Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Petrov, Božo, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Idemo na pitanje s rednim brojem 13. Poštovani zastupnik Božo Petrov. Pitanje postavlja predsjedniku Vlade RH.
Izvolite.

Petrov, Božo (MOST)

Poštovani gospodine Plenković, hrvatska javnost bi trebala znati koji je vaš stav kao predsjednika Vlade i drugih predstavnika Vlade, također i hrvatskih članova Uprave INA oko Rafinerije Sisak. Je li on isti kao i predstavnika članova Uprave INA-e MOL-a odnosno mađarskih članova i mađarske Vlade?
Mislim da su svi mogli pročitati u medijima da se danas lideru borbe za opstanak Sisačke rafinerije, čelniku sindikata Predragu Sekuliću daje otkaz radi njegovog sindikalnog djelovanje, radi toga što želi da Sisačka rafinerija nastavi sa radom.
Ja bih vas samo zamolio da kažete koji je vaš stav i što vi namjeravate napraviti kako biste zaštitili ovog čovjeka? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Molim predsjednika Vlade za odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Zahvaljujem poštovani gospodine Petrov da budemo u logici reciprociteta.
Što se tiče stava hrvatske Vlade oko Rafinerije Sisak on je nepromijenjen, pa i od vremena dok ste vi bili u vladajućoj koaliciji, a to je da želimo da Rafinerija Sisak radi i proizvodi što je dulje moguće.
Kolega Dobrović koji je bio nadležan za to jako dobro zna sve razgovore koji su se vodili. A što se tiče ovog konkretnog pitanja koje se odnosi na jednog od zaposlenika i čelnika sindikata, čini mi se jednog od kandidata MOST-a na lokalnim izborima to je informacija koju sam ja dobio vijesti iz medija. I osim toga nemam ništa drugo, a zatražit ću od kolege Ćorića kao nadležnog ministra da detaljno izvidi o čemu je riječ.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite kolega Petrov.

Petrov, Božo (MOST)

Gospodine Plenković, ja bih se jednako mogao našaliti kao vi pa reći trebao je biti HDZ-ov kandidat pa biste ga mogli zaštititi, jer ovo nije bila politička igrica. Ovo pitanje nije bila politička igrica, jer po meni se trebaju donijeti jasne mjere i odluke, a ne na žalost prazne demagoške, diplomatske priče.
Ja bi samo zamolio da nam ne darivate lažne božićne poklone. Konačno donesete iskrenu odluku, Hrvatska jest ili nije za to da se INA otkupi, da INA pređe u hrvatske ruke.
…/Govornik se ne razumije./… i po tome počnite djelovat i. Most je bio za to da se INA vrati u hrvatske ruke, iz razloga što mi i dalje, vjerujemo da Hrvatska može postati energetski lider u regiji. Ali, ako ćemo gledati što je budućnost, onda su energija, hrana i voda budućnost. Ako ću izuzeti sve druge probleme vaše Vlade, ako ću vaše političko djelovanje procjenjivati samo na temelju ove 3 stavke, onda moram, nažalost, reći da je porazno za hrvatsku budućnost.
Energetski sektor pokušavate rasprodati. U poljoprivredi nema značajnog pomaka naprijed, a zbog Zakona o koncesijama koje ste izglasali, upitana je budućnost kontrole izvora pitke vode i to je današnja situacija. Kroz jednog čovjeka, kroz Predraga Sekulića, se ocrtava i buduća hrvatska strategija u energetici.
Ako vas nije briga za tog čovjeka, za osobu koja vam se najviše bori da sisačka rafinerija nastavlja rad, bez obzira koja je stranka, onda vas nije briga ni za sisačku rafineriju, onda vas zapravo nije briga niti za hrvatsku energetiku. Hrvatska nema puno vremena. Ja vas molim da donesite odluku, prave odluke, za hrvatsku budućnost. A ako nemate volje i hrabrosti vratite se u Bruxelles. Jedino što mogu reći žao mi je što jedan Predrag Sekulić nije postojao i imao kvorum.
Hvala.
PDF