Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lončar, Davor, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Četvrto pitanje poštovani zastupnik Damir Lončar pitanje postavlja ministru uprave Lovri Kuščeviću.
Izvolite.

Lončar, Davor (HDZ)

Hvala predsjedniče Sabora.
Poštovani premijeru, poštovani ministri, kolege zastupnici.
Postavljam pitanje ministru uprave gospodinu Kuščeviću.
Cijelo vrijeme pričamo o digitalizaciji, poznato je kako imamo sustav E-građani no prema informacijama i dojavama od građana s terena, još uvijek na pojedinim šalterima odbija se zaprimiti ispisivanje potvrda iz tog sustava.
Zato vas pitam ministre kad možemo očekivati konkretne usluge da korisnici potvrde neispisivaju sami i ne nose ih na šaltere sami.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor ministar uprave, izvolite.

Kuščević, Lovro (HDZ)

Hvala lijepa poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, predsjedniče hrvatske Vlade, kolegice i kolege saborski zastupnici, ministrice i ministri.
Gospodine zastupniče, evo ja dijelim vaše nezadovoljstvo sa aktualnom situacijom na pogledu digitalnog društva u Republici Hrvatskoj. No, ja bih rekao da je to rezultat rada ili nerada nekoga tko je prije nas imao odgovornost za to.
Što se tiče ove Vlade jasno su izražena naša stajališta i naši ciljevi, a to je digitalizacija društva naročito digitalizacija javne uprave. Evo digitalizacija javne uprave je u domeni Ministarstva uprave kojem sam ja na čelu i tu mogu iskazati kako evo vi ste sami spomenuli sustav e-građani koji je u funkciji, koji danas ima preko 40 funkcionalnosti zahvaljujući kojima naši sugrađani mogu kod kuće u svom naslonjaču dobiti određeni potrebni dokument a da ne obilaze više šaltere, urede, da ne čekaju na kraju krajeva u prometnim gužvama i ne plaćaju takse.
Da, došle su do mene informacije da postoje slučajevi da određeni državni službenici doduše i Bogu hvala rijetki i to su iznimke te dokumente ne priznaju kao vjerodostojnu ispravu. I upravo je zato dobro ovo vaše pitanje, ova rasprava i poruka ne samo saborskim zastupnicima, nego cijeloj hrvatskoj javnosti pa i svim službenicima da dokumenti sustava e-građani jesu javne isprave i da su javne službe dužne primiti te dokumente i uzeti ih u obradu i na temelju njih donijeti određeno rješenje.
Međutim, to nije sve. Vlada RH je pokrenula i projekt CDU – Centar dijeljenih usluga zahvaljujući kojem projektu ćemo u iduće tri godine gdje ćemo investirati 305 milijuna kuna od kojih se 85% sufinancira sa EU sredstvima, gdje ćemo objediniti sve, dakle sva državna tijela kako u konačnosti naši sugrađani ne bi čak ni kod kuće te dokumente morali printati, vaditi ili u svom uredu i odlaziti u instituciju gdje je potrebno, gdje će sve institucije bit uvezane i službenik će morati izvući taj dokument iz sustava i pružiti uslugu građaninu.
Dapače, od 1.10. ove godine svi službenici, sve javne službe su dužne same napraviti uvid iz tih dokumenata a ne tražiti od građanina da sami donesu te dokumente. Dakle evo još jedanput ponavljam i poruka našim sugrađanima da koriste to pravo. I ne samo naši sugrađani nego svi vi gradonačelnici, načelnici, župani da zatražite od Ministarstva uprave pristup tim maticama kako biste mogli omogućiti našim sugrađanima da na licu mjesta u samom uredu dobiju potreban dokument, a ne da ga moraju printati i nositi sa sobom.
To nije sve. Ova Vlada će napraviti velike iskorake u idućoj godini. Mogu najaviti e-poslovanje koje će trajati također tri godine, mogu najaviti e-žig, e-štambilj, e-pristojbu. Evo e-novorođenče će već biti u punoj funkciji u siječnju iduće godine gdje naši sugrađani također neće morati obilaziti urede da bi prijavili svoje novorođeno dijete kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kod matičara prijavili ime itd. već će moći sve putem svog računa od svog doma.
Evo Vlada RH radi aktivno na digitalizaciji javne uprave. Veliki projekti su pred nama. Imamo velike uspjehe i očekujem da će vrlo brzo Republika Hrvatska stati uz bok svim razvijenim europskim zemljama u pogledu digitalizacije kako to i priliči 21. stoljeću.
Hvala vam.
PDF