Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Topolko, Bernarda, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

36. pitanje zastupnica Bernarda Topolko, pitanje postavlja potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva i prostornog uređenja Predragu Štromaru.
Izvolite.

Topolko, Bernarda (HNS)

Zahvaljujem predsjedniče.
Evo poštovani ministre, ja za vas imam jedno kratko i jasno pitanje.
Posljednjih dana bilo je dosta bure u javnosti oko programa subvencioniranja stambenih kredita. Pa moje pitanje glasi koji je epilog tog programa?
Zahvaljujem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite potpredsjedniče Vlade.

Štromar, Predrag (HNS)

Evo, cijenjena gospođo Topolko, saborska zastupnice, baš mi je drago da ste mi postavili pitanje tako da i gospodin Beljak će sada biti zadovoljan i ja se nadam da se vi nećete ljutiti što ću i njega zamoliti da može drugi puta i meni postaviti pitanje direktno a ne preko premijera slobodno, tu smo svi, ova Vlada, ovaj tim, pa možemo odgovarati na sva pitanja ali naravno svaki ima svoj resor za koji je zadužen.
A evo ja sam zadužen za ove stambene, sufinanciranje kredita. Projekat, bura je bila velika, ali projekat ide svojim tijekom onako kao što je bio i zamišljen sa sredstvima koja su bila osigurana. Do danas se prijavilo 1583 osobe koje žele taj kredit, to je 1583 mladih obitelji. Očekujemo da će ih biti još 300, 400, 500 sljedećih tjedana i da ćemo riješiti stambeno pitanje za više od 1900 a možda i 2000 obitelji.
Moram reći da smo počeli sa provođenjem natječaja prije manje od 2 tjedna, da je bilo deset banaka točno koje su se javile na taj projekat i da su kamate bile između 3,04 i 3,75 kamate koje su ti ljudi mogli birati što danas na tržištu je i ispod onih kamatnih stopa koje jesu i koje bez to programa bi bile sigurno puno veće.
Blizu 2000 obitelji sagraditi će svoj dom, osnovati će svoju obitelj i najvjerojatnije će ostati u Hrvatskoj. I to je odgovor na sva ona pitanja prije o odlasku iz Hrvatske, ovo je jedan od dobrih projekata programa koje trebamo nastaviti i razmišljati u tom smjeru, zadržati naše ljude, dati im poticaje, omogućiti im da ostanu u Hrvatskoj, da ovdje rade, da ovdje zarađuju i da zajedno radimo bolju Hrvatsku.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite kolegice Topolko.

Topolko, Bernarda (HNS)

Zahvaljujem na odgovoru ministru, zadovoljna sam sa odgovorom, nadam se da budu sva sredstva utrošena odnosno da bude se javio dovoljan broj građana kako bi moglo se utrošiti sredstva.
Hvala.
PDF