Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hajdaš Dončić, Siniša, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prelazimo na 3. pitanje, poštovani kolega Siniša Hajdaš Dončić, isto tako pitanje upućuje predsjedniku Vlade.
Izvolite.

Hajdaš Dončić, Siniša (SDP)

Hvala lijepo predsjedniče Sabora, poštovani predsjedniče Vlade RH, gospodine Plenkoviću.
Dobar dan vam želim.
Često sebe hvalite da imate izvrsne ekonomske rezultate, da imate izvrsne rezultate u smanjivanju stope nezaposlenosti, da ste ostvarili makroekonomsku stabilnost, da ste faktor stabilnosti u RH.
A ja ću malo vratiti ovaj kotač povijesti u godinu dana unazad pa ću vas podsjetiti da ste negdje prije godinu dana, nešto manje istina i Bog, pompozno najavljivali vraćanje INA-e u Hrvatskoj, vlasništvo, pa da ste imali neke PR-ovske pokušaje da ćete to riješiti putem inicijalne javne ponude ili IPO-a dionica HEP-a iako bi trebalo promijeniti u tom smislu i Zakon o vodama i raditi mnoge, mnoge izmjene propisa u Hrvatskoj, dakle to je bila INA.
Onda ste kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade, kao mnogo puta u povijesti jednostavno krivo skrenuli i državnim intervencionizmom u Agrokor zapravo stvorili jednog induciranog mrtvaca koji je lagano na samrti.
Nadalje, znate li što je slično recimo Latviji, Rumunjskoj i Hrvatskoj da jedine po Eurostatovim podacima bilježe stope pada zaposlenosti, 0,8, 0,6% ili u Hrvatskoj to vam je 12 tisuća ljudi manje. Dakle ako gledamo prave podatke a ne podatke HZMO-a dakle koji ovdje ukalkulira i ljude koji imaju autorske ugovore.
Nadalje, u vašoj ekonomiji ili u vašem gospodarstvu, imali ste pompozne najave da će Hrvatske na nekoj hot spot ljestvici ili ljestvici konkurentnosti koju recimo objavljuje Doing to Business dakle smanjiti svoj neki rejting, da ćemo biti bolji, konkurentniji, a mi smo ono porasli sa 43. na 51. mjesto.
Pa moje je pitanje vama gospodine Plenkoviću, da li ste vi iluzionist ili predsjednik hrvatske Vlade?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor na pitanje predsjednik Vlade.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa predsjedniče Hrvatskog sabora.
Uvaženi kolega Hajdaš Dončić, evo na te tri točke koje ste spomenuli prije svega nekoliko riječi o ukupnim makroekonomskim pokazateljima zemlje.
Vjerujem da pratite pa i ovo što objavljuje i EUROSTAT i Državni zavod za statistiku da ste isto tako kao pažljivi akter ili možda promatrač zbivanja svjesni da je Hrvatska tijekom mandata ove Vlade ovoga proljeća izašla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka kojeg naravno u okviru europskog semestra koja je bila s nama zadnjih nekoliko godina. To nije slučajno, to je zbog vrlo angažirane, kvalitetne makroekonomske i fiskalne politike Vlade RH.
Vi ste vidjeli da su podaci pokazali čak za prvih 6 mjeseci ove godine da smo imali i primarni suficit, vidjeli ste da će proračunski manjak prema našim procjenama ove godine biti još bolji nego što je bio prošle godine. vidjeli ste trend smanjivanja javnog duga koji ide duplo brže nego u drugim zemljama. Pretpostavljam da vam nije promakao prijedlog proračuna i projekcije za 2019. i 2020. gdje ćemo ići sa javnim dugom ispod 70% udjela u BDP-u.
Pretpostavljam isto tako da vam nije promaklo da je ovo bila najuspješnija turistička sezona u povijesti Hrvatske i prije '90-tih a ne samo nakon '90-tih. Pretpostavljam isto tako da vidite da našim djelovanjem nastojimo ne samo imati razvojni segment u fokusu nego isto tako i segment društvene solidarnosti.
Bilo je spomenuto danas o tome kakva je minimalna plaća. Podsjetit ću da smo prošle godine mi podigli minimalnu plaću više nego vaša Vlada u 3 godine zadnjega mandata zajedno a na novome iznosu već radimo.
Što se tiče naše aktivnosti u vezi sa INA-om, Ministarstvo financija, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripremilo je jedan prijedlog kojim bismo odabrali odgovarajuće savjetnike koji bi nam pomogli u procesu ili otkupa MOL-ovih dionica u INA-i ili pronalaženja strateškog partnera. Dakle na tome se radi tiho, mirno, bez pompe jer takva tema i zahtijeva takav pristup.
Što se tiče vaše aluzije na državni intervencionizam u Agrokoru, citiram ovo što ste rekli, a sigurno vam je poznato da ste sličnu formulaciju koristili i u vašem zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Vladi RH kojeg ste predali prošloga četvrtka a na koji ćemo vam mi sutra na sjednici Vlade dati odgovor. Moram priznati da u rijetko kojem dokumentu koji pisan na jednom čudnom hrvatskom jeziku, moram i to reći, djelovalo mi je kao da ga je netko onako na brzinu čak malo nespretno prevodio sa nekog stranog jezika na hrvatski, uzmite si vrijeme pa pročitajte što ste podnijeli Vladi, djeluje mi kao da zastupate one najgore teze koje su baš na štetu interesa RH.
Dakle, za razliku od vas ja ću podsjetiti javnost, da se zakon mogao aktivirati trebao je zahtjev i privola vlasnika i bivše uprave kompanije. Da toga nije bilo, zakon se ne bi aktivirao. I gospodin izvanredni povjerenik je na prijedlog Vlade imenovan od strane Trgovačkoga suda. Ja vas molim da o tome vodite računa jer mi se čini da u okviru SDP-a osnovni elementi još nisu savladani.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Odgovor, izvolite.

Hajdaš Dončić, Siniša (SDP)

Ispričavam se, dakle drago mi je što volite docirati jer to od jednog ovako srednjovjekovnog čovjeka plave krvi i očekujem da se tako ponaša prema oporbi, ali to je sad apsolutno nebitno.
Dakle, ja ću vas samo pa ne znam, pokušat vam nešto objasniti, dakle da osim makroekonomskih pokazatelja u Hrvatskoj, dakle oni su vrlo, vrlo podložni, korelativni sa vanjskim okruženjem. Dakle, ne možete negirati povoljno vanjsko okruženje što se tiče niske cijene nafte, jeftinijeg zaduživanja i reći ću neke sreće koju imamo kao turistička zemlja zbog nestabilnosti u našim konkurentskim zemljama koje su nam donijele veću osobnu potrošnju.
Ali ću vas upozoriti da jednom kada dirnete rashode a rashode sam primijetio da dirate, u najavi novog proračuna, da ih je vrlo teško korigirati. Ja mogu postaviti samo pitanje, ako ste vi jedan veliki apologeta uvođenju eura, što od vas i očekujem, kako ćete zadovoljiti kriterije ako dižete rashode, kako ćete smanjivati rashode da smanjite ukupan javni dug?
Ja ovdje ne govorim o deficitu, dakle to je jedan paradoks. To je paradoks. Dok najavljujete nešto što Hrvatska trenutno ne može u slijedećih 6 do 7 godina neće ni moći ostvariti, upravo zbog vašem pumpanja rashoda na najjače.
A vaša priča o stabilnosti, znate na šta me podsjeća? Znate što je stabilnost za mene? Korak ispred progresa. Dakle, vi ste ispod progresa sa svojom pričom o stabilnosti. I zato jednostavno ne mogu biti zadovoljan ovakvim vašim mlakim odgovorima.
Hvala.
PDF