Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Stier, Davor Ivo, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Zastupnik Davor Ivo Stier, pod brojem 10, postavlja pitanje ministrici vanjskih i europskih poslova, Mariji Pejčinović Burić.
Izvolite.

Stier, Davor Ivo (HDZ)

Hvala gospodine predsjedniče.
Gospođo potpredsjednice, u srijedu je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker imao vrlo važan govor za Europu, za Hrvatsku, za nas pogotovo jer je u svom govoru slao vrlo jasnu poruku da Hrvatska zaslužuje članstvo u Schengenu, da očekuje i od drugih država članica EU-a da ne blokiraj taj naš put prema schengenskome prostoru.
U tom kontekstu kako vidite sada perspektivu našeg ulaska u Schengen, naravno rad Ministarstva vanjskih i europskih poslova u tome je važan zajedno sa radom MUP-a?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite ministrice.

Pejčinović Burić, Marija (HDZ)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, gospođe i gospodo zastupnice i zastupnici.
Kolega Stier, mislim da je jako dobro da ste izvukli možda za Hrvatsku najvažniju poruku govora o stanju EU-a koju je izrekao u srijedu predsjednik Europske komisije gospodin Juncker i koliko je to važna poruka govori činjenica da je to govor o stanju EU-a u kojem se izvlače prioriteti EU-a, dakle ne samo prioriteti koji su oni prioriteti, pojedinačnih država članica.
Tako da takva poruka, sa takve razine i na takav način, kako je to formulirao gospodin Juncker, mislim da nedvojbeno šalje poruku da je Schengen važan i ulazak u Schengen svih članica EU-a, da je ulazak u Schengen i brzi ulazak u Schengen važan za sve one koje su spremne, sada su to tehnički svakako Bugarska i Rumunjska, Hrvatska sa svime što radi na tom planu, spomenuli ste dva resora, dakle MUP i svakako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je spremno, mi već sudjelujemo u jednoj razini razmjene schengenskih podataka.
Dakle, ovo je kako je i rečeno u jednom podnaslovu tog govora, veliki vjetar u leđa Hrvatskoj i hrvatskoj ambiciji da bude ono što je upravo predsjednik hrvatske Vlade govorio. Članica matice europskog projekta, dakle u ova dva projekat u koja još moramo ući, a to je schengenski prostor i zona eura, sigurno u ovom trenutku je prvi na redu, i onaj na kome se najviše do sad napravili, ulazak u Schengen.
Vjerujemo da nije nevažno spomenuti zašto je ulazak u Schengen važan. Potpredsjednik Vlade Krstičević je apostrofirao možda najvažniju preokupaciju današnje Europe i svijeta, a to je pitanje sigurnosti.
Dakle, ulazak u Schengenski prostor je na prvom mjestu ulazak u veću zonu sigurnosti. U vremenu radikalizma, terorizma i svih ugroza od krijumčarenja najrazličitijih vrsta mislimo da je sigurnost ono što preokupira i hrvatske građane, građane Europe i građane svijeta.
Dakle, ulazak u ovu zonu je za Hrvatsku sigurno jedna od najvažnijih činjenica. Nije nevažno reći isto tako da činjenica da ne participiramo u tom prostoru postavlja izazove za Hrvatsku, jer je u isto vrijeme važna i prohodnost unutarnjih granica EU.
Predsjednik hrvatske Vlade je malo prije govorio o tome što bi za naš turizam značilo, odnosno što bi bilo i kakvi bi bili rezultati. Ne bi sigurno bili onakvi kakve sad imamo, a to je da imamo najbolju turističku sezonu do sada, da nije postignut dogovor upravo tijekom primjene novih schengenskih pravila između predsjednika hrvatske Vlade, predsjednika Vlade Slovenije i u svakako veliku asistenciju gospodina Junckera i Tuska, da se primjenjuju drugačije vrste kontrola, odnosno one vrste kontrola koje su prikladne pravoj unutarnjoj Schengenskoj granici.
Dakle, u tom smislu mislim da nije potrebno dalje obrazlagati. Za Hrvatsku je od iznimnog značaja da sljedeće godine završi ovaj proces tehničkih pripremi i to će svakako bit gotovo i MUP će bit za to spreman i bit će i Ministarstvo vanjskih poslova u dijelu vizne politike. A što se itiče lobiranja naravno to smo radili i prije, radit ćemo dalje.
Ova velika i važna poruka svakako daje odličan okvir i vjetar u leđa da se schengenski, ulazak Hrvatske u Schengen dogodi u mandatu ove Komisije i svakako u mandatu ove Vlade.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
Kolega Stier, izvolite.

Stier, Davor Ivo (HDZ)

Hvala gospođo potpredsjednice na tom odgovoru. Dobro ste istaknuli da je predsjednik Europske komisije naglasio da je ulazak Hrvatske u schengenski prostor važan ne samo za Hrvatsku, nego i za EU, za sigurnost EU. To je za nas vrlo značajna poruka pogotovo što je to stavljeno isto i u kontekst jedne poruke o tome da Europska komisija ne želi nove podjele unutar EU, ne želi jednu EU s građanima prvoga i drugoga reda.
U principu je poslao poruku da ne želi jednu takvu Europu više brzina, nego više integriranu Europu, naravno gdje će onda i Hrvatska imati svoje mjesto kada uđe i u schengenski prostor.
Hvala vam.
PDF