Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Stričak, Anđelko, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Slijedeće pitanje postavlja uvaženi zastupnik Anđelko Stričak.
Izvolite.

Stričak, Anđelko (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade RH, ministrice i ministri, uvažene kolegice i kolege zastupnice i zastupnici pitanje postavljam ministru poljoprivrede gospodinu Tolušiću.
Da postavim ovo pitanje zamolili su me članovi vinogradarskih udruga. Posljednjih godina i na sjeveru Hrvatske pojavila se jedna od najopasnijih biljnih bolesti vinove loze poznatija kao zlatna žutica vinove loze. Ta bolest je nanijela velike gospodarske i materijalne štete na vinogradarskim kulturama.
Prema meni dostupnim podacima u Hrvatskoj je istraživanje fitoplazmi provodi još od 2002. godine u sklopu programa posebnog nadzora fitoplazme vinove loze i vektori. U 2016. godini širenje fitoplazme vinove loze u Varaždinskoj županiji poprima zabrinjavajuće razmjere. U pojedinim općinama kao što je npr. Breznički Hum je stanje toliko kritično da dolazi i do proglašenja elementarne nepogode.
Nažalost ova bolest nije pogodila samo područje Varaždinske županije već i susjednih županija Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke. Njezino suzbijanje zahtjeva drastične fitosanitarne mjere koje podrazumijevaju krčenje, uništenje zaraženih trsova pa čak i najčešće čitavih vinograda.
Stoga moje pitanje ministre glasi jeste li upoznati sa stanjem na terenu? Što ministarstvo poduzima ili planira poduzeti glede navedene problematike?
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi ministar Tomislav Tolušić.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Hvala uvaženom zastupniku Stričaku na postavljenom pitanju.
Zlatna žutica vinove loze je izrazito agresivna bolest kao što ste rekli i sami i realno zapravo jedini ajmo tako reći lijek osim preventive kad dođe do same bolesti je zapravo iskorjenjivanje ili trsova ili zapravo cijelih vinograda. U 2015. godini imali smo pojavu primarnu na području Istarske županije gdje je iskrčeno naravno temeljem naređenja Ministarstva poljoprivrede preko 40 hektara vinograda, ali u 2016. osim u Istri imamo takvu pojavu i u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji i nešto u Koprivničko-križevačkoj.
U 2016. to je bilo nekakvih petnaestak hektara ali bojimo se da je toga puno više i s obzirom na ozbiljnost same bolesti i na drastične mjere koje moramo poduzimati naravno činimo sve da tu bolest suzbijemo prije nego što ona zapravo bude pokazala svoje prave posljedice.
Upravo u ovom razdoblju hajmo reći zimskom provodimo razne aktivnosti da spriječimo suzbijanje bolesti. Provodimo edukaciju vinogradara zapravo da ih upoznamo kako da prepoznaju prve pojave bolesti, da tu bolest na vrijeme spriječimo. Radimo detaljne laboratorijske analize da utvrdimo posebne karte, znači područja koji su ugroženi, da na njih postavimo poseban monitoring.
Ali ono što je tu zapravo najveći problem slično kao i kod potkornjaka u Gorskom kotaru, a to su površine u ovom slučaju vinogradi zapušteni ali i neke druge poljoprivredne površine koje nitko ne obrađuje. Onda imate situaciju da jedan dio iskrčite, a parcela kraj njega je zapuštena i tamo opet imamo pojavu američkog cvrčka.
Vjerujem da ćemo uspjeti donijeti naredbu i u tom dijelu, da kad se nalazimo u takvoj situaciji da bolest stvarno prijeti većim područjima, da možemo donesti naredbu koja će zapravo izuzeti ovaj dio prava vlasništva iz upotrebe i da ćemo moći zapravo da li općina, grad, županija ili samo ministarstvo iskrčiti ona područja za koja ne znamo vlasnika ili ih vlasnik ne želi riješiti na adekvatan način.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Anđelko Stričak.

Stričak, Anđelko (HDZ)

Ministre zahvaljujem vam se na odgovoru.
Smatram da ste upoznati koliko je muke, truda, rada potrebno da se podigne jedan vinograd i s koliko volje i žara naši vinogradari obrađuju te vinograde. Stoga vas evo još jednom pozivam da se maksimalno i ministarstvo i sve službe uključe, da pomognu našim vinogradarima kod sprječavanja širenja te bolesti. A naravno da se i financijski pomogne svima onima koji su već to pretrpjeli.
Ako ćete u obilazak slobodno nas pozovite.
PDF