Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Glasovac, Sabina, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Dobro.
Prelazimo na iduće pitanje, poštovana zastupnica Sabina Glasovac pitanje postavlja ministrici znanosti i obrazovanja poštovanoj Blaženki Divjak.
Izvolite.

Glasovac, Sabina (SDP)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Poštovana gospođo ministrice, od preuzimanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, od vas smo čuli puno lijepih najava s kojima se i ja slažem a to je da ćete ustrajati u provedbi kurikularne reforme.
U ovih 6 mjeseci nažalost svi dokumenti na kojima je radila Jokićeva skupina i dalje vjerojatno skupljanju prašinu negdje u ministarstvu. U međuvremenu vidimo da se odustaje od zdravstvenog i građanskog odgoja, Predsjednica primajući vatikanskog državnog tajnika poručuje da Crkva igra iznimno bitnu ulogu u obrazovnoj reformi.
Kada pogledamo proračun RH odnosno prijedlog proračuna za 2018. godinu, isto tako vidimo da nema baš previše ulaganja u naše škole, u naše učitelje i nastavnike ali ima u nešto drugo. 26 milijuna kuna namjeravate potrošiti da bis te nabavili računala.
Moje pitanje vama glasi. Moj je dojam da u Vladi jedino cvijeta je zapošljavanje u ministarstvima i javna nabava. Moje pitanje vama glasi jeste li vi u Vladi, vi kao ministrica pod nekakvim pritiskom da morate u svom mandatu inzistirati na nabavama informatičke opreme i na nabavkama konkretno u ovom slučaju kompjutera?
Vidjeli smo da se nabavljaju borbeni avioni, da su nabavljaju blindirani automobili, ministrica Žalac čak nije u stanju niti provesti javnu nabavu nego je falsificira, pa mene zanima zapravo što se događa u Vladi RH i jeste li vi evo sad kao ministrica koja je isto jedna od značajnijih stavki koja se iznimno povećava nabavka kompjutera, jeste li pod pritiskom, imate li kakve naputke da morate inzistirati na javnim nabavama u vašim ministarstvima?
Hvala na odgovoru.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Molim ministricu da odgovori.

Divjak, Blaženka

Hvala lijepa poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovane gospođe i gospodo zastupnici.
Ja nisam pod nikakvom pritiskom za nabavu bilokakve opreme ali sam pod velikim pritiskom da sve ono što smo obećali vezano uz kurikularnu reformu i druge zadaće provede. U tom smislu ja jesam pod pritiskom. Mi moramo uvesti naše škole u 21. stoljeće, a to poštovana gospođo zastupnice između ostalog znači da kod naših učenika moramo razvijati i digitalne kompetencije. Te digitalne kompetencije ne možemo razvijati tako da koristimo isključivo olovku i papir. Mi moramo nabaviti opremu.
U tome smislu mi smo ove godine osigurali u rebalansu 10 milijuna kuna koji će se rasporediti na prvih 180 škola koji uopće nemaju opremu i gdje oprema nije bila nabavljana u posljednjih pet godina i škole će dobiti sredstva, otprilike 60000 kuna po školi da nabave prijenosna računala koja će služiti kako za obaveznu informatiku, tako i za ostale predmete i upotrebu IKT-a u ostalim predmetima. Mislim da je to svakako za pohvalu i da u tome smislu naravno da se oprema mora nabaviti, jer inače škole su neopremljene.
Drugo što se tiče kurikularne reforme, evo ja moram reći nekoliko dobrih vijesti. Znači stručne radne skupine rade na dokumentima, odgovaraju na primjedbe iz javne rasprave i evo najsvježiji podaci od 51 dokumenta na 44 dokumenta je odgovoreno na javnu raspravu, sređeni su. Primjerice možete pogledati odgovore na javnu raspravu i dokumenti iz Kurikuluma informatike koji je objavljen.
Isto tako ćemo objaviti i druge dokumente, prevodimo dokumente na engleski jezik, šaljemo na međunarodnu recenziju. Kod nekih predmeta naravno kao što su hrvatski i povijest osim međunarodne recenzije također ćemo tražiti i tražimo ekspertizu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kako bismo na primjereni način obradili nacionalne teme. I ja vas uvjeravam da stvarno radimo sve u najboljem, dakle u najboljoj vjeri i da uključujemo sve one koji nam žele dobronamjerno pomoći pa ja također zove i pozivam i vas da nam se u tom smislu pridružite.
Što se tiče međupredmetnih tema one su također dio kurikuluma na koje se odgovorilo i koji su u ovoj javnoj raspravi, ako su i dobili primjedbe na njih, dakle sada postupak odgovora u tijeku i bit će objavljeni. Nema nikakvih za sada indicija da te međupredmetne teme ne bi ušle u bilo kakvu daljnju, bilo kakav daljnji postupak.
Naravno u izmjenama i dopunama koje su sada u javnoj raspravi, Zakona o odgoju i obrazovanju predviđene su, dakle osim prihvaćanja kurikularnih dokumenata što se nadam da pozdravljate. Također je predviđeno da ukoliko postoje neke međupredmetne teme za koje agencija utvrdi da imaju karakter visoko obojen odgojni u smislu izbora ponašanja da se takva tema može proglasiti izbornom temom od strane agencije.
I u tom smislu mislim da je to važno. Time se odgovara naravno i na primjedbe Ustavnoga suda i daje se roditeljima ukoliko takve teme postoje. Kao što sam rekla za sada nema indicija da bi takve teme postojale, ali se dozvoljava, znači ukoliko postoje da roditelji imaju pravo izbora.
Ja vjerujem da ćemo mi do kraja ove godine dobiti, znači i recenzije međunarodne i da nakon toga ćemo biti spremni pozvati škole da uđu u pilot projekt.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Odgovor izvolite kolegice Glasovac.

Glasovac, Sabina (SDP)

Hvala gospođo ministrice, slažem se sa vama da moramo hrvatski obrazovni sustav uvesti u 21. stoljeće ne samo u obrazovni sustav nego i u Hrvatsku. Međutim, u 21. stoljeću i u modernim demokracijama zapravo se ulaže u ljude, a ne u kompjutere, u borbene avione, u službena blindirana vozila. Oni shvaćaju, moderne zemlje shvaćaju da ulaganje u ljude je ključ, u programe ne u kompjutere.
U modernoj državi ne može se dogoditi da vam Zakon o odgoju i obrazovanju najvažniji zakon skupinu vodi čelni čovjek. Na čelu te skupine je Hrastovac. U modernoj državi ne može se dogoditi da se licitira i odustaje od građanskog i zdravstvenog odgoja da bi se kupio jedan glas u Saboru da bi Vlada u petak opstala. Znači ne licitira se i ne prodaje se obrazovanje danas, kvalitetno obrazovanje danas za jedan glas u Saboru sutra ili prekosutra.
U modernoj državi 21. stoljeća premijer zbog jednog glasa u Saboru ne nameće ministrici kulture savjetnika koji veze nema sa tim resorom, koji ima potpuno retrogradne stavove i u modernoj državi ne falsificiraju se javne nabave kako to radi gospođa ministrica Gabrijela Žalac.
Tako da sve te priče su lijepe, ali sve ono što radi ova Vlada zapravo demantira te priče i pokazuje jednu vrlo ružnu sliku Hrvatske koja je daleko od 21. stoljeća.
PDF