Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Petrov, Božo, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala vam, 20.-to pitanje uvaženi kolega Božo Petrov, pitanje upućuje predsjedniku Vlade.

Petrov, Božo (MOST)

Gospodine Plenkoviću, je li Ivica, Todorić mogao sam od koncerna Agrokor napraviti ovoliku kompaniju, ovakvih razmjera i time gurnuti u probleme cjelokupno hrvatsko gospodarstvo bez pomoći ili barem propusta izvršnih vlasti do sada i institucija?
I molio bih zaista da mi date jasan, nedvosmislen odgovor.
Hvala.

Plenković, Andrej (HDZ)

Kao što znate, a i zajedno smo radili na rješenju ovoga problema i mislim da ste bili i vi osobno i stranka u cijelosti suglasni da krenemo sa Zakonom o izvanrednoj upravi.
Mogu reći da je slučaj Agrokor simbol hrvatske ekonomske tranzicije. Što će na kraju biti u pogledu odgovornosti političke, pa eventualno i kazneno pravne u cijelom procesu, meni kao premijeru je jako teško spekulirati o tome.
Ono što želimo da se cijeli proces rasvijetli do kraja, da očuvamo radna mjesta, da vidimo kako je došlo do određenih poslovnih praksi, koje su rezultirale stanjem kojeg smo i vi i ja postali svjesni otprilike malo iza nove godine.
I stoga naši napori i u procesu restrukturiranja kompanije idu za time da ne samo svi koji su zaposlenici, ne samo svi koji su vezani na kompaniju a tu znate da su oni koji imaju prihode do 5,2 milijuna kuna u cijelosti isplaćeni kada je riječ o starim dugovima da im se novo plaća sukladno zakonskim rokovima. Da je velika, jedan ozbiljan razmjeran dio plaćanja onima koji su po prihodima iznad toga riječ je o dobavljačima također dobili dio starih dugova, da sudjeluju ključni predstavnici u vjerovničkom vijeću i prate proces restrukturiranja i doprinose tome kako će u konačnici završiti cijela operacija koja će trajati otprilike 15 mjeseci.
Da li je netko sve to mogao stvoriti sam, sigurno da nije, veliki broj ljudi bio je uključen u tako velike kompanije a što se tiče odgovornosti to ću ja prepustiti a o tome smo razgovarali i dok ste bili dio vlasti onima koji su za to nadležni a to sigurno nije izvršna vlast, to je pravosuđe i Hrvatsko državno odvjetništvo i Hrvatska policija.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Izvolite kolega Petrov.

Petrov, Božo (MOST)

Pa evo iskreno moram reći da nisam impresioniran vašim odgovorom iz razloga što jako dobro koristite minutažu za svoj marketing a zapravo izbjegavate odgovor.
I ono što je problem, samo to što ste izbjegli dati jasan odgovor, ono što vi mislite zapravo govori da znate ili barem sumnjate da je takav netko trebao imati pomoć sustava. Legalist kakvim se vi volite predstavati ne skriva kaznena djela pod tepih, on ih raščišćava. I sada mi je u potpunosti jasno zbog čega ne želite podržati Istražno povjerenstvo Sabora oko Agrokora.
Imate jedinstvenu priliku raščistiti stanje u hrvatskom gospodarstvu, imate jedinstvenu priliku stvoriti dobre temelje. Vi ste se odlučili za taktiku ne talasaj.
Ali ono što moram danas reći, što me je doslovno šokiralo, što sam danas doživio u Saboru s vaše strane je nešto što sam vjerovao da je relikt bivših mračnih, nesretnih vremena. Ja ću vas citirati, vi ste na samom početku rekli, mogu što hoću.
Vidite Ivo Sanader, Ivo Sanader je radio što je htio a čak se ni on nije usudio to reći. Možda, možda možete što hoćete ali ne želite, barem po pitanju Agrokora.
Hvala.
PDF