Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Putica, Sanja, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Predzadnje pitanje, uvažena kolegica Sanja Putica pitanje postavlja ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću.
Izvolite.

Putica, Sanja (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče Hrvatskog sabora.
Cijenjeni ministre, danas u Hrvatskoj svjedočimo činjenici utemeljenoj na statističkim podacima kako je broj nezaposlenih najmanji od 1991. godine.
No ipak, u tom ukupnom broju nezaposlenih, najveći je broj žena, u prosjeku je to oko 58%, a u ruralnim područjima kreće do iznad 60%. Posebno bih u svom pitanju upozorila na skupinu žena slabijeg obrazovnog statusa, i pitala bih vas što je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava poduzelo u tom smislu u okviru svoje aktivne politike zapošljavanja?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ministre, izvolite.

Pavić, Marko

Poštovani predsjedniče Sabora, poštovane zastupnice i zastupnici, poštovana gospođo Putica.
Vlada je već u ožujku ove godine, premijer je predstavio paket mjera aktivne politike zapošljavanja od mjere karijere milijardu i pol kuna paket. Taj paket sam u sebi sadrži 9 mjera koji je usmjeren na opću populaciju, na građanstvo, gdje već sada možemo vidjeti da on daje svoje rezultate.
Cilj tog paketa je bilo prvenstveno usmjeriti mjere u privatni sektor i na trajno zapošljavanje. I upravo je zadovoljstvo da privremeni i preliminarni rezultati u prvih osam mjeseci govore da smo učetverostručili broj potpora za zapošljavanje, dakle u privatni sektor i trajno zapošljavanje, a da je mjera poput stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa pala za 30%.
Tako da i zahvaljujem, danas je najavljen i određen prosvjed popodne. Ja im zahvaljujem, jer upravo njihove ideje ja već govorim jedno dulje vrijeme da želimo smanjiti mjere koje idu na štetu radnika a ako želimo potaknuti zapošljavanje u privatnom sektoru.
Što se tiče daljnjeg rada krenuli smo u izradu specijaliziranih programa za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Tu su prvenstveno žene kao što ste sami rekli starije dobi. Danas na Zavodu za zapošljavanje žene čine 58% nezaposlenih.
Ili ono što je još gore je činjenica da od ukupno 170 tisuća nezaposlenih, 50000 žena je dugotrajno nezaposlenih, a 23000 ih je starije od 50 godina. Upravo stoga smo izradili program „Zaželi„ program za zapošljavanje žena s kojim ćemo uložiti u njihovo zapošljavanje i to prvenstveno u ruralnim sektorima.
Inicijalno nam je cilj bio zaposliti 3000 žena u ruralnim sektorima koje će svaka od njih pomoći 4 kućanstva starije dobi i na taj način ćemo doprinijeti, doseći i socijalnu skrb za 12000 starijih kućanstava.
Ono što vam već sada mogu reći da je broj prijava, natječaj je otvoren 30.6. broj prijava već sada premašuje 600 milijuna kuna. Mi ćemo svakako osigurati i dodatna sredstva da upravo taj projekt zaživi u svojoj punoći i da imamo prvo potpisivanje ugovora već kroz mjesec dana.
Još bih se na kraju osvrnuo svakako na ovo pitanje statistika nezaposlenosti, zaposlenosti i otvorenih radnih mjesta. Ono što svakako da imamo rekordno nisku nezaposlenost kao što ste i rekli, a po pitanju zaposlenosti ono što samo mogu reći je da je trenutačno na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje otvoreno radnih mjesta 17258.
Mi kontinuirano imamo preko 12, 15000 otvorenih radnih mjesta koje ne popunjavamo. Da je Vlada htjela ići u masovni uvoz radne snage, povećali bi zaposlenost za 1,2%. Ono što svakako vidimo je da imamo neusklađenost potreba tržišta rada, sustava obrazovanja. I upravo jedna od mjera iz paketa „Od mjere do karijere“ ide ka tome da pokrenemo obrazovanje, programi u turizmu, brodogradnji i građevini već idu od jeseni u tom smjeru.
Svakako treba još reći da smo ovakvom odgovornom politikom uspjeli povećati plaće u tim sektorima i na taj način povećanjem plaća osiguravamo i dajemo doprinos i mladim ljudima da ostanu u RH.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala ministru.
Izvolite zastupnice Putica.

Putica, Sanja (HDZ)

Cijenjeni ministre zahvaljujem na odgovoru i izražavam svoju podršku vašim daljnjim mjerama i nastojanjima i posebice medijskoj kampanji koju ste uveli u osvješćivanju o zapošljavanju.
Hvala lijepa. Zadovoljna sam odgovorom.
PDF