Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vranješ, Dragica, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
29. pitanje, uvaženi kolegica Dragica Roščić, postavlja ministru državne imovine, Goranu Mariću.
Izvolite.

Vranješ, Dragica (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče.
Poštovani ministre, revidiranim planom, odnosno, strateškim planom Ministarstva državne imovine, za razdoblje 2017.-2019. kojeg ste donijeli u svibnju ove godine, predvidjeli ste da ćete prihodovati u državni proračun u 2017. godini, iznos od 1,7 milijardi kuna, što je povećanje u odnosu na onaj plan, koji ste donijeli u 2016. za 2017. kada je tu stajalo 1,4 milijardi kuna.
S obzirom na natpise u nekim medijima da je taj plan teško ispunit, mene zanima, odnosno, možete li nam svima ovdje reći kako teče provedba plana i hoćemo li uspjeti izvršiti planirano?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Ministara Marić izvolite.

Marić, Goran (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče.
Cjenjena zastupnica Roščoć, kada je riječ o ispunjenu obveza Ministarstva državne imovine, u iznosu od milijardu i 400 milijuna kuna, temeljem plana upravljanja državnom imovinom, a revidiranim planom u iznosu od milijardu i 800milijuna kuna, sigurno je nedvojbeno da neće doći u pitanje izvršenje tih obveza.
Sa 12.9. je već izvršeno milijardu i 200 milijuna kuna. Iako mi nismo imali …/Govornik se ne razumije./… razdoblja, iako ministarstvo nije imalo vremena za širi uvid u stanje resora, mi smo odlučili pokazati što znači državna imovina i sigurno ćemo do kraja godine ispuniti sve svoje obaveze. Neka proizvoljna dokazivanja u javnosti su se doista pokazala kao prazna i proizvoljna.
Ministarstvo državna imovine nije estradna kuća niti je ministar glavni zabavljač u toj kući, nego ministarstvo radi ozbiljno svoj posao i odgovorno će izvršiti sve svoje obaveze. Kada je riječ o tim natpisima, evo na jedan se natpis i zastupnik Miletić pozvao, da će novim nacrtom zakona o upravljanju državnom imovinom zapravo da će on biti na štetu lokalne samouprave. I da je tim zakonom predviđeno da RH ne plaća komunalnu naknadu za svoje nekretnine, što nije točno.
Ovaj zakon ide toliko u prilog lokalnoj samoupravi i toliku financijsku korist donosi lokalnoj samoupravi, kao i svi dosadašnji zakoni zajedno nisu toliko napravili za lokalnu samoupravu. A nije točno da u zakonu stoji da će se izuzet RH od plaćanja komunalne naknade. Ta odredba je u postojećem zakonu. A u novom zakonu te odredbe uopće nema, niti taj novi zakon o upravljanju državne imovine regulira plaćanje poreza ili komunalne naknade.
To trebaju regulirati drugi zakoni. Iako smo tek u prvoj godini egzistiranja kao nova institucija, u odnosu prema državnoj imovini i financijskim obvezama, Ministarstvo državne imovine će pokazati da je uvela u nove standarde u odnosu na upravljanje državne imovine.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvažena zastupnica Roščić.

Vranješ, Dragica (HDZ)

Ministre, hvala vam na odgovoru i pojašnjenju iako je plan zahtjevan vidimo da sve teče po planu, odnosno, to možemo zaključiti iz podataka koje ste dali i očekivanja su da se plan potpuno realizira.
Hvala.
PDF