Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Glasovac, Sabina, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem se.
Iduća na redu je uvažena Sabina Glasovac koja pitanje postavlja predsjedniku Vlade, izvolite.

Glasovac, Sabina (SDP)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Poštovani premijeru, u svakim izborima manje-više svaka stranka obećava da kada preuzme odgovornost za Hrvatsku će zapošljavati stručne, profesionalne ljude, da će se truditi smanjiti administraciju i da će na neki način isto tako broj dužnosnika svesti na što je moguće manju mjeru. Jer činjenica jest da Hrvatska nije baš toliko bogata država da si može priuštiti svakojake luksuze.
Ministarstvo obrazovanja jedno je od ministarstava koje je pod lupom javnosti po mnogo čemu, većinom zbog toga što se u dvije godine tamo ništa nije na hrvatsku žalost događalo, nikakvih pomaka bilo nije. Pa se stjecao dojam da se tamo ništa ne radi.
Moje pitanje vama glasi, ja se danas neću baviti tom temom ali ću se baviti nečim drugim. Je li vam poznata činjenica da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja rekorder u hrvatskoj Vladi po broju pomoćnika i državnih tajnika? Znate li da u Ministarstvu znanosti i obrazovanja postoji čak 10 državnih tajnika i pomoćnika ministara? Što oni točno rade ako uzmemo u obzir činjenicu da je opseg posla isti a da smo mi za vrijeme naže Vlade imali 5 pomoćnika ministara i 1 zamjenika?
I posljednje koliko hrvatski građani mjesečno plaćaju te ljude za koje evo ja bih voljela znati što točno rade i koliko će ih još plaćati godinu dana nakon što napuste svoje dužnosti jer će imati pravo na 6 mjeseci pune i 6 mjeseci pola plaće?
Hvala vam lijepo unaprijed na odgovoru.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Predsjednik Vlade, izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa.
Uvažena zastupnice Glasovac, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima 4 državna tajnika i 5 pomoćnika ministara. Svako od njih ima vrlo precizno i jasno definirane zadaće, vi znate da je to jedan veliki i važan resor koji je nerijetko i predmet vašeg interesa i tijekom nastupa u Hrvatskom sabora pa i aktualnoga sata.
Ako znate da postoje 3 velika područja koja su oduvijek dio tog sustava, jedan je osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, drugi je visoko obrazovanje i treći je znanost i kada tome pridodamo ambiciju ministrice Divjak koja je željela angažirati i donedavnog ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, koji je pokazao u svom radu da je vrlo vješt, spretan u povlačenju europskih sredstava, te mu je dala zadaću da bude upravo onaj motor i pokretač za privlačenje i korištenje više europskih sredstava u domeni znanosti i obrazovanja, onda je tu odgovor zbog čega imamo 4 državna tajnika.
Što se tiče pomoćnika, tu je stvar uobičajena, oni pokrivaju normalna svoja funkcionalna područja kako je bilo i ranije, nema ih ništa više danas nego što ih je bilo u vrijeme ranijega ministra.
Što se tiče njihovih plaća, one su poznate, u krajnjoj liniji možete ih vidjeti u imovinskim karticama svih dužnosnika, a zbrajati njihove plaće pred hrvatskom javnošću i Hrvatskim saborom, mislim da nema nekog posebnog smisla.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite kolegice Glasovac.

Glasovac, Sabina (SDP)

Pa da samo sam išla provjeriti, 6 je pomoćnika kako sam rekla, ne 5, i 4 su državna tajnika, 10.
4 su uprave uvijek bile i ostale, ništa novo u odnosu na prethodni Vladu, ali očekivan odgovor, ali ja ću vam pomoći.
Znači državni dužnosnici u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, naše građane koštaju mjesečno 300 tisuća kuna. 300 tisuća kuna. Zamislite koliko je računala za škole, koliko je to papira za printanje koje učitelji moraju nositi doma, koliko je to sitnih radova na školama gdje prokišnjavaju prostori.
Ali dobro, mi smo se odlučili ići drugim putem. A zašto? Zato što građani moraju plaćati činjenicu da vi morate u Ministarstvu znanosti i obrazovanja podmiriti dvije zaraćene strane. Morali ste ostaviti pomoćnike i državne tajnike koji su bili pomoćnici Šustera i Barišića, a ministrica u njih nema povjerenja, pa imenuje svoje.
I sad taj paralelni sustav i dvorske spletke moraju plaćati hrvatski građani. Ali ovo nažalost nije jedini slučaj. Imamo mi u Ministarstvu poljoprivrede situaciju gdje recimo u vrlo kratkom roku do načelničkih mjesta napreduju HDZ-ovi donatori, recimo donator pod rednim brojem 191.
Pa onda imamo situaciju da u Agenciju za poljoprivredu isto gomilamo administraciju. Nažalost, nažalost gospodine premijeru, očito je vaša misija da zapošljavate stranačke članove i simpatizere, unaprjeđujete HDZ-ove donatore, imenujete gomilu pomoćnika i državnih tajnika tamo gdje morate arbitrirati, ne možete povući crtu i jasno reći i dati ministrici da radi ono što treba raditi.
U Hrvatskoj nažalost ne cvijeta zapošljavanje, građani su očajni, mladi odlaze, očito zapošljavanje cvijeta, što bi reklo ono „cveta cveće samo u vaše preduzeće.“
PDF