Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bernardić, Davor, saziv: IX, sjednica: 5

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
15.09.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem se kolegi Kajtaziju, budući da je odustao od pitanja, onda ni ministar Marić, neće odgovarati, pa prelazimo na drugo pitanje. Drugi po redu je uvaženi kolega Davor Bernardić, koji svoje pitanje postavlja predsjedniku Vlade, gospodinu Plenkoviću.

Bernardić, Davor (SDP)

Poštovani predsjedniče Sabora, uvaženi predsjedniče Vlade, svoje pitanje upućujem vama, prošlo je 5 mjeseci od kada ste donijeli u ovom Saboru lex Agrokor, zakon koji je pisan zbog samo jedne kompanije u Hrvatskoj, u čemu su vam pomagale u pisanju banke. Prošlo je 5 mjeseci od kada ste postavili izvanredno povjerenika gospodina Ramljaka, kojeg smo ovo ljeto mogli vidjeti više u rubrikama ljetnih magazina, nego kako obrazlaže stvarno stanje u Agrokoru.
Država je preuzela, sa lex Agrokorom, kompletne rizike, dugove zaduženja i potencijalne opasnosti i vezala ih na sebe i svoje hrvatske građane, to je isključivo vaša odgovornost. Stoga me čudi, da se skriva istina o Agrokoru, odnosno, stvarni podaci o poslovanju te kompanije, dugovima, založenoj hrvatskoj imovini, šumama, izvorima, vodama, poljima koji su u Agrokoru. Možete li mi reći, da li dobijete izvješća o stvarnom stanju u Agrokoru, ako ih ne dobijete, da li ćete se praviti, kada vam dođu da niste znali za njih.
Pa ćete pompozno smijeniti nekog od vaših ministara ili zašto skrivate financijsko poslovanje Agrokora, zašto vas je strah istražno povjerenstva i koga i čije interese štitite?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor predsjednik Vlade, Andrej Plenković.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo, predsjedniče Hrvatskog sabora.
Uvaženi kolega Bernardić, kao što vam je poznato Zakon o trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH donio je Hrvatski sabor. Donio ga je u okolnostima kada je najveća hrvatska kompanija došla u situaciju da padne pod Stečajni zakon.
Vi znate koliko je zaposlenika u okvira koncerna Agrokor, koliko je društava, koliko je dobavljača, koliko je malih OPG-a vezano za tu kompaniju i kakav bi bio efekt na sve njih pa i na hrvatsko gospodarstvo, na hrvatski financijski sustav da smo u onim scenarijima koje smo tada imali odlučili da kažemo slobodno je tržište, privatna je kompanija, nećemo napraviti ništa.
Da li mislite kolega Bernardić da bi opskrba diljem naše obale u ovoj najboljoj, najuspješnijoj turističkoj sezoni od neovisne Hrvatske recimo na nekom od hrvatskih otoka bila jednaka da tog zakona nije bilo?
Da li mislite da nije donošenjem tog zakona došlo do novog elementa povjerenja kod kreditora koji su kompaniju u ovakvim okolnostima i sa takvim rejtingom bile spremne ponuditi svježu likvidnost, novac na temelju kojeg su isplaćivane plaće, na temelju kojeg je regenerirano poslovanje kompanije, na temelju kojeg su isplaćivani dobavljači i na temelju kojeg su isplaćivani mali dobavljači praktički u cijelosti, na temelju kojeg su isplaćivani naši poljoprivrednici?
Ono što smo učinili u procesu restrukturiranja, angažirali smo svjetske renomirane konzultante za poslovno i financijsko restrukturiranje, angažirali smo kredibilne svjetski priznate revizorske kuće, jedna iz top četiri, angažirani smo na način da sve što se radi u toj kompaniji je u cijelosti transparentno.
Za vašu informaciju na web situ Ministarstva gospodarstva postoje mjesečna izvješća koja izvanredni povjerenik podnosi sukladno zakonu potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, a mi smo ne samo imali u više navrata susrete sa izvanrednim povjerenikom nego imali cijeli pregled prvih 100 dana izvanredne uprave na sjednici Vlade.
Ono što očekujemo je nastavak toga procesa, nastavak procesa na način da dođe do restrukturiranja kompanije, njene održivosti, zadržavanja radnih mjesta, brige o kompanijama u sustavu Agrokora u nama susjednim zemljama na način koji nije imao efekt cunamia na hrvatsko gospodarstvo.
Sjećam se dobro tih rasprava ovdje u ovom Visokom domu gdje nismo dijelili stajališta, ponudili smo vam ruku konsenzusa oko ovako gospodarski i financijski krupne teme, vi ste tu ruku odbili.
Ja vas samo pitam, da smo krenuli nekim drugim putem gdje bi bili danas? Gdje bi danas bilo hrvatsko gospodarstvo koje kao što ste vidjeli jučer na sjednici Vlade kada uzmete cjelinu u prvih šest mjeseci ne samo da nema manjka, nego kada se uzmu sve vanproračunske aktivnosti nalazimo se i u suficitu. Dakle odlični makroekonomski pokazatelji, suficit privih šest mjeseci, najbolja turistička sezona i kontinuiran, praćen uz kredibilne međunarodne aktere vođen proces restrukturiranja.
Za dovršetak tog procesa pred nama je još otprilike devet mjeseci. Mi ćemo i dalje raditi transparentno, raditi stručno, raditi odgovorno i raditi u najboljem interesu hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Zahvaljujem se.
Izvolite kolega Bernardić.

Bernardić, Davor (SDP)

Poštovani gospodine Plenković, niste mi odgovorili niti na jedno jedino pitanje, niti na jedno pitanje. Postavio sam vam konkretno pitanje.
Država je preuzela upravljanje Agrokorom, javnost ima pravo znati što se događa tamo. Dok vi ovako sedativno, blijedo, diplomatski odgovarate i zavaravate javnost u pozadini se događa nastavak pretvorbi i privatizacije iz devedesetih godina. Vi ne služite nažalost interesima hrvatskih građana, već interesima pojedinaca i interesnih grupa, to vam moram reći.
Niste spašavali 40 tisuća radnih mjesta u Agrokoru, spašavali ste isključivo jedno radno mjesto i to vašeg ministra financija. Rekli ste i obećali da nećete poskupiti struju, ne samo da ste ju poskupili nego je to novi udar ove zime za sve hrvatske građane. Rekli ste da ćete provesti obrazovnu reformu, ove godine opet Hrvatska propustila šansu za bolje obrazovanje svoje djece.
Ministrica Dalić zajedno ste najavili otkup INA-e, vraćanje INA-e u hrvatske ruke, godinu dana je prošlo niste napravili apsolutno ništa. Najavili ste pompozno Projekt Slavonija, spriječit ćemo iseljavanje mladih, nikada više mladih ljudi nije iselilo nego ove godine iz Hrvatske.
Špekulirate odnosno odlučno se kolebate oko poreza na nekretnine, koju ste sada prebacili, zaobišli i prebacili jedinicama lokalne samouprave. Za skidanje jedne ploče trebalo vam je devet mjeseci, a ni sami niste sigurni da li bi tu ploču sklonili ili bi je uklonili.
Nažalost vaša politika je politika odustajanja, politika odgađanja, politika nečinjenja, politika stvaranja dojma da se nešto radi, a zapravo se ne radi ništa i zapravo kupujete vrijeme za svoju poziciju u Europskoj komisiji. Vama je premijerski položaj nažalost rezervni položaj, to Hrvatska nije zaslužila.
PDF