeti i jasno je iskazala da treba hitno promijeniti proceduru donošenja građevinske dozvole. U međuvremenu je izdano preko 50 građevinskih dozvola, bez pravog sudjelovanja javne ustanove. Dakle, što je zaključak? Zaključak je da je privatno poduzetništvo, odnosno, kapital potpuno u kontroli situacije.
Vodopravna inspekcija nije došla, a vodopravna dozvola, za jedan poveliki objekt je nedavno dobivena. Ja sam siguran da upravo ovakva situacija, ignoriranje velikih problema, nebriga za javno dobro, pa onda i nekontrolirana moć lokalnog kapitala, jesu glavni motivator, za naše mlade, educirane, da uzimaju jednokratnu kartu prema Europi.
PDF