Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Stričak, Anđelko, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepo.
Sljedeće zastupničko pitanje, postaviti će uvaženi zastupnik Anđelko Stričak.
Izvolite.

Stričak, Anđelko (HDZ)

Hvala lijepo.
Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Premjeru, ministri, kolegice i kolege.
Pitanje upućujem ministru Tolušiću. Ministre nadam se da se lažemo da je poljoprivredna proizvodnja iznimno bitna, iz više razlog, a između ostalog gospodarski, pogotovo kada govorimo o turizmu i prehrambenoj industriji. Iz razloga nacionalne sigurnosti, svaka država nastoji osigurati što veću proizvodnju vlastite hrane, odnosno, da ima što manji uvoz iz razloga ruralnog razvoja, da stanovništvo ostaje živjeti u tim krajevima.
Stoga vam upućujem jedno pitanje, što ste kao ministar poduzeli u proteklih godinu dna, po pitanju razvoja poljoprivrede, odnosno, kao pomoć poljoprivrednim proizvođačima.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra Tolušića.
Izvolite.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Prije svega hvala uvaženom zastupniku Stričaku na postavljenom pitanju. Ja bih volio da je situacija puno bolja, nego ona koju smo zatekli u 10. mjesecu prošle godine, kada je formirana nova Hrvatska vlada. Nabilo se puno toga, uvijek se može više, ali ukratko u ovih 3,5 minute.
Prije svega kad govorimo o zakonodavnom okviru, velika većina, zapravo najbitnijih zakona, koji se tiče, ja bih rekao, reformskog paketa u segmentu poljoprivrede, će biti ove godine donešena u Hrvatskom saboru ili upućena u Hrvatski sabor, od zakona o poljoprivrednom zemljištu, za koje smatram da je krucijalan za oporavak poljoprivrede i za jednu poštenu, konačnu poštenu i pravednu raspodjelu poljoprivrednog zemljišta, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom koji bi morao pomoći našim poljoprivrednicima, da se bolje snađu na tržištu koji danas neminovno gazi.
I da su oni u boljem položaju u lancu, proizvođač, otkupljivač, trgovac. Zakon o morskom ribarstvu, Zakon o akvakulturu, uskoro Zakon o slatkovodnom ribarstvu, Zakon o šumama, zapravo sve ono što je ja bih rekao, najbitnije, će biti donešeno evo tijekom, ili barem upućen u Hrvatski sabor tijekom 2017.
Naravno sami zakoni, ako su mrtvo slovo na papiru, onda ništa od toga, ali učiniti ćemo sve, zajedno sa saborskim zastupnicima, da te zakone uistinu i provedemo. O EU fondovima o programima ruralnog razvoja smo već govorili u jednom zastupničkom pitanju, ali bih rekao, da samo tu presjekli …/Govornik se ne razumije./… čvor koji nam je ostao još od SDP-ove Vlade, neriješene natječaje, pustili van preko milijardu kn u 12. i 1. mjesecu, raspisali nove natječaje, pojednostavili procedure.
Rezultat novih procedura, evo, znači rekao sam već, mjera 4, potpisujemo zadnjih mjesec dana i dovršiti ćemo idući tjedan oko 270 novih ugovora za ozbiljne projekte. Ono što mi je drago, za nove farme, za klaonice, za mini mljekare, za sirane, zapravo, za sve one stvari za trajne nasade, za sve one stvari koje su do sad bile problem u poljoprivredi, ipak se pokazuje da postoje investitori, postoje poljoprivrednici koji žele uložiti i koji žele razvijati hrvatsku poljoprivredu.
Kad govorimo o našim stočarima, donesen je mliječni paket, znači, skup podzakonskih propisa, koji je trebao biti donesen prije 3 godine i možda bi tada puno više pomogao našim stočarima, ali nije bio donesen. Donesen je, dajemo posebne pomoći i mliječnom sektoru, shema školskog mlijeka, odnosno, školskog mlijeka, voća i povrća, se primjenjuje praktički isključivo za domaće proizvođače, za naše obiteljska poljoprivredna gospodarstva.
Nemojmo zaboraviti i kratki lanac opskrbe koje smo zahvaljujući Ministarstvu gospodarstva uspjeli uglaviti u Zakon o javnoj nabavi gdje su naše javne institucije dužne pri nabavi poljoprivrednih proizvoda dati prednost proizvodima sa domaćeg terena, ajmo to tako nazvati.
Zakon o zaštiti životinja koji definitivno mijenja način i pogled hrvatske Vlade u odnosu na zaštitu životinja i ono što je našim poljoprivrednicima izuzetno bitno, a i nama je svima bitno, to je konačno isplata poticaja na jedan, pravi, uređen, normalan način. Ja i ovim putem mogu najaviti, do kraja ovog mjeseca isplatu 922 milijuna kuna avansa poticaja za 2017. godinu, ostatak u drugom mjesecu i tako će biti i 2018. i 2019. i 2020. jer ova Vlada drži do svoje riječi i vodi brigu o svojim poljoprivrednicima.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Anđelko Stričak.

Stričak, Anđelko (HDZ)

Hvala ministre.
Izražavam zadovoljstvo vašim odgovorom iz kojeg je vidljivo da ste iz svega godinu dana pomogli više poljoprivrednim proizvođačima, nego bivša 2 ministra zajedno, Mostov i SDP-ov.
Hvala.
PDF