Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Miličević, Davor, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Sada je na redu, uvaženi zastupnik kolega Davor Miličević i pitanje ministru pravosuđa, Draženu Bošnjakoviću.
Izvolite.

Miličević, Davor (HDZ)

Pitanje bi postavio ministru pravosuđa, gospodinu Draženu Bošnjakvoiću. Nacionalni plan o reformi najavljeno je spajanje zemljišnih knjiga i katastra. Da bi se navedeno moglo provesti, prethodno je potrebo olakšati i pojednostavniti zemljišno knjižne postupke za građenje. Koje mjere su do sad provedene i koje se planiraju provesti i u kojem roku. Zaključno da li su mjere koje su provedene stvarno dovele do olakšanja građanima.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor, uvaženog ministra pravosuđa Dražen Bošnjakovića.
Izvolite.

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

Poštovani zastupniče hvala vam na ovom pitanju.
Otvorili ste zapravo pitanje sređivanje i evidencija nekretnina u RH, 2 osnovne evidencije su zemljišne knjige, gdje se zapravo vodi evidencija, stvarnog prava, vlasništva, tereta i ostalih stvarnih prava vezanih za nekretnine i samog katastra, gdje se vodi evidencija zapravo nekretnina u onim njihovim oblicima, površinama i ostalim tehničkim karakteristikama. Ono što je do sad napravljeno, iznimno je puno. U cijelom prošlom razdoblju, mi smo sve podatke, zemljišne knjiga i katastar ujedinili i stavili na jedno mjesto, a to je zajednički informacijski sustav.
Ono što je trenutno kao najveći problem je neusklađenost tih podataka, dakle, podaci koji su u zemljišnim knjigama i oni podaci koji su u katastru nisu odgovarajući jedni drugima. To ćemo riješiti na više načina, jedan je način već je u produkciji jedan softver koji će sam prepoznavati one koji su identični i stavljat ćemo ih u jednu bazu. Sve ono što je različito moram provesti ili obnovu zemljišnih knjiga ili pojedinačne zemljišno-knjižne ispravne postupke ili za osnivanje za određene dijelove novih zemljišnih knjiga.
Samo da vam približim koliko je to složeno i u RH imamo oko 14,5 milijuna katastarskih čestica koje su raspoređene u oko 3,5 tisuće katastarskih općina. Dakle izmjere svega toga pojedinačni dolazak na teren, pozivanje upisanih vlasnika, pozivanje i onih zainteresiranih rasprava sa njima, izlaganje svega toga je jedan vrlo složen i komplicirani postupak.
U tom duhu da to sve pojednostavimo jer pravna sigurnost dakle vlasnika nekretnina omogućavanje lakšeg pravnog prometa nekretninama, poboljšanje investicijske klime u RH sve je to važno i svemu tome su važne uređene zemljišne knjige.
Kako bismo omogućili jednostavnije i lakše procedure da što prije dođemo do tog cilja, evo upravo pred Hrvatskim saborom bit će vrlo brzo u drugom čitanju i izmjene Zakona o zemljišnim knjigama koje predviđaju određene lakše i brže procedure kada ćemo raditi obnove zemljišnih knjiga, kada ćemo raditi pojedinačne zemljišno-knjižne ispravne postupka.
Dakle do sada je učinjeno puno, međutim posao koji je pred nama je također izrazito veliki i imamo određene resurse u Hrvatskoj, imamo na općinskim sudovima oko 800 ovlaštenih zemljišno-knjižnih referenata i u ovim budućim procesima više mislimo koristiti njih jer ljudi su obučeni, imaju licence, znaju postupati i s te strane ćemo rasteretiti sudove, a dobit ćemo brzinu postupka.
Također cijeli niz mjera se predviđa u tim zakonima koji će biti ovdje u drugom čitanju. U prvom smo prošli dobro, napravili smo jedan tako da kažem zajednički konsenzus da je problem potrebno riješiti, sada za drugo čitanje pokušavamo još dodanim prijedlozima taj zakon poboljšati.
Ono što građani od toga imaju već sada, imaju mogućnost dobivanja onog elektroničkog izvada iz zemljišnih knjiga, imaju pregled putem elektroničkih pomagala uvid u zemljišne knjige i taj ćemo sustav i dalje razvijati i vjerujem da ćemo u nekakvom primjerenom roku doći do rezultata, a rezultat je onaj koji nas zanima da uskladimo podatke zemljišnih knjiga i katastra na čemu radimo i ta nekakva funkcionalna tako da kažem i jedinstvo itekako gradimo.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sada će uvaženi zastupnik Davor Miličević.

Miličević, Davor (HDZ)

Zadovoljan sam odgovorom.
PDF