Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hajduković, Domagoj, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavlja uvaženi zastupnik Domagoj Hajduković.

Hajduković, Domagoj (SDP)

Hvala lijepo gospodine potpredsjedniče.
Moje pitanje je za gospodina predsjednika Vlade, gospodina Plenkovića.
Gospodine Plenkoviću, prije desetak dana Predsjednica Republike vratila se iz posjeda SAD-u. Mi znamo da je praksa da se državnici idu sastati sa novoizabranim predsjednikom, sa njegovim timom. Tako je primjerice i japanski premijer Abe se sastao sa gospodinom Trumpom, a njegovi suradnici sastali su se sa njegovim savjetnicima, dakle svojim parnjacima, odnosno svojim ekvivalentima.
Međutim, znamo da se predsjednica nije sastala sa Trumpom. Da li se sastala sa savjetnicima ne znamo, jer to je navodno tajna. Ali ono što mene zanima je konkretno iz djelatnosti i ovlasti Vlade RH kojoj ste na čelu.
Naime, zanima me da li je veleposlanstvo RH u Washingtonu obavijestilo States Department o tom njezinom posjetu, te da li u noti piše da je to privatni, radni ili službeni posjet. Te me zanima, a vjerujem i dobar dio hrvatske javnosti koja je točno dodana vrijednost tog posjeta za RH, za naš međunarodni položaj, za naš položaj u NATO-u i saveznicima za konačnici rad vaše Vlade.
Jer ako uzmemo i minimalnu cijenu tog posjeta, minimalnu konzervativnu procjenu radi se o iznosu između 100 i 150 tisuća kuna. Vjerujem da i mi kao zakonodavno tijelo i hrvatska javnost ima pravo znati što smo za taj novac dobili. I kada već govorimo o vanjskoj politici molio bih još jedan vaš komentar, odnosno odgovor. Ista Predsjednica Republike je u intervjuu za Kleine Zeitung austrijski izjavila da kome nije dobro u RH može iz nje otići.
80000 naših sugrađana već je otišlo, pa me zanima da li je to službeni stav vaše Vlade i vas osobno?
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa kolega Hajduković.
Što se tiče sadržaja vašeg pitanja ono je gotovo identično kao od kolege Bunjca na koje sam malo prije odgovorio.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Washingtonu je formalno notificiralo States Department o posjetu Predsjednice Republike. Kolega Stier to zna i o tome me obavijestio.
Što se tiče dodane vrijednosti tih razgovora već sam to javno rekao siguran sam da su bili korisni, da su kontakti koje je imala bili svojevrsno ulaganje u relacije između RH i buduće administracije. To da nije bilo susreta sa bilo odlazećom administracijom predsjednika Obame koji je još uvijek na dužnosti bilo sa novoizabranim predsjednikom Trumpom to nije tako neuobičajeno.
O detaljima posjeta Predsjednica je po mom sudu iz svog kuta gledanja obavijestila javnost u onoj mjeri kojoj je smatrala potrebnim. Ja u dodatne detalje njenog posjeta ne namjeravam ulaziti. Ono što mi je rekla je za mene u komunikaciji koju redovito održavamo bila dovoljna kao i obavijest da će posjetiti SAD prije nego što je išla.
Što se tiče samih troškova posjeta ja to zaista ne znam niti sam se time bavio. Teme o troškovima brojnih posjeta pa uključujući i nekih ministara vaše Vlade SAD-u bile su teme s kojima se javnost jako intenzivno okupirala svojedobno, ali to nije moj stil, to nije moja politika. Ja u to neću ulaziti.
Predsjednica ima izravan mandat od hrvatskih građana, dobila je povjerenje na izborima, ima iskustva u vanjskoj politici i vjerujem da zna zbog kojih razloga je išla u SAD, a o tome je dovoljno sama rekla.
Što se tiče intervjua rekli ste u Kleine Zeitungu ja nisam imao vremena na žalost pročitati taj intervju, tako da ga ne mogu komentirati.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi zastupnik Domagoj Hajduković.

Hajduković, Domagoj (SDP)

Hvala lijepo potpredsjedniče.
Uvaženi predsjedniče Vlade, ne mogu biti zadovoljan vašim odgovorom tim više što sam vas pitao i kao sami ste rekli kada ste odgovarali kolegi prije mene kao kreatora, sukreatora vanjske politike RH. Dakle, znamo da se nije sastala ni sa odlazećom, ni sa novoizabranom administracijom. Dakle, naša predsjednica a s kim se onda sastala? Javnost je dobivala samo na kapaljku informacije koji su to sastanci bili i baš me zbog toga zanima koja je dodana vrijednost za RH kao takvu.
Jer ponavljam vam još jednom. Dakle, ako uzmemo vrlo konzervativnu procjenu da je išla samo sa jednim suradnikom i sa tri pripadnika osiguranja, da su spavali po dvoje u sobi u hotelima srednje kvalitete dolazimo do iznosa od 100 do 150000 kuna. To je novac poreznih obveznika koji se potrošio i koji zaslužuje neke odgovore.
Tim više mi je to zanimljivo što na inauguraciju ne ide predsjednica, nego evo iz medija sam saznao to ide naš kolega Miro Kovač.
Ako se već nije sastala sa novoizabranim pripadnicima novoizabrane administracije, ovo je bila sjajna prilika da to učini, budući da je to također praksa da se na inauguracijama američkih predsjednika sastaje i sa novom administracijom, ali i sa državnicima drugih zemalja bitnih zemalja za Hrvatsku koji na tu istu inauguraciju dolaze.
Ništa konkretno niste rekli, ja bih zbog toga tražio i pismeni odgovor, a iz vašeg zadnjeg dijela mogu samo zaključiti da politika ako ne već Vlade, a onda predsjednice apsolutno je kome nije dobro u Hrvatskoj, kome nije po volji nek ide, a da vas nije briga za onih 80 tisuća ljudi koje je otišlo samo od kada vi obnašate vlast.
Hvala.
PDF