Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Tušek, Žarko, saziv: IX, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
07.06.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala i vama.
Prelazimo na drugo pitanje.
Uvaženi kolega Žarko Tušek pitanje upućuje ministru Krstičeviću.
Ako ne radi mikrofon, onda dođite za govornicu.

Tušek, Žarko (HDZ)

Zahvaljujem gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.
Svoje pitanje upućujem potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane generalu Damiru Krstičeviću.
Poštovani potpredsjedniče Vlade i ministre obrane, svjesni kompleksnih političkih odnosa, sigurnosne situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, ugroza i rizika u kojem živimo i djelujemo kako sa aspekta naše regije, tako i sa aspekta globalnih sigurnosnih izazova i prijetnji. I prije nego što ste postali ministar govorili ste o važnosti donošenja Strategije nacionalne sigurnosti.
Proteklih dana imali ste sjednicu povjerenstva za izradu Nacrta strategije nacionalne sigurnosti RH i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Riječ je naime o četvrtom prijedlogu, odnosno završnom nacrtu tih dokumenata.
Budući da ste donošenje strategije i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti još na početku mandata odredili kao jedan od vaših prioriteta i najavili njihovo skoro donošenje molim vas zbog sveukupne javnosti ključne informacije o tijeku cijelog posla koje ste sve segmente društva uključili u javnu raspravu, jeste li zadovoljni konačnom verzijom izrađenih dokumenata, naravno i zaključno, kada dokumente možemo očekivati u ovom Visokom domu na raspravi.
Zahvaljujem.

Krstičević, Damir (HDZ)

Hvala zastupniku gospodinu Tušeku na postavljenom pitanju.
Gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, predsjedniče Vlade, gospođo kolege zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora, da mi smo u ponedjeljak, 5.6 imali zadnji šesti sastanak povjerenstva za izradu Strategije nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti i završili smo taj proces, mi smo izradili novi dokumenat, Strategiju nacionalne sigurnosti.
Kao što znamo, postojeća Strategija nacionalne sigurnosti iz 2002. godine. Prema tome 15 godina naša Hrvatska već nema Strategiju nacionalne sigurnosti.
Mi smo krenuli u proces već odmah uspostavom Vlade, 3.11. i u ovih 7 mjeseci jednog ogromnog rada. Mi smo završili taj dokumenat i evo dokumenat je tu predamnom, taj dokumenat Strategije nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti je spreman, on ide sutra na Vladu i ja se nadam sutra na Vladi da će taj dokumenat biti usvojen.
Mi smo sa procesom krenuli 3.11., odmah u početku izabrali smo jednu metodologiju, transparentnost, uključivost, inkluzivnost, preko 150 ljudi u Hrvatskoj je sudjelovalo u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i kroz jedan proces, kroz jednu uključivost, evo mi smo došli do pozicije da imamo taj dokumenat.
Napravili smo jako puno i okruglih stolova, 8 okruglih stolova, od braniteljskih udruga, generalskog zbora, Udruga civilnog društva, preko predstavnika medija, zatim, također jedan okrugli stol sa članicama NATO-a, EU, zatim okrugli stol sa cehom zaštitara i na kraju okrugli stol sa znanstvenom zajednicom.
I evo ja još jednom želim se zahvaliti svim ljudima koji su sudjelovali u tom procesu, dobili smo jako puno pozitivnih i prijedloga, komentara, sugestija, tako da možemo reći da sada imamo spremam taj strateški dokumenat, koji će nam pomoći i taj Zakon o sustavu domovinske sigurnosti koji će nam pomoći da iz pozicije države, da se možemo nositi odgovorno sa svim ovim sigurnosnim situacijama, ugrozama, rizicima.
Vidimo da imamo jako puno tih izazova, po cijelo Europi i zato nam treba jedan sustav, jer jedino kroz sustav mi se možemo nositi sa tim izazovima. I to je tek jedan početak. Ono što je bitno, strategija, ta naša nova, što donosi? Hrvatska treba partnerstvo za sigurnost. Iz tog partnerstva za sigurnost, treba proizveći sustav domovinske sigurnosti i on mora počivati i na poštivanju ljudskih prava, na transparentnosti na solidarnosti, na toleranciji i dijalogu.
Taj naš sustav mora biti moderan, suvremen, racionalan, učinkovit i ono što je najbitnije odgovarati i našoj tradiciji i našim potrebama. I ono što je ključno, u ovoj strategiji smo dali da svaka nova Vlada, znači na početku svog mandata mora iz ažurirati taj strateški dokumenat.
I još jedna vrlo bitna stvar, da Hrvatska Vlada, jednom godišnje mora vas, Hrvatski sabor, izvijestiti o provedbi strategije, i sukus cijele priče je da sustav sigurnosti koji poboljšavamo i razbijamo, mora jamčiti da naša Hrvatska u bilo kojem trenutku, može čvrsto, snažno i jasno reagirati na bilo koju ugrozu i rizik s kojima je hrvatsko društvo suočeno.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem se potpredsjedniku Vlade i ministru obrane.
Izvolite kolega Tušek.

Tušek, Žarko (HDZ)

Ja bi samo htio čestitati ministru Krstičeviću na poslu koji je napravio i zahvaliti na kompleksom i sadržajnom odgovoru.
PDF