Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kustić, Marijan, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje će postaviti uvaženi zastupnik Marijan Kustić.
Izvolite.

Kustić, Marijan (HDZ)

Hvala lijepa potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Ja imam pitanje za ministra unutarnjih poslova gospodina Davora Božinovića.
Ovog ljeta svjedočili smo mnogobrojnim požarima na lijepoj našoj obali koji su uz sve to i nanijeli veliku štetu našim građanima i pojavila se sumnja da su neki od tih požara i podmetnuti.
Pa evo pitanje za vas, ima li policija kakvih saznanja o tome i ako ima evo šta ste poduzeli u svezi istog?
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovoriti će uvaženi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović, Davor (HDZ)

Hvala lijepa gospodine zastupniče, gospodine potpredsjedniče.
Kao što ste i sami rekli situacija sa požarima ovo ljeto je bila vrlo složena, ja bih kazao da je možda i najzahtjevnija barem u posljednjem desetljeću. Kako vidimo neke brojke, primjerice da je bilo 3700, više od 3700 požara samo u priobalju. Tu se radi o 50%-tnom povećanju u odnosu što bi bio do sada nekakav godišnji prosjek.
Velika je opožarena površina, velike su štete i to višestruko veće nego što je to bilo u ranijim godinama, ove godine oko 85 tisuća hektara opožarenog raslinja u RH što nas navodno, naravno navodi na razmišljanje i na promišljanje o tome što su sve mogući razlozi.
Ne treba zanemariti činjenicu da je ovo, ovo ljeto bilo jedno dugo sušno razdoblje koje je praktički cijelo ljeto ako ste pratili bilo označavano kao ili vrlo sušno ili ekstremno sušno, isto je bilo i sa temperaturama a isto i sa upozorenjima koja su dolazila iz nadležnih institucija od hidrometerološkog zavoda do Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Dodatni prirodni razlozi su vjerojatno i fenomeni povezani sa klimatskim promjenama, sa velikim vjetrovima koji su otežavali i onemogućavali lokaliziranje požara pa vrlo često i uporabu pogotovo zračnih snaga Ministarstva obrane RH. Ono što je činjenica a to je da je sustav reagirao maksimalno dobro u tim okolnostima, nije bilo ljudskih žrtava i nije bilo ozbiljnije štete na kritičnoj infrastrukturi, na gospodarskim objektima i na stambenim objektima i po tome se Hrvatska se razlikuje u odnosu na više-manje sve zemlje Mediterana koje su se ove godine suočile sa požarima ali ne i sa ovakvim rezultatima kada je u pitanju zaštita ljudi i imovine.
Sve sastavnice su tome dale doprinos, oko 19 tisuća vatrogasaca, Hrvatska vojska sa zračnim snagama, sa namjenskim pješaštvom i naravno i Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ, razne hitne službe i naravno policija, policija koja možda ima i najraznovrsniju zadaću jer osim što je sudjelovala u nekim većim požarima primjerice u Splitu i u gašenju također je morala raditi cijelo vrijeme na održavanju javnog reda i mira, prometa u izvanrednim okolnostima, evakuaciji stanovništva tamo gdje je bilo potrebno ali i otkrivanju eventualnih počinitelja djela.
I da budem vrlo konkretan u odgovoru na vaše pitanje, policija je ovo ljeto pokazala, ja bih rekao visoku učinkovitost u smislu otkrivanja počinitelja kaznenih djela, oko 70 kriminalističkih istraživanja je provedeno i otkriveno je 30 počinitelja što je mislim u kada bi radili nekakvu usporedbu sa ranijim razdobljima apsolutno veliko povećanje.
Također i kada uzmemo u obzir prekršaje tu je nekih 476 počinitelja prekršajno ove godine kažnjeno za djela koja su vezana za nepoštivanje propisa iz protupožarnih zakona i tome slično.
Evo hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala ministre.
Kolega Kustić, izvolite.

Kustić, Marijan (HDZ)

Hvala lijepa.
Evo ja sam zadovoljan sa vašim odgovorom, naravno i čestitam vam na svim rezultatima koje ste postigli i sigurno i građani kada čuju ovaj vaš sada odgovor da im s time pružate sigurno i bolju sigurnost i veću sigurnost.
PDF