Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Jovanović, Željko, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prelazimo na pitanje broj 17. poštovani kolega Željko Jovanović pitanje postavlja ministru zdravstva gospodinu Milanu Kujundžiću.
Izvolite.

Jovanović, Željko (SDP)

Hvala gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, uvaženi premijeru, članovi Vlade, gospodine ministre.
Jedna od naslavnijih autosugestijskih fraza stara otprilike sto godina poznatog Francuza Emila Kuea kaže svakog dana u svakom pogledu sve više napreduje. Bojim se da na žalost ta autosugestijska fraza ne bi pomogla hrvatskom zdravstvu da je svi liječnici, sve sestre, svi zdravstveni radnici, svi pacijenti ponavljaju tri puta dnevno prije i poslije jela.
Na žalost svjesni smo svi da je hrvatsko zdravstvo u dubokoj krizi, da su liste čekanja svakim danom sve duže, da su dugovi svakim danom sve veći, da liječnici odlaze iz Hrvatske, da medicinske sestre odlaze iz Hrvatske, da vi čak niste bili u stanju osigurati ni provođenje pripravničkog staža magistri na medicinsko-laboratorijskoj dijagnostici i tako poručili odite vani kao što poručujete vrlo beskrupulozno i time kršite izborna obećanja HDZ-a pacijentima ako imate novaca i želite bolji kuk onda si kupite taj bolji kuk.
Mogao bih još nabrajati, ali nemam vremena pa vas stoga pitam da nam liječnički poput jedne rendgenske slike kažete koliki su ukupni dugovi hrvatskog zdravstva trenutačno, koliko su dospjele obveze, kolika je obveza države da uplaćuje u zdravstvu temeljem Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koliko je uplatila i kako biste vi kao ugledni profesor koji zna dobro ocijeniti rad svojih studenata ocijenili vaš rad i stanje u hrvatskom zdravstvu ovog trenutka.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepo.
Odgovor uvaženog ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Kujundžić, Milan (HDZ)

Uvaženi zastupniče Jovanović što se mene tiče ja bih vas pustio još govoriti, pa ako hoćete ja ću vam dati prilike još govoriti, a možemo i poslije, a možemo se i poslije nas dvojica razgovarati.
Dakle, nastupili ste onako što je u politici goli populizam. Vi dobro znadete, iako ste malo radili u medicini, iako ste malo radili u medicini da dugovi u zdravstvu nisu nastali od jučer, ni prije godinu, ni prije pet godina. Dakle, ono što se događa u hrvatskom zdravstvenom sustavu je sljedeće. Zahvaljujući prvenstveno onima koji rade u zdravstvenom sustavu, koji znaju, koji su u svojoj karijeri se dokazali radom, a nisu gradili se pričama i nikada nisu vidjeli pacijenta i boje se sada i poslati ga u neku hitnu di osobno ne biste znali što biste napravili s tim pacijentom.
I takvi su upravo najbučniji. Dakle, s onim što imamo i koliko imamo hrvatski zdravstveni sustav je po kvaliteti, po dostupnosti ponos hrvatske nacije i na tome tragu će ova Vlada ustrajati, a zabrinutost vašu za financije dijelim s vama kao i sa svim Hrvatima to je sljedeće, da na žalost ukupni dug je 8 milijardi i 200 milijuna, da u ovome trenutku činimo sve na strani rashodovnoj gdje god možemo racionalnije postupiti i uštedjeti je što pokušavamo.
Međutim, vi znadete ili vi ste trebali znati koliko godišnje poskupljuje medicina u svijetu i da se je s tim teško nositi. A što se tiče ovoga nabrajanja o nebrizi i slanju liječnika, odnosno medicinskog osoblja vani nemojte davati paušalne ocjene, jer većina tih mladih ljudi koji znaju raditi, žele graditi karijeru u Hrvatskoj i ova Vlada će na tome tragu ustrajati.
A što se tiče ovih osam milijardi i 200 vi znadete da je vaša Vlada prije pet, ne četiri 2013. na četrnaestu ubacila u sustav sa povećanjem javnoga duga 6 i pol milijardi i vrlo brzo ste za godinu dana došli opet na veliki broj. Dakle, trošili ste brzo, neracionalno i neprimjereno tako da u granicama mogućega moramo činiti sljedeće, a to je da i vi i ja trebamo ići raditi.
Ja sam jučer radio najteži tumor kojega ne može napraviti. Vi mi kažite kad ste vi, nitko ga ne može napraviti, ne u Hrvatskoj nego i izvan. Kažite mi kad ste vi nešto napravili pa ću vas ja prvi pohvaliti. Otiđite danas u Rijeku ili negdje drugdje ako znadete nešto raditi, otiđite malo raditi pa pokažite da bez novaca kao liječnik možete raditi i na taj način ćemo raditi doprinos i pokazati mladim ljudima kao što su stotine i tisuće hrvatskih liječnika, ne gledajući kolika im je plaća radili i rade.
I oni će graditi hrvatski zdravstveni sustav i zbog njih će Hrvati biti sigurni što se tiče hrvatskog zdravstvenog sustava a što se tiče novaca ova Vlada će na najoptimalniji način pokušati u granicama mogućega zbrinuti kao što je i sada iznašla u rebalansu više od milijardu kako bismo sustav stabilizirali.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Da, u redu je, u redu, samo izvolite.

Jovanović, Željko (SDP)

Jako sam sada nervozan ne znam da li ću uopće uspjeti reći sve što sam htio, međutim gospodine Kujundžiću vi ste svojim vodstvom ovog ministarstva doveli ga u situaciju poput Agrokora. Dakle vi niste ništa učinili, puštate šarene balone, šarene laži a reformi nema nigdje. Demagoški istupate gdje god dođete i zapravo ste prava i slika i prilika ove Vlade.
Lagali ste u svojim predizbornim obećanjima i činite potpuno suprotno od onog što je bilo u predizbornim obećanjima HDZ-a. Ovo je još jedan primjer ortačke Vlade, ortačke Vlade koju drži ortački kamen temeljac pravosuđa u koju su uključeni ortaci Saucha, Glavaš i puleni Bandića i Vrdoljaka. To je ortačka Vlada, vi ste njen najbolji primjer. Vi ste sramota liječničkog poziva, Hrvatske liječničke komore. Vaše liste čekanja su sve duže. Tri puta su duže nego 2015. kada smo mi otišli iz Ministarstva zdravstva, promijenili ste ime, danas je to Ministarstvo zdravstva, ne Ministarstvo zdravlja, upravo jer tamo zdravlja nema. Zdravlje je stanje potpunog socijalnog, tjelesnog, duševnog blagostanja, građani Hrvatske su jako bolesni a bolesni su zbog vas. Sramite se.
Dakle poručili ste tko ima novaca neka sam plati kuk. Nakić je poručio tko ima novaca neka …
…/Upadica Kujundžić: Molim vas nemojte govoriti laži, znači ja to nisam rekao/…
… prekida me, opomenite ga.

Reiner, Željko (HDZ)

Kolega, gospodine ministre molim vas.

Jovanović, Željko (SDP)

Vi ste sramota, vi nemate blage veze o politici, vi ste demagog, ultrakonzervativac, protivnik pobačaja, sve najgore što se može dogoditi hrvatskom građaninu, zbog ovakvog ministra se događa. Dakle poručili ste tko ima novaca neka plati sam kuk. Nakić je rekao, tko ima novaca neka ide u Švicarsku.
A ja poručujem vama i vašem Plenkoviću, za građane kojima treba zdravlje vi morate otići, vratite se u bolnicu, dobar ste liječnik, radite svoj posao ali ste očajan ministar.
PDF