Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hajduković, Domagoj, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

13 zastupničko pitanje uvaženi kolega Domagoj Hajduković, pitanje isto tako predsjedniku Vlade.
Izvolite.

Hajduković, Domagoj (SDP)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani gospodine Plenković.
Nedavno je Vlada koju predsjedate donijela odluku da će tražiti savjetnika za mogući otkup INA-e.
Podsjetit ću hrvatsku javnost da ste na Badnjak 2016. godine najavili da će Vlada otkupiti dionice INA-e od MOL-a, 19. siječnja ove godine osnovali ste Savjet za pregovore s MOL-om u svezi mogućeg otkupa INA-e.
Danas je 15. rujan 2017. godine, ono što ja mogu zaključiti i činjenica koja se nameće jest da je radnom tijelu, dakle savjetu trebalo osam mjeseci da vas savjetuje da trebate savjetnika.
Moje pitanje i molio bih vas direktan odgovor, da li će Vlada RH otkupiti INA-u od MOL-a i ako idemo u otkup INA-e od MOL-a da li to znači da idemo u privatizaciju 25% dionica HEP-a, odnosno 25% HEP-a i da li od tih 25% HEP uključeno i 7 braniteljskih posto?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa kolega Hajduković.
Što se tiče INA-e točno je da smo nakon arbitražne presude koja je donesena u postupku … /Govornik se ne razumije./ … kao što znate krajem prosinca prošle godine odlučili se na korak da Hrvatska država ponovno preuzme udio MOL-a u INA-i.
Mi smo tu odluku donijeli jer smatramo da INA ima strateški karakter kao kompanija za Hrvatsku državu. Ono što nam se činilo, a na neki način i za vrijeme vlade SDP-a bilo je očito da komunikacija tadašnje vlade sa mađarskom stranom oko upravljanja nije bila osobito učinkovita, da je to za Hrvatsku najbolji put.
Mi smo donijeli naravno u tom procesu odluku na temelju preporuka savjeta da Ministarstvo financija i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike krenu sa natječajem za međunarodnoga savjetnika koji bi nam pomogao u procesu evaluacije vrijednosti kompanije i svim ostalim aspektima sukladno parametrima o kojima smo raspravljali, a najvažnije da stjecanje MOL-ovo udjela u INA-i ne dovede do povećanja javnoga duga.
Jedna od opcija za stjecanje tog dijela vlasništva je i privatizacija dijela HEP-a, dakle ono što je bilo u javnosti nekoliko puta raspravljeno, međutim želimo da konačnu odluku o tome donesemo kada sagledamo sve aspekte koji se odnose na ovaj proces.
Nemojte zaboraviti da je još uvijek u tijeku drugi postupak, arbitražni postupak pred OXID-om u Washingtonu, te da postoji čitav niz otvorenih pitanja u samom poslovanju INA-e u ovom trenutku, da ne govorim o budućnosti Rafinerije Sisak i radnim mjestima od preko 700 zaposlenika koji u njoj rade. Naš je cilj da INA bude kompanija koja može biti dugoročno održiva i koja može funkcionirati na način kako je to bilo prije nego što je u njegovo vlasništvo ušao MOL.
Cijeli taj proces zahtijeva puno dijaloga sa mađarskom stranom, a tu moram reći da smo u proteklih godinu dana bitno popravili kulturu dijaloga između same kompanije i hrvatske Vlade.
To utječe i na ukupno ozračje koje postoji kada je riječ o poslovanju INA-e u Hrvatskoj. I mi ćemo kroz natječaj koji će uskoro biti objavljen i nakon preporuka i analiza renomiranih kredibilnih, međunarodnih savjetnika donositi daljnje odluke o ovoj temi.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Kolega Hajduković, izvolite.

Hajduković, Domagoj (SDP)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Ne mogu biti zadovoljan odgovorom, tražim i pismeni odgovor. I tražim i pismenu projekciju koliko će nas ti savjetnici koštati.
Jer slažem se sa vama kada kažete da trebamo dobro razmotriti i razmisliti sve moguće aspekte i sve moguće implikacije i financijske naravno otkupa INA-e. Ali ako osnujemo savjetodavno tijelo kojem 8 mjeseci treba da vas savjetuje da trebate savjetnika, pa možda onda da osnujete i savjet za savjetnike koje vas savjetuju u području savjetovanja? Dakle staloženost i dugoročno razmišljanje je jedna stvar, sporost je druga stvar.
I što se tiče same prodaje HEP-a, mogu samo komentirati sljedeće, otkupiti ćemo tvrtku koja se bavi energentima prošlosti i zamijeniti je zapravo za udio u tvrtki koja se bavi energentima budućnost.
To nije dobro za Hrvatsku, hvala.
PDF