Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Grbin, Peđa, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Prelazimo na pitanje br. 37.
Uvaženi kolega Peđa Grbin, izvolite.

Grbin, Peđa (SDP)

Zahvaljujem poštovani gospodine predsjedniče.
Svoje sam pitanje planirao uputiti ministru vanjskih i europskih poslova ali budući ga ne vidim, sukladno članku 136. stavku 1. Poslovnika upućujem ga predsjedniku Vlade RH.
Poštovani gospodine predsjedniče, Ministarstvo vanjskih poslova pod ravnanjem gospodina Kovača je 16. ožujka 2016. godine putem našeg predstavnika u UN-a uputilo notu broj 55/2016. svim državama članicama UN-a, dakle i Sloveniji u kojoj je navelo, citiram: „Kako bi zaštitila svoja prava po međunarodnom pravu Hrvatska je pokrenula postupak prestanka Sporazuma o arbitraži, prestala s njegovom primjenom i povukla se iz arbitraže.
Slovenija je tome prigovorila i pitanje prestanka Sporazuma o arbitraži rješavat će se bilateralno putem mjera navedenih u članku 33. Povelje Ujedinjenih naroda a kako je predviđeno Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora.
Konvencija Hrvatskoj daje pravo koristiti i drugi mehanizam mirenjem kako bi se riješilo pitanje prestanka Sporazuma o arbitraži. Poštovani gospodine predsjedniče, Ministarstvo vanjskih poslova pod ravnanjem gospodina Kovača je u ožujku 2016. godine obavijestilo sve države članice UN-a o mehanizmima koji Hrvatskoj sukladno člancima 65. i 66. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora stoje na raspolaganju kako bi Sporazum o arbitraži prestao.
Molim vas da mi odgovorite zbog čega te mehanizme prvo gospodin Kovač, a nakon toga i gospodin Stier nisu koristili kako bi od Hrvatske odagnali štetne posljedice. Pojednostavit ću.
2016. obavijestili smo 193 država članica UN-a, dakle i Sloveniju o načinu na koji ćemo rješavati spor sa Slovenijom, a nakon toga i o mehanizmima koje ćemo primijeniti da taj Sporazum o arbitraži prestane. Zašto to nismo proveli?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
Odgovorit će predsjednik Vlade.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Evo potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova kolega Stier je baš u New Yorku. A propos New Yorka cijenjeni kolega Grbin i zastupa hrvatska stajališta o jednoj drugoj važnoj temi, a ona se odnosi na prestanak rada Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju. Kad je riječ o vašem pitanju koje moram priznati da reciklirate, dakle dobili ste pisani odgovor Vlade na vaš upit. Znam da ste pravnik, kolega sjedili smo skupa ovdje u nekoliko odbora. Jako ste detaljni, pedantni, gledate po web stranicama ima li nešto u vezi pristupa informacija, ima li mogućnost za neku interpelaciju, za izglasavanje nepovjerenja, za Istražno povjerenstvo. Onako ste jako grickavo orijentirani. To vam govorim zato, pa čak i grintavo zato što sam čitao vaš intervju u Nacionalu. Jako me razočarao i ljudski i kao kolegu.
A ovo što ovdje sada radite i što nastojite stvoriti nekakav lažni dojam u hrvatskoj javnosti da hrvatska Vlada, hrvatska diplomacija, ministarstvo, ministar Kovač, ministar Stier nisu nešto poduzeli je onako dosta rekli bi vam ljudi u Dalmaciji škrto, nekonstruktivno, neproduktivno je, netočno je, krivo interpretira konvencije međunarodne, stavlja neku vrstu u javnosti dojma i tereta kao da nismo dovoljno zaštitili naše interese i to mi se moram priznati politički od vas ne sviđa.
Mislio sam da ste snažni, da ste malo više orijentirani zaštiti nacionalnih interesa oko tema oko kojih smo stvarno postigli stopostotni nacionalni konsenzus. Vi ste tad bili na vlasti, mi smo bili u oporbi. Reagirali smo kao jedan. Reagirali smo na kontaminiranu, kompromitiranu arbitražu na nedopuštene radnje gdje su i slovenska agentica i slovenski sudac sami od sebe dali ostavke, sami od sebe. Nitko ih nije tjerao.
Ako netko sam od sebe da ostavku, onda je cijenjeni kolega Grbin „case closed“ za bilo koga tko to gleda sa strane. I stoga sve aktivnosti u ovoj za nas završenoj priči arbitraže neće, ne mogu ni na koji način neće vezati Republiku Hrvatsku kakva god njihova konačna odluka bila. i to je ono što je bitno i to je jedino relevantno za hrvatsku javnost.
Ovo što vi pokušavate nekakvo sitno politikantsko, pa čak bih rekao niti pokušaj profitiranja. U biti ne znam kud idete. Ja sam vas smatrao puno ozbiljnijim u ovim temama i mislim da ste tu jednostavno promašili temu, dobili ste cjeloviti odgovor od vaših kolega pravnika koji su uz svo dužno poštovanje malo dulje proučavali međunarodno pravo, bave sa njim svaki dan, vrlo detaljno i pažljivo u suradnji sa međunarodnim pravnim stručnjacima i sa profesorima sa fakulteta paze na svaki korak u ovako osjetljivom procesu kao što je arbitraža ili kao što je bilo koji aspekt provedbe međunarodnoga prava.
Prema tome, Hrvatska je išla u arbitražu u dobroj vjeri. Sve što smo uradili iznijeli sve naše argumente bili su maksimalno potkrijepljeni činjenicama u samoj proceduri od naših predstavnika kolega iz ministarstva, profesora, uglednih međunarodnih pravnika koji su nam pomagali, našega suca u procesu koji je čovjek od sto postotnog integriteta. Vjerojatno je bio i vaš profesor kao što je bio i moj jer sam baš i kod njega magistrirao međunarodno pravo dali su argumente da smo učinili sve.
Ovo što vi sad radite je suvišno, samo bih vam to odgovorio kolega Grbin suvišno.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala predsjedniče Vlade.
Izvolite kolega Grbin.

Grbin, Peđa (SDP)

Zahvaljujem vam poštovani gospodine predsjedniče i drago mi je da ste pročitali moj intervju, jer ovo kako ste sada nastupili pokazalo je zašto sam i rekao neke stvari koje sam tamo rekao. Jedna od njih je da ste me duboko ljudski razočarali, jer ste još jednom pokazali da nemate niti jedan, odnosno nemate nikakav sustav vrijednosti.
Jer da imate ikakav sustav vrijednosti vi bi sada rekli sada je u Hrvatskoj otprilike 2 sata, u New Yorku je negdje oko 8. Kontaktirat ću našeg predstavnika pri Ujedinjenim narodima i zatražit ću od njega da se obrati glavnom tajniku Ujedinjenih naroda i pokrene postupak mirenja.
Zašto vam to govorim? Zato što je primjerice, još jednom ću vam ponoviti ministar Kovač kao ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi RH upravo tim Ujedinjenim narodima, upravo svim državama članicama Ujedinjenih naroda ponovit ću još jednom dakle i Sloveniji napisao jedno pismo u kojem je rekao: „Sporazum sa Slovenijom prestaje bilateralno na način naveden u članku 33. Povelje Ujedinjenih naroda u skladu sa Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora. Ako to ne uspije idemo na mirenje. Gledajte, ja vam sada govorim ono što će vam sutra reći gospodin Erjavec.
A ja ne želim da se vi dovedete u situaciju da mu ne možete suvislo odgovoriti. I zato vas još jednom apeliram imate telefon. To je danas svatko vidio, cijelo jutro prčkate po njemu, uzmite ga, nazovite predstavništvo RH pri UN-u i zatražite da se sukladno članku 66. Konvencije o pravu međunarodnih ugovora od glavnog tajnika provede postupak mirenja i da nakon toga prestanemo sa sporazumom sa Slovenijom službeno, formalno upravo onako kako je hrvatski Sabor jednoglasno i zaključio.
Hvala vam lijepa.
PDF