Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vešligaj, Marko, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Žao mi je vrijeme isteklo. Hvala vam.
Osmo pitanje uvaženi kolega Marko Vešligaj. Izvolite, pitanje ide ministru financija Zdravku Mariću.

Vešligaj, Marko (SDP)

Hvala predsjedniče Sabora.
Kolegice i kolege zastupnici, članovi Vlade, uvaženi ministre.
Moje pitanje usmjereno je oko Zakona o financiranju jedinice lokalne (regionalne) i područne samouprave. Naime, izmjenama Zakona o porezu na dohodak i ukidanjem poreza na tvrtke, lokalne jedinice izgubile su više od dvije milijarde kuna. Ministarstvo financija kompenzacijskim mjerama nadoknadilo je dio toga gubitka lokalnim jedinicama, međutim to nije dovoljno. Mi smo danas zamrznuti na situaciju od 2016. godine i nemamo nikakve koristi od gospodarskog rasta.
Gospodine ministre, u nekoliko vaših medijskih istupa, a i prilikom donošenja zakona koji su se odnosili na ovu problematiku obećali ste ovdje da ćete pred Hrvatski sabor do kraja petoga mjeseca predložiti novi Prijedlog zakona o financiranju jedinica područne i lokalne samouprave. Ne trebam vas podsjećati što je sve u domeni jedinica lokalne i područne samouprave od komunalne infrastrukture, obrazovanja, podrške gospodarstvu, civilnom društvu, sportu itd. no jedna od najvažnijih je zacijelo predškolski odgoj i obrazovanje po kojem je Hrvatska na samom začelju po obuhvate djece u EU.
Moje pitanje usmjereno je naravno kada ćete zbog čega zapravo niste podnijeli pred ovaj Hrvatski sabor novi Prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, ne vidim ga ovdje niti u dnevnome redu? Da li ćete također uzeti izvorne prihode po stanovniku koje je jedan od kriterija za ujednačavanje proračunskih prihoda lokalnih jedinica? I zbog čega nema nikakve pomoći za predškolski odgoj i obrazovanje odnosno za udovoljavanje pedagoškim standardima od strane države koja ih je sama propisala za te ustanove?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
Molim ministra financija.

Marić, Zdravko

Hvala lijepa.
Uvaženi zastupniče.
U okviru dvaju čitanja paketa zakona porezne reforme jako puno smo govorili o ovoj problematici i to je točno ovo što ste vi rekli kako je bilo i obećano za 2017. godinu, rekli smo da idemo sa jednim prijelaznim rješenjem, odmah smo ga i komunicirali da je to jedno prijelazno rješenje da se po prvi puta nakon nekoliko primjera iz recentne prošlosti kada je promjenama u Zakonu poreza na dohodak lokalna samouprava ostala bez ikakvih kompenzirajućih mjera. Mi smo kao Vlada vrlo jasno komunicirali da ćemo iz državnog proračuna na mjesečnoj razini, to je i predviđeno u Zakonu o izvršavanju državnog proračuna za 2017. kompenzirati taj gubitak na razinu prihoda iz 2016. godine.
U isto vrijeme rekli smo da ćemo ovu godinu i dobro ste me citirali, do kraja petog mjeseca predložiti novi Zakon o financiranju jedinica lokalne (regionalne) i područne samouprave. Ja vam ovdje i vama i to sam već nekoliko puta javno rekao i nemam problem sa tim da vrlo iskreno i otvoreno kažem da razlog zašto kasnimo sa zakonom nije zbog toga zato što smo se ne znam, zapustili ili planiramo da to treba odugovlačiti nego zaista radi se o izuzetno kompleksnoj materiji.
Dakle i moj tim u Ministarstvu financija, a uključeno je u razgovore i komunikaciju predstavnici Udruge gradova, Udruge općina, zajednice županija koji participiraju također sa svojim vrijednim savjetima, međutim činjenica je da su brojne promjene, a o njima smo pričali također u okviru rasprave oko porezne reforme zaista brojne promjene, poglavito u Zakonu o porezu na dohodak dovele do takvih distorzija sustava koji jednostavno stvaraju mogu reći gotovo gordijski čvor u zakonu odnosno općenito u financiranju lokalne samouprave. I mi nastojimo taj čvor otpetljati odnosno pronaći jedno pravo adekvatno rješenje koje neće biti na tragu onih prethodnih da uvijek netko prođe malo bolje, a naravno lošije prođu poglavito one gospodarski slabije naše razvijene županije gradovi i općine.
Želimo nastaviti sa ovim radom, napraviti jedan pravi, transparentni jednostavan, ali u konačnici pravedan sustav koji će jačati fiskalni kapacitet jedinice lokalne (regionalne) i područne samouprave, omogućiti njihovu jaču participaciju u svojim projektima, projektima financiranim iz sredstava europskih fondova te u konačnici poslužiti onoj pravoj svrsi, a to je da fiskalna decentralizacija ide paralelno sa funkcionalnom decentralizacijom između ostalog ovoga što ste vi također spomenuli u svom pitanju, bez obzira bilo da mi govorimo o predškolskom ili školskom odgoju, zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj sigurnosti, vatrogastvu ili već kojegod drugom segmentu.
Dakle, u svakom slučaju možete očekivati da će tijekom godine u Hrvatski sabor doći ovaj Prijedlog zakona o financiranju jedinice lokalne (regionalne) i područne samouprave. Mi u njemu samome ne stavljamo samo naglasak na razdiobu poreza na dohodak nego i svih ostalih oblika koji su prihodi jedinica lokalne (regionalne) i područne samouprave, pa tako između ostalog i neke koje smo u okviru porezne reforme prepoznali, neke naravno sjećate se i sami da su ukinuti odnosno smanjeni tako da nađemo jedan adekvatan model koji će biti na korist svima nama odnosno svim našim lokalnim zajednicama.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
Izvolite, očitujte se.

Vešligaj, Marko (SDP)

Hvala predsjedniče.
Pa evo poštovani ministra, nažalost ne mogu biti zadovoljan sa vašim odgovorom. Danas je 7.6., koliko je meni poznato peti mjesec je završio, mi nemamo nikakvog dokumenta ovdje shvaćajući kakva je problematika, jest da je kompleksna. Smatram da ste vi trebali, ali i kompletna Vlada posvetiti puno više pozornosti ovome pitanju, a ne se baviti sa raznoraznim povjerenstvima za suočavanje sa prošlošću jer ovdje se radi zapravo o našoj budućnosti.
Ja ću se još jedanput osvrnuti na predškolski odgoj koji jest u domeni jedinica lokalne samouprave koji je možda ključan za razvoj ove zemlje, a imamo poražavajuće podatke u nekim lokalnim jedinicama obuhvat djece koja pohađaju dječje vrtiće je manje od 5%, neki roditelji plaćaju 350 kuna dječji vrtić mjesečno, neki ga plaćaju 900 kuna mjesečno. Neke lokalne jedinice izdvajaju po djetetu 20 tisuća stanovnika, neke izdvajaju 350 kuna po stanovniku. To su ključni problemi ove zemlje.
Poticanjem lokalnih jedinica da imaju više sredstava, ja sam se ovdje referirao na predškolski odgoj, možete zapravo dati priliku ljudima da ostanu živjeti u manjim lokalnim jedinicama, možete potaknuti i demografiju tamo, možete potaknuti i zapošljavanje.
Nažalost ova Vlada nije se time bavila, nije se bavila sa našom budućnošću. Ja vjerujem da ćete vi barem kao tehnički ministar potaknuti još ovo da se ovaj proces nastavi i da ipak u dogledno vrijeme ugledamo taj novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, da dobijemo zapravo za sve, da dobiju svi jednaku priliku za razvoj jer u ovom trenutku je nažalost nemaju.
Hvala.
PDF