Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hajdaš Dončić, Siniša, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Četvrto pitanje, kolega Siniša Hajdaš Donočić, pitanje postavlja isto tako predsjedniku Vlade.
Izvolite.

Hajdaš Dončić, Siniša (SDP)

Hvala lijepo.
Poštovani predsjedniče Vlade, u reći ću europskom mainstreamu, sve više razgovora o Europi u nekoliko brzina, u nekoliko formata. Sjedne strane imamo, reći ću države osnivačice EU-a pa plus Austrija, koje se zalažu za solidarnost, za neku zajedničku politiku, za neke zajedničke ciljeve, dok sa druge strane imamo neke novije članice koje su kasnije ušle u EU i koje su zapravo na valovima ksenofobije i populizma, ubiru glasove svojih birača i otvoreno, reći ću, vode protueuropsku politiku.
Dakle moje pitanje vama, gdje je ovdje Hrvatska? Da li se Hrvatska u vašem poimanju vanjske politike ili europske politike nalazi uz zemlje već stare Europe, zemlje koje počivaju na solidarnosti ili vi više tangirate prema Mađarskoj i Poljskoj?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor predsjednika Vlade.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Pa evo budući da ću ja još tri godine biti premijer, a ovi ljudi ministri, reći ću vam gdje vidim Hrvatsku u Europi, to govorim stalno, to govorim kontinuirano na sastancima Europskog vijeća, to govorim u Saboru ovdje praktički dan ili dva nakon što se vratim sa tih sastanaka i mislim da je ta praksa korisna za senzibiliziranje javnosti o zastupnika u ključnim europskim temama.
Mislim da će tek nakon ovog mandata puni efekti onoga što radim, smisleno, namjerno i sa ciljem, biti jasni. Vjerojatno ste u tim svim nastupima mogli prepoznati gdje ja osobno i moja Vlada vidi Hrvatsku. Hrvatsku vidimo u okviru onih koji su najdublje integrirani europski procesi.
I stoga kao netko tko je, pa uložio dobrih dvadesetak godina svog profesionalnog i političkog života, vjerujući da je taj proces dobar za Hrvatsku, a mislim apsolutno da jest, kanim pozicionirati Hrvatsku zajedno sa svim ostalima koji to rade, a to radite i vi kao saborski zastupnici, upravo među one države koje će biti onoga što se zove core Europe.
Štiteći nacionalne interese, razumijevajući promijenjeni globalni kontekst, vjerujući da su odgovori na globalna pitanja lakši i jednostavniji za zemlje poput naše, ukoliko smo dio europskoga projekta.
Dva su primjera i dva izazova koje će biti pred nama. O jednom ste čuli, kratku referencu i u govoru predsjednika komisije Junckera, na njegovom izvješću o stanju unije na redovitoj rujanskoj sjednici Europskog parlamenta gdje nas je potaknuo da nastavimo ispunjavati tehničke kriterija za ulazak u Schengen na kojeg smo se obvezali i što ćemo napraviti.
Drugi naš cilj na kojeg smo također rekli da i to u okviru pristupnog ugovora je priključivanje euro zoni. I HNB i hrvatska Vlada i Ministarstvo financija rade temeljite analize koje će biti predstavljene slijedećih tjedana, mjesec, dva dana, gdje ćemo napraviti jedan hodogram aktivnosti priprema kako bismo ispunili kriterije i za RM2 i u konačnici za prihvaćanje euro zone.
To su dva temeljna cilja, međutim aspekti pojačanje suradnje koja postoji na razini EU-a su puno širi i puno veći. Ono što je najvažnije, da nakon ovog nesretnog i po mom dubokom uvjerenju pogrešnog Brexita, zauzmemo još aktivniju i još agilniju poziciju u okviru europskog projekta.
Naravno da neki od naših susjeda, kao što su zemlje srednje i istočne Europe, po pitanju recimo migracija koja je jedno, možemo reći kulturološko, sociološko pitanje, s obzirom na strukturu društva i stanovništva ne gledaju jednako pa i na pitanja solidarnosti koje ste spomenuli u vašem pitanju. Hrvatska svoje obveze u tom procesu je preuzela, ispunjava ih i nastoji dati doprinos da se i onaj veliki val kojem smo bili svjedoci izbjegličko-migrantski prije otprilike dvije godine riješi na način koji je i pravičan i pravedan uzimajući u obzir gospodarsku snagu pojedinih država članica.
Prema tome, hrvatska Vlada vjerujem i ovaj Sabor želi da budemo među onima koji su dio centra europske politike i centra europske moći.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Odgovor kolega Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić, Siniša (SDP)

Dugogodišnji diplomata i europski političar, to je činjenično stanje. Ali moj osobni dojam je da vi i predsjednica kao sukreatorica vanjske politike, a u zadnje vrijeme i glasnogovornica mađarskog premijera više Hrvatsku gurate prema rubu Europe, prema nekoj novoj Vojnoj krajini pošto je hrvatska povijest uvijek reverzibilna. Ovaj puta Vojnog krajini prema Rusiji. I bojim se da će građani Republike Hrvatske od svega toga imati jednu običnu uspravnicu, znate o čemu mislim. Hvala.
PDF