Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Mateljan, Damir, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
11. pitanje, poštovani zastupnik Damir Mateljan. To pitanje postavlja ministru poljoprivrede, Tomislavu Tolušiću.
Izvolite.

Mateljan, Damir (SDP)

Hvala gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.
Evo gospodine ministre, evo nas opet na istu temu. Jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi često se prozivaju kako od javnosti, pa tako i od ove Vlade da nemaju dovoljan broj kvalitetnih projekata za europske fondove, pa se to i smatra kao jednim od razloga malog povlačenja sredstava iz EU fondova.
Međutim unatoč podkapacitiranosti, unatoč podkapaticiranosti kako financijskoj, tako i kadrovskoj, jedinice lokalne samouprave općine i gradovi su pripremili na stotine projekata u mjeri ruralnog razvoja RH od 2014. do 2020., mjeri koja je teška 2,3 milijarde eura.
Za pripremu tih projekata lokalna samouprava koristila je vlastita sredstva, zaduživala se. U očekivanju brze evaluacije i realizacije tih projekata.
Općine i gradovi su ta sredstva planirali u svojim proračunima za ovu godinu te su u dogovoru sa financijskim institucijama, odnosno sa poslovnim bankama i na drugi način nastojali osigurati sredstva kako za predfinanciranje tako i za vlastito učešće.
Međutim, prošlo je već točno godinu dana otkada je raspisan i zatvoren natječaj za mjeru 722 gradnja nerazvrstanih cesta. Do dan dana općine i gradovi nemaju pojma u kakvom su statusu ti njihovi projekti.
Jednaka je stvar i sa operacijom 741 koja ima malo široki naziv a zapravo se svodi na gradnju, adaptaciju dječjih vrtića. Taj natječaj je raspisan u svibnju i zatvoren je u svibnju ove godine. Jednako tako općine i gradovi ne znaju u kakvom su statusu ti njihovi projekti.
Stoga je moje pitanje gospodine ministru kada ćemo napokon saznati kada će biti završena evaluacija tih projekata.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Molim ministra Tolušića za odgovor.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Hvala uvaženom zastupniku gospodinu Mateljanu na postavljeno pitanju.
Ja nažalost moram reći u pravu ste zapravo kada govorimo o sporosti administracije u rješavanju projekata pogotovo u programu ruralnog razvoja. I iz tog razloga smo upravo i promijenili procedura i prve rezultate tih promijenjenih procedura ste vidjeli u natječaju iz mjere 4 kojeg smo završili u 7 mjesecu a prve odluke su išle van, znači završili smo 17.7., prve odluke su išle van 30.08. znači 43 dana.
Natječaj iz 722, znači za nerazvrstane ceste, za 741, znači za ovaj dio komunalne društvene infrastrukture kao i natječaji iz mjere 63, odnosno 61 mali i mladi poljoprivrednici su natječaji koji su raspisivani po starim procedurama koje su bile iznimno komplicirane za obradu unutar kuća i unutar ministarstva, odnosno agencije za plaćanje. I nažalost …/Govornik se ne razumije./… se još uvijek patimo ali ćemo uskoro riješiti.
Kada govorimo o mjeri 722, prve odluke idu van ili krajem ovog tjedna ili početkom idućeg tjedna tako da smo taj dio apsolvirali a mjere 741 nadam se krajem ove godine ili početkom iduće godine.
Ono što vam ja mogu obećati, novi natječaji za mjeru 722 ili za vodovode ili za 741 ili nove mjere u šestici kada se raspišu idu po novim procedurama i rok od dana zatvaranja natječaja do ugovora će biti maksimalno 120 dana što se možete uvjeriti kroz mjeru 4 koju smo eto kažem upravo na taj način i izrealizirali.
Inače kada govorimo o programu ruralnog razvoja, unatoč lošem početnom startu u 2014./2015. danas smo od te 2,4 milijarde eura raspisali natječaja za blizu 50% iznosa, znači 1,1 milijardu eura, ugovorili oko 30% ukupnog tog iznosa i već isplatili blizu 20% tog iznosa, sa novim procedurama, sa bržim, bržom obradom samih projekata i prijava ja očekujem da ćemo mi ovaj ostatak od 1,3 milijarde eura potrošiti ne do 2020. nego ja se nadam i puno ranije možda do kraja 2019.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Molim zadovoljstvo ili nezadovoljstvo.

Mateljan, Damir (SDP)

Zadovoljstvo.
Pa da je kojim čudom evaluacija bila gotova jučer ili prije 6 mjeseci već bi bilo i onda kasno.
I nažalost, čini mi se da ova Vlada puno jednostavnije, odnosno puno brže donosi one odluke, one zakone koji nisu baš od suštinske važnosti za lokalnu samoupravu poput zakona koji će sutra u kasne sate vjerojatno zbog toga što se Vlada tog zakona srami a to je tzv. lex Agrokor ići na ovu Vladu a to je zakon koji isključuje participaciju građana umjesto dakle da upravo ovakve odluke koje su od suštinske važnosti za lokalnu samoupravu budu donesene na vrijeme kako bi lokalna samouprava, kako bi građani zapravo od toga imali korist.
Hvala.
PDF