Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Stazić, Nenad, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
Prelazimo na pitanje broj 23. uvaženi kolega Nenad Stazić postavlja pitanje predsjedniku Vlade.

Stazić, Nenad (SDP)

Zahvaljujem.
Premijeru Plenkoviću, nastojite okupiti većinu. To je legalno, to je legitimno. Za sad vam ne ide, ali pa i vjerojatno zbog toga što nitko neće sa vama. Nudite ministarstva i ministarske fotelje i to je legalno i potpuno legitimno. To se uklapa u jedan koncept trgovačke demokracije koja vam je bliska.
Ali vi za jedan glas u Saboru nudite i novac, ne svoj novac, čak ne ni novac HDZ-a nego državni novac, novac poreznih obveznika, novac svih nas. Vi tim novcem hoćete isplatiti mirovine pripadnicima HVO-a. Koliko će ih biti nitko ne zna.
Očekujem da onog trenutka kada počnete isplaćivati te mirovine broj pripadnika HVO-a naraste do neslućenih razmjera. Ovdje nisu radili ni dana, nisu uplatili, uplaćivali u Mirovinski fond, nisu plaćali poreze, ali mirovinu će dobivati.
Hrvatski penzioneri koji su ovdje radili 40 godina će sa svojim bijednim mirovinama i dalje kopati po kontejnerima, ali pripadnici HVO-a to neće morati. Oni će dobiti mirovine. Mi ćemo im isplatiti.
Moje pitanje glasi, premijeru koliko ćete uzeti hrvatskim penzionerima da biste kupili tu jednu jedinu saborsku ruku?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Odgovor predsjednik Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Dobro, hvala lijepa kolega Stazić.
Cijenim vaš interes za dosljednu provedbu međudržavnih ugovora. Pripadnici HVO-a su također sudjelovali u obrambenom ratu i možemo im bit zahvalni za kako bi rekli Damir i Tomo za čuvanje leđa. Hrvatska je 2006. potpisala međudržavni sporazum koji je na snazi, postoji određena obveza i postoje određena dugovanja prema pripadnicima HVO-a. Njih ima 6815, odluke o isplati zaostalih mirovina, donijela je Vlada prije mene, dakle prije moje Vlade, naše Vlade.
A ono što smo mi učinili, nema nikakve veze niti sa situacijom nakon 27. travnja, ima veze sa ranije najavim odlukama i pripremama koje je napravio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, da se krene u isplatu tih zaostalih mirovina. I mi ćemo te obveze sukladno načelu Pacta sunt servanda ispuniti.
To ćemo ih ispunit u dobroj vjeri jer smatramo da je to dobro. Dakle, tu kada koristite riječ politička trgovina. Htio bi malo, demistificirati aluzije koje nastojite vi i vaše kolege imputirati u javni prostor, kao da dogovori među strankama, nakon izbora u političkom sustavu, kakav je naš u kojem imate, razmjeran sustav, deset izbornih jedinica i objektivno vrlo tešku zamislivu situaciju, da netko sam dobije 76 zastupnika.
Koliko god vi bili snažni ili neki drugi ili uzdali se u vlastiti optimizam, bojim se, a to pokazuje i naša praksa, da vrlo teško netko može doći do 76 zastupnika, samo isključivo na temelju volje birača. Mislim da se oko toga možemo složiti.
Da li su po vašem mišljenju, svi razgovori nakon izbora uključivši razgovore o koalicijama koje je i vaša stranka vodila u različitim situacijama, onda predmet političke trgovine. Ja mislim da nisu. Ja mislim da moramo to jasno javnosti reći. Ljudi dobiju mandat, stranke dobiju mandat, imaju određene platforme, programe i onda razgovaraju sa onima s kojima žele surađivati na opću dobrobit.
I vi i ja smo izabrani sa istim ciljem, zastupniče Stazić. Pokušavamo vidjeti koja to konfiguracija, koja to većina može funkcionirati. Mislite da je recimo, dogovor o velikoj koalicija u Njemačkoj politička trgovina. Da li je dogovor u Europskom parlamentu između liberala i narodnjaka i konzervativaca, politička trgovina usred mandata, a počeo je prije dvije i pol godine, kao veliki dogovor narodnjaka i socijalista, progresista ako hoćete.
Da li je i to politička trgovina? E sada, stavljati u naš još uvijek, ja bih rekao mladi, u smislu demokratskih institucija i tradicija politički prostor, sve razgovore između onih stranaka koje imaju legitimitet od birača u kontekst nekakve trgovine sa pežorativnim predznakom, to nije dobro, jer nije realno da ne pregovaramo, mi u aktualnom sazivu, ni u bivšima ni u nekim budućima.
I to je ključ i to ćemo demistificirati. A kada je riječ o mirovinama pripadnika HVO-a, mi jedino, isključivo ispunjavamo našu obvezu i to u dobroj vjeri i u skladu s međunarodnim ugovorima.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala. Hvala vam lijepa.
Izvolite kolega Stazić.

Stazić, Nenad (SDP)

Ne premjeru, ja uopće ne mislim da su poslije izbore koalicije politička trgovina. I ja to vas nisam ni pitao. Vi ste išli u ispunjavanje ove, kao što kažete zakonske obaveze, tek onda, kad ste izgubili parlamentarnu većinu i kad su vam bili potrebni glasovi u Saboru.
E ja se samo nadam da će onda oni pripadnici HVO-a koji su npr. ubijali žene i djecu u Ahmićima dobiti nešto veće mirovine. Najmlađa žrtva imala je samo 3 mjeseca i predstavljala je veliku opasnost i za Hrvatsku i za Hrvate. Možda je red da ubojice tog djeteta adekvatno nagradite tom mirovinom, tom krvarinom kojom plaćate pokušaj da se domognete saborske većine.
PDF