Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bošnjaković, Dražen, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Prelazimo na pitanje broj 35. Kolega Dražen Bošnjaković, pitanje ministrici kulture Nini Obuljen.
Izvolite.

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Poštovana ministrice, svjedoci smo zapravo velike krize o Agrokoru koja potresa Agrokor i cijelo društvo, ali i u sjeni te krize imamo i jednu krizu vezanu zapravo za knjigu. U krizi su nam i nakladnici i vlasnici knjižara i svjedoci smo da se knjižare diljem Hrvatske zatvaraju i na taj način naši nakladnici gube zapravo, distribucijske kanale gdje će plasirat knjigu ali također ove knjižare koje su zatvorene u njima je određeni broj knjiga koje je upitno kako ih ponovno staviti na tržište.
Stoga me itekako zanima, a mislim i cijelu hrvatsku javnost koje mjere planira Ministarstvo kulture poduzeti kako bi se ova kriza prevladala i kako bismo izašli iz nje, općenito koju politiku ćemo prema knjizi voditi u budućnosti?

Obuljen Koržinek, Nina

Hvala vam gospodine predsjedniče.
Poštovani gospodine predsjedniče, uvažene zastupnice i zastupnici.
U pravu ste, svjedočimo jednoj ozbiljnoj krizi u području nakladništva i knjižarstva. Ta kriza nije potaknuta samo neposrednom krizom u dvjema tvrtka koje drže oko 40% ukupne distribucijske mreže nego su trendovi prisutni već niz godina. Nepostojanje knjižara u velikom broju hrvatskih gradova, kontinuirani trend pada broja naslova.
Štete koje procjenjujemo jednim dijelom odnosit će se na nemogućnosti tih poduzetnika koji su zapeli u teškoće da isplate svoje dobavljače, dakle nakladnike za knjige koje su prodane. Međutim štete gubimo svakodnevno i zbog toga što je u ovom trenutku oko 40% knjižarskog lanca izvan funkcije.
Mi smo od početka manda odmah počeli intenzivno razgovarati, prvenstveno sa zajednicom nakladnika i knjižara pri Gospodarskoj komori da bismo osmisli cijeli niz srednjoročnih mjera za pomoć nakladništvu. Međutim naravno da smo zbog ove situacije morali poduzeti i cijeli niz kratkoročnih mjera.
Ono što bih istaknula je svakako otkup koji je redovita mjera Ministarstva kulture. Sada ćemo kroz desetak dana objaviti rezultate prvih 4 do 5 milijuna, zatim povećali smo broj stimulacija za objavljena književna djela u prošloj godini dakle sve su to mjere koje idu prema nakladnicima.
Još jedna važna mjera biti će u ovoj godini dodatni natječaj za potporu, izdavanju novih knjiga čime želimo izravno utjecati na ovaj trend smanjenja broja novih kvalitetnih naslova. Zatim smo jučer odnosno danas objavili dva dodatna natječaja, jedan natječaj za poduzetništvo, poticanje poduzetništva u kulturi koji je redoviti natječaj Ministarstva kulture, međutim sada smo raspisali dodatni u iznosu od dva milijuna ciljano namijenjen isključivo nakladnicima i knjižarima.
Isto tako objavili smo jedan natječaj za izradu oglednih prijevoda hrvatske literature na strane jezike kako bismo naše nastupe na sajmovima koje redovito realiziramo učinili učinkovitijima i omogućili nakladnicima da mogu i na međunarodnim tržištima prodati svoje naslove.
Ono što treba naglasiti je da su u pripremi izrade kriterija za definiranje statusa knjižare što će onda omogućiti da kroz Ministarstvo gospodarstva, ali i jedinice lokalne samouprave se intervenira i prema knjižarima, bilo kroz određene potpore, a bilo kroz davanje u najam prostora pod povoljnim uvjetima. Tu se uključio s nama u suradnju osim HGK i grad Zagreb.
I na kraju željela bih naglasiti da ćemo krajem lipnja održati ciljani jedan sastanak sa kolegama iz Francuske iz Francuskom nacionalnog centra za knjigu koja je država koja ima najsofisticiraniji sustav mjera za potporu knjizi i nakladništvu i tu ćemo vidjeti u okviru onoga što možemo napraviti u hrvatskom gospodarstvu, ali i sustava državne potpore jer treba znati da su sve ove potpore notificirane kao državne potpore, što još možemo od inozemnih iskustava primijeniti kako bismo intervenirali.
Mislim ono što je najvažnije, da se sve mjere dogovaraju i realiziraju u uskoj suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara.
Hvala vam na pitanju još jednom.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Kolega Bošnjaković izvolite.

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

… /Govornik nije uključen./ … i ove malo dugoročnije mjere i zaista ovaj podatak od 40% knjižara da je na neki način blokiran u sustavu zvuči poprilično loše, ali ove mjere koje vi poduzimate, cijela jedna paleta mjera daje nam nekakvo ohrabrenje da ćemo se iz ove krize izvuć jer doista bila bi velika šteta umjesto da širimo, da u većini gradova i manjih i manjih općina da imamo što više knjižara da ljudi mogu vidjeti naslove, čitati naslove i da su im knjige pristupačne, mi imamo krizu kakvu imamo. Ali ove mjere koje poduzimate mislim da nas vode u dobrom smjeru i bitno ste nas ohrabrili sa ovom svojom paletom svih tih mjera.
Hvala lijepo.
PDF