Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Culej, Stevo, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Evo sada je na redu kolega Culej koji postavlja pitanje ministru hrvatskih branitelja Tomu Medvedu.
Izvolite.

Culej, Stevo (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče.
Poštovani ministre Hrvatskih branitelja, opće je poznato vaš rad i napori koje ulažete za dobrobit svih hrvatskih branitelja kroz zakone o hrvatskim braniteljima, ali ja ću vam postaviti pitanje i govoriti ću o onima koji su najzaslužniji, o onima koji ne mogu sami govori. Pa ću vam postaviti pitanje pored svih ovih ideoloških i svjetonazorskih pitanja o kojima ste morali voditi brigu ovih dana koliko ste i šta ste radili po pitanju zatočenih i nestalih u Domovinskome ratu, koji su najznačajniji rezultati ostvareni u traženju zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu u mandatu ove Vlade?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite ministre.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora, gospođe i gospodo zastupnici.
Uvaženi gospodine zastupniče Culej, nestale osobe u Domovinskom ratu jedna su od najbolnijih i najdugotrajnijih posljedica Domovinskog rata, rasvjetljavanje njihovih sudbina jedan je od primarnih zadaća Ministarstva hrvatskih branitelja, konkretno uprave za zatočene i nestale u ministarstvu.
Mi obavljamo stručne poslove traženja nestalih osoba iz posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba iz Domovinskog rata. I usprkos svim uloženim naporima RH u ovom trenutku traga za 1533 nestale osobe te posmrtnim ostacima 419 smrtno stradalih osoba što ukupno čini 1952 osobe za kojima se traga sa područja RH iz Domovinskog rata.
U mandatu ove Vlade Ministarstvo hrvatskih branitelja poduzelo je širok spektar aktivnosti usmjerenih na rješavanje ovog prioritetnog pitanja. Osnažili smo suradnju sa obiteljima i udrugama koje okupljaju obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja kako bi u zajedničkom djelovanju iznašni nove mogućnosti za unapređenje procesa traženja.
Intenzivirali smo i osnažili međuresornu suradnju i rješavanje sudbine nestalih osoba, složeno je pitanje koje ne može biti predmet rada samo jednog tijela već koordinirani proces više nadležnih institucija koje mogu cjelovito, transparentno, efikasno i na primjeren način odgovoriti na sve ove izazove.
U tom kontekstu bitno je istaknuti kako je odlukom Vlade RH iz svibnja ove godine osnovano povjerenstvo za zatočene i nestale u kojem sudjeluju sva mjerodavna tijela, ustanove i organizacije u državi koje se u svom djelokrugu bave pitanjem nestalih osoba.
Od listopada prošle godine prikupili smo saznanja o 55 mogućih mjesta prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica na području 10 županija. Proveli smo cjelovito terensko istraživanje na 42 lokacije, pri čemu su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 68 osoba.
Proveli smo terenski izvid na još 66 mogućih mjesta, masovnih i pojedinačnih grobnica za koje je u tijeku analitička i operativna obrada. Organizirali smo 6 identifikacija prilikom kojih su završno identificirani posmrtni ostaci 60 osoba. Uz aktivnosti izravno usmjeren na rješavanje slučaja nestalih osoba, ministarstvo intenzivno razvija bilateralne odnose i radi na potpisivanju protokola kao preduvjet u uspostavljanju istinske suradnje u rješavanju slučaja nestalih osoba.
Tako smo u BiH-u popisali protokol o suradnje RH i Vijeće ministara BiH-a, slijedi nam potpisivanje protokola sa Vlade Crne Gore. Ipak moramo naglasiti kako je ključna prepreka učinkovitom rješavanje najvećeg broja slučajeva nestali osoba, nedostatak točnih informacija o neregistriranim mjestima masovnim i pojedinačnih grobnica iz Domovinskog rata, a sa ključnom dokumentacijom po tom pitanju raspolaže Republika Srbija.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Odgovor, izvolite kolega Culej.

Culej, Stevo (HDZ)

Poštovani ministre, zadovoljan sam vašim odgovorom i uputit ću vam jedna prijedlog koji će vjerujem podržati većina saborskih zastupnika jer kako na lijevoj tako i na desnoj strani, sjede oni koji su bili u Domovinskom ratu učesnici kao hrvatski branitelji i koji imaju afirmativni pogled prema onome što su stvarali a to je hrvatska država.
Na kraju ste rekli da nedostaje jako puno dokumentacije iz koje bi bilo razvidno gdje su grobišta i oni koji su nestali. Da bi se potaknula druga strana a to je Srbija, koja je izvršila agresiju na našu domovinu Hrvatsku u kojoj nije bio građanski rat nego smo napadnuti od Srbije i potpomognuti iz Srbije sa domaćim teroristima su učinili ono što su učinili, i ono što mi sada istražujemo i kroz vaše ministarstvo.
Stoga postavljam pitanje ovdje svima nama, kada ćemo i u kojem vremenu i u kojem obimu postaviti pitanje naplate ratne štete od Srbije pa da im damo podstreh da što prije krenu sa pronalaženjem našim nestalih i zatočenih?
Hvala.
PDF