Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Felak, Damir, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će uvaženi zastupnik Damir Felak.
Izvolite.

Felak, Damir (HDZ)

Gospodine potpredsjedniče Hrvatskog sabora, gospodine predsjedniče hrvatske Vlade, gospođo i gospodo ministri.
Moje je pitanje ide ministru poljoprivrede gospodinu Tomislavu Tolušiću, a tiče se pitanja sigurnosti hrane, posebno vezano za zamrznuto meso. Posljednjih dana i mjeseci smo svjedoci toga, da se sve češće na policama trgovina nalazi meso sumnjive kvalitete, koje je ili zaraženo salmonelom ili mu je vijek trajanja davno istekao, odnosno, puno je stariji od onoga što je deklarirano na tom proizvodu, ako znamo da dugo zamrzavanje hrane, a i samim tim i mesa, dovodi do opasnosti za zdravlje ili barem gubitka kvalitete i teksture.
Ako znademo da je pred nama turistička sezona gdje će sigurno, di je sigurno pojačan uvoz mesa, ja vas pitam gospodine ministre, što vaše ministarstvo poduzima po tom pitanju i koje će aktivnosti provoditi u narednom razdoblju?

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor uvaženog ministra Tolušića.
Izvolite.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Hvala gospodinu Felaku na postavljenom pitanju.
Pa mislim da je ova Vlada na čelu sa premijerom zadnjih sedam mjeseci pokazala koliko vodi brigu o zdravstvenoj ispravnosti hrane, o sigurnosti naših građana u kontekstu onoga što jedemo i pokazala ja mislim jednu čvrstinu u borbi protiv uvozničkog lobija u smislu onih koji uvoze iznimno nekvalitetnu i zdravstveno vrlo upitnu hranu u RH.
Propisi su nam takvi kakvi jesu. Nažalost, nitko do sada za njih godinu, dvije, tri, pet ili deset nije pokušao mijenjati. Zašto? Morate pitati neke druge, a ne nas, ali je to nešto što mi sada mijenjamo.
Znači radimo na novom pravilniku o označavanju svježeg i zamrznutog mesa, a da situacija nije bajna ja mogu reći jedan podatak iz ove godine u kontroli jedne od mesnih industrija u Hrvatskoj. Našli smo preko 100 tona mesa bez deklaracije, bez označenog podrijetla, na nekom od tih komada mesa su bile oznake 2007., 2008., 2009., danas je 2017.
To je ono što ja kao ministar poljoprivrede ili premijer ne želimo dozvoliti u ovoj državi i to mijenjamo. Novim pravilnikom koji će stupiti na snagu, nadam se kroz nekakvih petnaestak dana, upravo je završen, izričito će se tražiti i na zamrznutom mesu datum klanja i datum zamrzavanja, naravno plus dodatna papirologija da se to sve poprati.
Nećemo dozvoliti da netko truje hrvatski narod, da uvozimo meso iz Brazila, Tajlanda, Kine, Tadžikistana ili ne znam iz koje druge države, a sve da bi netko na hrvatskim građanima zaradio. Znači to je ono što radi hrvatska Vlada uz pojačane kontrole i uz sve one ostale stvari koje ste mogli vidjeti zadnjih sedam mjeseci.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Damir Felak.
Izvolite.

Felak, Damir (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče.
Zadovoljan sam ovakvim odgovorom jer smatram da briga o zdravlju ljudi je nešto o čemu svi moramo voditi računa, a posebno oni koji su za to zaduženi, jednim dijelom i Ministarstvo poljoprivrede u ovoj svojoj domeni.
Isto tako mislim da se na taj način potiče domaća proizvodnja i da što manje hrane se uvozi i to pogotovo ovakve upitne kvalitete. Ona jeste jeftina možda u startu, ali je vrlo opasna za zdravlje ljudi, a imamo domaće proizvođače koji mogu proizvesti kvalitetnu hranu, možda po nešto malo višoj cijeni, ali onda smo sigurni i u porijeklo i u ono što jedemo i ono što ćemo staviti na stol i našim gostima u turističkoj sezoni i dugoročno gledano mislim da bi to sigurno imalo veliki efekat i na cjelokupno gospodarstvo, a posebno na poljoprivredu i proizvođače koji se bave proizvodnjom mesa.
Hvala lijepo.
PDF