Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Šipić, Ivan, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala kolega Mateljan.
Prelazimo na pitanje broj 21.
Uvaženi kolega Ivan Šipiš, postavlja pitanje ministru Olegu Butkoviću.
Izvolite.

Šipić, Ivan (HDZ)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče, poštovani predsjedniče Vlade i ministri.
Evo ovako cijenjeni ministre, znamo da je pitanje europskih fondova, tj. povlačenje sredstava iz EU fondova prevažno pitanje za ukupni razvoj RH. Znamo da nismo, isto tako u bliskoj prošlosti bili primjer po povlačenju sredstava iz mnogih EU fondova. Danas čujemo iz drugih ministarstava pozitivne primjere kao što je Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva.
Podaci iz vašeg ministarstva s početka godine kažu da je bilo svega 0,06% ugovorenih projekata koji bi trebali biti realizirani, tj. povućeni iz EU fondova, što nije za pohvalu.
Možete li nam reći što radi Ministarstvo u tom smislu da mijenja trendove, koji su aktualni projekti, koji su vam prioriteti? Jer svi EU projekti koje nastoji realizirati vaše i druga ministarstva izravno utječu na razvoj lokalne uprave, lokalne samouprave a samim time i na ukupni razvoj RH?
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Butković, Oleg (HDZ)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Pa gospodine zastupniče, u pravu ste kada ste rekli da je početkom godine apsorpcija sredstava iz europskih fondova u sektoru prometa bila jako niska. No međutim, moram vas demantirati da je danas situacija s …/Govornik se ne razumije./… drugačija nego što je to bilo početkom godine.
U posljednjih 2 mjeseca, potpisao sam 7 ugovora ukupne vrijednosti od 3,48 milijardi kuna. Od toga je 2,42 milijarde kuna bespovratno za projekte u sektoru prometa.
Neki od tih projekata su, nabrojiti ću ih, razvoj zračne luke Dubrovnik, u unutarnjoj plovidbi izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u Osijeku. U željeznici nastavak financiranja Dugo Selo-Križevci i izgradnja nove pruge Gradec, Sv. Ivan Žabno. A danas naša kolegica, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac preuzima Odluku o financiranju projekta svih projekata, to je izgradnja projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom odnosno Pelješkoga mosta.
Nakon preuzimanja te odluke slijedeći tjedan ćemo potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a između ostalog, objavljen je i 31. svibnja poziv za nabavu autobusa u javnom gradskom prijevozu ukupne vrijednosti za velike gradove u vrijednosti od 300 milijuna kuna.
U pripremi je i objava natječaja za financiranje luka na Jadranu u iznosu od 150 milijuna kuna, a do kraja godine planiramo ugovaranje još sva velika željeznička projekta.
Za jedan je raspisan u srijedu natječaj za izvođenje radova, to je obnova i rekonstrukcija pruge Zaprešić-Zabok, i rekonstrukcija i izgradnja pruge Vinkovci-Vukovar.
Kad to sve skupa zbrojimo, ovo što smo ugovorili sa Pelješkim mostom i ovim projektima koje sam naveo, do kraja ove godine u sektoru prometa bit će ugovoreno ukupno oko 8 milijardi kuna što je negdje na razini 80% ukupno, od ukupnih sredstava koji su namijenjeni iz operativnog programa konkurentnost i kohezija za sektor prometa.
Osim toga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je koordinator instrumenta za povezivanje Europe, tzv. CEF-a. Tu smo, na drugom pozivu nam je odobreno 346 milijuna eura za projekte dionice Križevci, Koprivnica, mađarska granica u željeznici, za izgradnju kontejnerskog terminala u Rijeci, Zagrebačko pristaništa, izgradnja mosta Svilaj koji se radi a na trećem pozivu smo prijavili 22 prometna projekta i tražimo, gdje tražimo, ukupno 145 milijuna eura.
Tu je najvažniji projekt cesta D403 u Rijeci, nadogradnja infrastrukture Luke Rijeka te izgradnja terminala za prihvat opasnog tereta u riječnoj luci Slavonski Brod itd, itd.
Drugim riječima, osobno izražavam zadovoljstvo da smo pokrenuli mnoge projekte a ono što me najviše raduje, je da danas preuzima ministrica Žalac, to je predsjednik Vlade prošli tjedan i obznanio, odluku o financiranju projekta svih projekata, cestovne povezanosti sa južnom Dalmacijom za koji je natječaj za izvođenje radova u drugom stupnju, raspisan je prošlu srijedu i traje do 17. 7.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala, ministre.
Izvolite kolega Šipić.

Šipić, Ivan (HDZ)

…/Govornik nije uključen./…Hvala gospodine ministre, zaista ovi podaci koji ste iznijeli su više nego ohrabrujući, pokazuju da i ovo ministarstvo vodi brigu o jednom cjelokupnom ravnomjernom radu Republike Hrvatske od juga, sjevera, istoka jer koliko sam primijetio u vašem izlaganju, kratkom, nabrajanju projekata, to je cijeli niz projekata, a kruna je ovo povezivanje juga i ostatka Republike Hrvatske često puta spominjanog projekta Pelješkog mosta. Za svaku pohvalu je vaš angažman, ali i angažman cjelokupne Vlade.
Na kraju samo ću reći, to je to što zanima hrvatske građane, to je, to je to, uz gospodarski rast, razvoj, brigu socijalnu, demografsku itd., to je ono što sve nas skupa iz lokalne zajednice veseli.
Ovakvi projekti, ovakvi projekti i će omogućiti da će doći do daljnjeg rasta, ali isto tako i do otvaranja novih radnih mjesta.
Jer sami ste rekli, projekat Pelješkog mosta više od 400 milijuna eura, on generira novi rast u tom kraju, nova zapošljavanja. Novi turizam, novu nadu rekao bih juga i cijele Hrvatske.
U tom pogledu, nastavite tako kako ste započeli i vjerujem da će sve skupa ostati na zdravim nogama jer to je budućnost a ne populistički i demagoški pristupi što ih se ovih dana u ovom izbornom ciklusu naslušali. Ovo su priče koje ohrabruju i hvala lijepa na ovakvom iscrpnom odgovoru.
PDF