Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Mrak-Taritaš, Anka, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Idemo na pitanje broj 16, poštovana zastupnica Anka Mrak-Taritaš postavlja pitanje predsjedniku Vlade.
Izvolite.

Mrak-Taritaš, Anka (GLAS)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade, ministri, kolegice i kolege.
Moje pitanje je upućeno predsjedniku hrvatske Vlade.
Imali smo prilike u medijima slušati da će biti ovo jedan burni tjedan u Saboru ali ako se po jutru dan poznaje, izgleda da će to bili mirno. Jednako tako, u Hrvatskoj pod tim velikim kišobranom Agrokora niz drugih stvari zaista prolazi dosta neprimjetno, pa tak i jedan zanimljiv zakona koji je radnog naziva Lex Šerif će dobiti termin u ovom Saboru u konkurenciji sa nogometnom utakmicom Hrvatska-Grčka i tu znamo tko će biti pobjednik. Možda za nogometnu utakmicu ne znamo, ali ovo znamo.
No međutim, moje pitanje je kao uvertira današnjoj raspravi u večernjim satima o povjerenju jednoj ministrici iz ove Vlade, a riječ je o Istanbulskoj konvenciji.
Premijer je najavio i imali smo prilike čuti da će do kraja ove godine biti ratificirana Istanbulska konvencija no međutim desio se jedan opet dosta zanimljiv slučaj, 31. listopada na mrežnim stranicama Vlade, u trajanju otprilike od sat i pol su bila obrada primjedba na zakon koji je bio u javnoj raspravi od 3. srpnja do 3. kolovoza. Te primjedbe su bile vrlo korektno obrađene, govorilo se zapravo da rodna ideologija je već prije i da ne treba vezati uz to ali da treba vezati uz problematiku nasilja nad obitelji i nasilje nad ženama i nakon sat i pol, toga više na mrežnim stranicama nije bilo.
Pa i moje je vrlo jasno, da li zaista se sukladno onom što je bilo najavljeno očekuje da će do kraja ove godine, a to moramo znati da govorimo još o mjesec dana u ovoj Sabor doći Zakon o ratifikacije Istanbulske konvencije i jednako tako, da li premijer misli javno prozvati supruga gospođe Mare Tomašić da podnese ostavku?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Jedna informacija da smirim kolegicu Mrak-Taritaš, dakle sutra ćemo raditi do nogometne utakmice pa ako ne budemo do tada odradili taj zakon ili ako ćemo raspravljati pa dođemo do pola, onda ćemo ga prebaciti za idući tjedan, tako da budete mirni, nećemo ništa sakriti.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče.
Uvažena zastupnice Mrak-Taritaš, proje svega želim u svoje ime, u ime članove Vlade zaželiti brz opravak kolegici Nadi Turina-Đurić i vjerujem da će taj proces ići dobro i da će biti ponovno s nama ovdje u Hrvatskom saboru.
Što se tiče kratkog osvrta na ovaj Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, dakle sutra će biti ta rasprava i mislim da je dobro da se temeljito raspravi pa ako bude potrebno i u petak ili terminu koji predsjednik Hrvatskog sabora odluči, logika tog zakona je postići jedan balans, postići jedan kvalitetan balans i izbjeći situacije u kojoj se do sad u više slučajeva, a bilo ih je samo u ovom zadnjem mandatu čak 50, dakle od 2013. do 2017., praktički nastojalo zlorabiti institut rušenja proračuna kako bi se pokušali ishoditi prijevremeni izbori.
Nisam siguran da je u tim slučajevima došlo do nekog velikoga boljitka za konkretne jedinice lokalne i područne samouprave a izazvalo je poprilično i troškova i angažmana i određenih političkih zbivanja.
Što se tiče Istanbulske konvencije, dakle konvencije koja ima za cilj sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Vi znate da je konvencija koja je potpisana u vrijeme dok ste vi bili u Vladi, dakle i to je važno da hrvatska javnost zna jer vidim da to inzistiranje lijevog političkog spektra kao da je to nešto što se dogodilo jučer ili prekjučer pa da sve gori zbog desnoga spektra, dakle u tom trenutku bilo je više nego dovoljno vremena da tadašnja lijeva koalicija stavi tu konvenciju u proces ratifikacije.
Ono što je sasvim očito da u samoj supstanci, samoj biti, samim ciljevima konvencije, a to je prije svega suzbijanje i borba protiv nasilja u obitelji, nasilja nad ženama nema nikakvih dilema i mislim da smo tu svi na istoj strani i želimo ojačati okvir pravnih mehanizama u RH uključujući i međunarodne pravne instrumente da to učinimo.
Kada je riječ o procesu javnoga savjetovanja koji je trajao, koliko je meni poznato ministarstvo u ovom trenutku još uvijek konsolidira sve te komentare. Kada taj proces bude gotov oni će biti objavljeni, a nakon toga će Vlada u primjerenom trenutku odlučiti kada i na koji način nastaviti sa procesom ratifikacije ove konvencije, a to je podsjećam Konvencija Vijeća Europe.
Prema tome, očekujem da i ovdje pa možda i malo otvorenije raspravimo neka ideološka pitanja koja su na dnevnom redu vezana za tu konvenciju i kada je riječ o korištenju pojma roda koji se ne bi pojavio u našem pravnom sustavu. Prvi put kroz našu konvenciju on postoji u nekim drugim zakonima i dokumentima koji su ranije usvajani.
Evo toliko, a ovo ćemo raspraviti možda detaljnije tijekom popodneva na vaš zahtjev.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite.

Mrak-Taritaš, Anka (GLAS)

Hvala lijepo.
Kao prvo, hvala lijepo na dobrim željama za oporavak moje drage prijateljice Nade Turine. Riječ je o jednoj hrabroj ženi. Ja sam sigurna da će iz toga vrlo teškoj situaciji za nju i njenu obitelj izaći na najbolji mogući način.
Jednako tako hvala predsjedniku Sabora što vodi računa da zaista u tom srazu lex šerifa i nogometne utakmice bi pobjednik bila nogometna utakmica, pa da u tom smislu radimo. Lex šerif će biti posebna tema.
Kad je riječ o Istambulskoj konvenciji sigurna sam da je riječ o jednom vrlo važnom dokumentu. Jednako tako nekako nije dobro se vračati što je bilo unazad i treba jednako tako voditi računa da kad je netko nešto osporio ili nije napravio do kraja, da sljedeći koji dođu budu bolji i naprave do kraja pa je tu i poziv u odnosu na ovu Vladu.
No međutim, odgovorili ste na niz pitanja, ali na jedno pitanje niste odgovorili a to je kad ćete javno pozvati supruga Mare Tomašić da podnese ostavku.
Hvala lijepo.
PDF