Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lovrinović, Ivan, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Na redu je sada zastupnik Davor Miličević koji pitanje postavlja ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću.
A ispričavam se, ispričavam se. Preskočio sam uvaženog kolegu Ivana Lovrinovića. On postavlja pitanje predsjedniku Vlade.
Ispričavam se još jednom.

Lovrinović, Ivan (Promijenimo Hrvatsku)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče.
Pitanje želim postaviti gospodinu premijeru, vezano je za umirovljenike, preciznije za mirovinski sustav jer naši umirovljenici iz godinu u godinu sve lošije žive, pada im životni standard. Naime, gospodin premjeru, mogli smo proteklih dana čitati da rumunjska vlada, namjerava 1.1 sljedeće godine transformirati 2.mirovinski stup, odnosno, ugasiti ga na dobrovoljnoj osnovi.
Pa se postavlja pitanje, odnosno, prvo konstatacija, nakon toga, Hrvatska ostaje jedina zemlja u kojoj funkcionira i funkcionirati će 2. mirovinski stup. Možete li odgovoriti svima nama, namjerava li vaš Vlada kao posljednja Vlada koja znači za sad održava ovaj mirovinski stup, namjeravate li i vi ukinuti, odnosno, transformirati 2. mirovinski stup na dobrovoljnoj osnovi u 1. ili ćete poslušati neke vaše ministre koji su već prethodno govorili, da čak treba povećati izdvajanja iz doprinosa svih radnika u 2. mirovinski stup.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Predsjednik Vlade izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo. Drago mi je da pratite ovu praksu koja se u ovom trenutku raspravlja na rumunjskoj političkoj sceni i eventualne i scenarije da drugi stup u rumunjskoj bude opcijski, a ne obavezni. U Hrvatskoj, 2. stup mirovinskoj osiguranja postoji od 2002. godine, imovina, svih onih koji su uplaćivali u 2. stup je u biti imovina svih tih građana. I to je nešto što je bitno i što moramo poštovati. U ovome trenutku na razini Vlade nismo raspravljali o scenarijima koji bi promijenili aktualni sustav i cijenimo da mirovinski fondovi trebaju svojim angažmanom pomoći Hrvatskoj i hrvatskom gospodarstvu na načine kako smo to vidjeli već i u ovih godinu dana.
Pa evo, dijalog koji ministar Marić vodi s njima, o nizu hrvatskih kompanija, koje su se na ovaj ili onaj način našle u poteškoćama, pokazuje, kako njihova uloga može biti izrazito blagotvorna za oporavak pojedinih hrvatskih kompanija. Dakle, u ovom trenutku ne bih špekuliranju o slijeđenju rumunjskoga primjera na koji se referirate, premda ni on nije do kraja definirao. Mi ćemo sa naše strane, a to vidite u svim potezima, naše politike, pametne fiskalne konsolidacije, nastojati, smanjivati deficit, na način da vodimo računa o tome kako, na koji način se učinkovito troše sredstva hrvatskih poreznih obveznika.
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Kolega Lovrinović, izvolite.

Lovrinović, Ivan (Promijenimo Hrvatsku)

Gospodin premjeru, dakle, vi i dalje tvrdite da je vaša Vlada najpametnija, od svih tranzicijskih u Europi, odnosno, od svih zemalja, odnosno, Vlada u Europi i vi ćete nastojati sačuvati 2. mirovinski stup. Međutim, da vas podsjetim gospodine premjeru, 2008. godine, doprinosi su iz rada u ukupnim rashodima za mirovine činili 65%.
Znate li koliko su prošle godine činili? Jel možda znate? Samo 35%. Znači, da ovdje je mirovinski sustav duboko ugrožen, ja ne znam što vi namjeravate učiniti, ovo je tempirana bomba za Hrvatsku i imamo zaista ogromnih problema. Ali, pogledajte, sada je svima jasno u Europi kako političkoj tako i u akademskoj zajednici, da je projekt Svjetske banke o tome, da 2. mirovinski stupovi trebaju riješiti ono što ne rješava realna ekonomija. I da je ulaganja na financijska tržišta jedini pravi način zarade da se povećaju prihodi umirovljenika u budućnosti, da je to bio katastrofalan model i da je on promašen.
Dakle, vi i dalje na njemu inzistirate. Česi i Slovenci uopće nisu htjeli prihvatiti, Poljaci, Slovaci, Mađari su odustali od njega, vidimo sad Rumunji. Vi imate dosta prijatelja u Europskom parlamentu, pa pitajte, npr. gospodina Tuska koji je šef Europskog vijeća, da objasni zašto je on kada je bio premjer transformirao taj stup. Ili pitajte premjera Roberta Fitza, zašto je on.
Vi govorite da su strani konzultanti dobri, pa ih namjeravate u vezi HEP-a pozvati. Pa ja vam sugeriram da pozovete ove eksperte njihove da sa vašom državničkom mudrošću donesete pravu odluku oko 2. mirovinskog stupa.
Hvala.
PDF