Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Čičak, Mato, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prelazimo na 6. pitanje, uvaženi kolega Mato Čičak, pitanje postavlja ministru financija, Zdravku Mariću.
Izvolite.

Čičak, Mato (HDZ)

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovane ministrice i ministri, uvažene kolege i kolegice.
Pitanje upućujem ministru financija Zdravku Mariću. Hrvatski sabor je koncem prošle godine je prihvatio paket od ukupno 16 zakona, temeljem kojih je provedena cjelovita i sveobuhvatna porezna reforma. 9 mjeseci je prošlo, od stupanja na snagu cjelovite porezne reforme, s kojim smo rasteretili poduzetnike, osigurali najvećem broju ljudi veći dohodak, a pri tom održali stabilnost državnog proračuna i javnih financija.
Prihodi u turizmu, povećali su se za 7% u odnosu na prošlogodišnje razdoblje. Poštovani ministre kakva su daljnja očekivanja i rezultati porezne reforme, koje mjere se pripremaju i kakva su predviđanja za iduću godinu?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre financija.

Marić, Zdravko

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.
Pozdrav svim zastupnicama i zastupnicima, hvala lijepo na pitanju. Da, prije nešto manje od godine dana u Hrvatskom saboru smo raspravljali paket zakona porezne reforme u 2 čitanja i tada sam u Saboru a i javnosti, govorili zapravo koji su bili osnovni razlozi, zašto smo se odlučili na takav jedan korak. S jedne strane, suočeni s problematikom, do tak da, prečestih, prevelikih i vrlo često nekonzistentnih promjena poreznog sustava, koji su stvorili dosta jedan veliki stupanj porezne nesigurnosti, nestabilnosti, neprevodljivosti.
I s te strane smo zapravo krenuli u smjeru da porezni sustav unaprijedimo, da ga učinimo stabilnijim jednostavnijim, transparentnijim, pravednijim, a u okviru mogućnosti koje smo stvorili u okviru javnih financija i proračuna, da učinimo jedan korak za koji smo smatrali da je apsolutno nužan i potreban kako za hrvatske građane tako i za poduzetnike, a to je da se smanji porezni tereti, odnosno, da porezno rasteretimo i gospodarstvo i građane.
Građani i gospodarstvenici su ti koje treba pitati, koliko su zadovoljni i kako oni osjećaju te efekte, porezne reforme, ja mogu reći iz aspekta iz perspektive Porezne uprave, carinske uprave, a mislim da i mnogi od vas koji ste lokalni čelnici, dakle iz perspektive jedinica lokalne i područne samouprave, sigurno možete potvrditi da se to administrativno i proceduralno rasterećenje već vidi sada, a naravno i iz perspektive i državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne područne samouprave, vide se i uspješni rezultati poreznog rasterećenja.
Jučer smo na sjednici Vlade, usvojili izvršenje, odnosno, izvješte o izvršenju proračuna u prvih 6 mjeseci. Ono će uskoro biti u saborskim klupama i o tome ćemo raspravljati. mislim da ti pokazatelji, kako iz perspektive poreznih prihoda, ja sam ih pobliže jučer pojašnjavao i govorio da brojni od njih, poput poreza na dohodak, poreza na dobit, pokazuju na rezultate koji su iznad očekivanja, a upravo su to porezni oblici na kojima smo napravili najveći naglasak u smislu poreznog rasterećenja.
Dakle, porez na dohodak u smislu stimuliranja raspoloživog dohotka, dizanja i općenito, onoga psihološkog momenta, ali stvarnog efekta u smislu stimuliranja povećanje potrošnje i općenito zadovoljstva građana. A s druge strane u smislu rasterećenja poreza na dobit koji bi trebao i je evidentno i digao i njihovu razinu, odnosno apetit za zapošljavanje, investicijsku aktivnost i ukupnu gospodarsku aktivnost.
Pred nama, naravno stoje i određeni novi izazovi, koje smo također najavili, mi kao Vlada vrlo jasno smo se odredili da i u nastavku našeg mandata sigurno ćemo raditi na stvaranju dodatnih uvjeta, za porezno rasterećenje. Javne financije, čuli ste jučer rezultate i pokazatelji premjer ih je također spomenuo, prvih 6 mjeseci imamo povijesne rezultate, deficit državnog proračuna je za 800 milijuna kuna manji nego u istom razdoblju prošle godine, a sjećate se i same da je i prošle godine bio rekordni podatak.
A kada uzmemo u obzir kompletni obuhvat opće države i države u prvih 6 mjeseci je bila u suficitu od 35 milijuna kuna što je sigurno jedan jako dobar podatak. Znači na tom tragu nastavljamo i dalje. Naš je cilj sigurno nastavak te stabilnost i javnih financija, smanjivanje javnog duga, udjela javnog duga u BDP, smatramo i to je potvrđeno da je to jedan od ključnih preduvjeta i to je bio glavni razlog zašto su kreditne rejting agencije početkom ove godine Hrvatskoj po prvi puta od 2007. godine isporučili jednu dobru, pozitivnu vijest.
Dakle, stabilizirani su izgledi našeg kreditnog rejtinga, a ono što sam također rekao i što stalno proklamiramo, u nastavku manda, dakle, kroz odgovorno racionalno trošenje proračunskih sredstava, kontrolu rashodne strane proračuna, naš je cilj stvoriti uvjete za daljnji krug poreznog rasterećenja.
Hvala lijepa.
PDF