Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Šimić, Marko, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Brkić, Milijan (HDZ)

Zahvaljujem uvaženom kolegi Darku Horvatu.
Sljedeći za postavljanje pitanje, zastupničkog uvaženi kolega Marko Šimić.
Izvolite.

Šimić, Marko (HDZ)

Zahvaljujem potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade RH, cjenjeni ministri i ministrice u Vladi, državni tajnici, uvažene kolegice i kolege zastupnici.
Pitanje ću uputiti ministru znanosti i obrazovanja, gospodinu Pavi Barišiću, a vezano je uz strukovno obrazovanje.
Uvaženi ministre, svjesni smo da je neprilagođenost obrazovnih programa tržištu rada jedno od trajnih zamjerki stanju obrazovnog sustavu u RH. Poznato je da preko 70% učenika pohađa strukovne škole. Mene, a siguran sam i širu hrvatsku javnost, zanima što poduzimate da učenici strukovnih škola na tržištu rada dospiju s posebnim i odgovarajućim potrebnim znanjima i vještinama.
Zahvaljujem.

Brkić, Milijan (HDZ)

Zahvaljujem uvaženom kolegi Marku Šimiću.
Odgovor, uvaženi kolega ministar, profesor gospodin Pavo Barišić
Izvolite.

Barišić, Pavo

Hvala lijepa.
Poštovani gospodin potpredsjedniče Hrvatskog sabora, uvaženi saborski zastupnici, poštovani gospodine predsjedniče Vlade i članovi Vlade.
Zahvaljujem uvaženom zastupniku na ovom pitanju. Što se tiče strukovnog obrazovanja, ono je svakako jedno od najvažnijih segmenata, koji se odnose na cjelovitu reformu školstva i dobro ste primijetili da je riječ o najviše neprilagođenim programima koji su dobrim djelom zastarjeli i koji nastojimo upravo kroz niz mjera poduzeti ih u sklopu programa razvoja strukovnog obrazovanja u razdoblju od 2016. do 2020. godine koje je donijela Vlada RH, a u prosincu prošle godine donijela je Vlada, također i akcijski plan na temelju toga.
Kroz niz mjera nastojimo omogućiti lakše upisivanje u strukovne programe i ono što je posebice važno, učiniti privlačniji programe strukovnoga obrazovanja s obzirom da je primijećeno, kako ste kazali da je u RH, zastupljenost programa strukovnog obrazovanja preko 70%, ali u posljednjih nekoliko godina, ta je tendencija u opadanju, blagom opadanju.
Još uvijek je znatno iznad europskoga prosjeka, odnosno prosjeka u EU, koji iznosi 49% ali svakako je potrebno te programe i novirati i u tom sklopu je niz od 26 kurikula, strukovnog obrazovanja koji su do sad bili u uporabi, eksperimentalno od sljedeće školske godine 2017. – 2018., 19 njih se uvodi u redovito stalnu uporabu. Oni time odgovaraju na potrebe tržišta.
Kroz niz mjera zajedno sa Ministarstvo gospodarstva, gospodarstva obrtništva smo sa HGK, Hrvatskom udrugom poslodavaca i zajednički u jednom operativnom timu olakšali kako upise, tako i prilagođenost tržištu, tako da se može brže reagirati na potrebne upise.
Nedavni primjer je bio, kad smo bili u školi u Glini, gdje je poslodavac tražio i škola je to zahtijevala od ministarstva, otvaranje novoga programa. Ministarstvo je brzo reagiralo i nastojim o time i učiniti i fleksibilnije i cijeli sustav. Htio bih kazati da u tom sklopu smo zajedno sa Europskim centrom za razvoj strukovnoga obrazovanja uključili se u niz od 5 zemalja, koje provode dubinsku analizu razvoja naukovanja.
To je dosada centar provodio za Maltu i Litvu, a sada je i Hrvatska među 5 zemalja, koje su surađuju i u tom sklopu imali smo prošli tjedan i posjet direktora toga centra, koji je izrazito pohvalno iskazao se o našim programima, a u tom sklopu je RH za promociju i razvoj strukovnih programa, na raspolaganju iz europskih fondova za regionalni razvoj europskog socijalnog fonda, na raspolaganju milijardu i 117 milijuna kuna.
Hvala lijepa.

Brkić, Milijan (HDZ)

Zahvaljujem se ministru na odgovoru.
Uvaženi kolega Marko Šimić.
Izvolite.

Šimić, Marko (HDZ)

Zahvaljujem na odgovoru.
I drago mi je da Vlada RH, prepoznala probleme obrazovnog sustava i iskreno vjerujem, da ćemo u što skorije vrijeme dati konkretne odgovore i rješenja za njegovo unaprjeđenje, posebice u smjeru prilagođenosti obrazovnih programa tržištu rada, te i na taj način omogućiti poslodavcima i realnom sektoru da zaposli i angažira stručne i kvalitetne radnike, koji će unaprijediti poslovanje svojih poslodavaca i na taj način omogućiti im da sudjeluju u što većem gospodarskom rastu u RH.
Hvala lijepa.
PDF