Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ambrušec, Ljubica, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit uvažena zastupnica Ljubica Ambrušec.

Ambrušec, Ljubica (MOST)

Zahvaljujem potpredsjedniče Sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade, ministrice, ministri, cijenjene kolegice i kolege zastupnici.
Svoje pitanje uputila bih gospodinu Tolušiću ministru poljoprivrede. Naime, mi svi znademo da ne tako davno provodio se je dakle Vlada RH jedna i druga, provodili su operativni program u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Kroz samu provedbu operativnog programa uključene su bile i Hrvatska poljoprivredna agencija, Ministarstvo poljoprivrede isto tako i Savjetodavna služba.
Naime, znademo da kroz operativni program je u RH iznjedreno puno dobrih što svinjogojskih što govedarskih farmi na način da su one rađene na jedan izuzetno moderan način. Kako sam i sama bila sudionica u tom dijelu, smatram čak i premoderne farme u odnosu na druge sada već zemlje Europe.
Hvale vrijedan projekt samim time što je država doista poticala ljude na to, ali isto tako su ljudi tada kreditno se prezadužili i kroz vrlo kratko vrijeme, eto imamo ja vjerujem, a to je i pitanje gospodinu Tolušiću da je poprilično farmi pod hipotekom i puno farmi sigurno nije u funkciji, puno farmi je zapušteno. I moje je pitanje zapravo kako nadalje oformiti te farme i kako nadalje krenuti u proizvodnju jel svi skupa znademo da je i to jedan određeni dio bio za propast i tih poljoprivrednika, a isto tako i našeg sela.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi ministar Tomislav Tolušić.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Prije svega, lijep pozdrav kolegama saborskim zastupnicima, naravno premijeru, kolegama ministrima i ministricama. Uvaženoj gospođi zastupnici hvala na postavljenom pitanju.
Kao što ste rekli i sami znači od 2004. do 2012. provodili smo operativne programe znači podizanja novih farmi u sektoru govedarstva i u sektoru svinjogojstva. Puno farmi smo podigli, a nažalost puno tih farmi je u svemu tome i propalo zadnjih nekoliko godina. Dio tih farmi se financirao iz pretpristupnih programa, znači … iz IPARD-a, dio njih iz komercijalnih kredita, a dio njih iz kredita koji su išli preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj.
O samom nekakvom broju zapravo tih kredita koji su išli preko komercijalnih banaka nemamo nekakve točne podatke jer su to ipak bankovne, bankarske tajne. Kad govorimo u ovom djelu koji je išao preko HBOR-a tu ima dosta naših korisnika i naših poljoprivrednika. Dio tih kredita je otišao u reprogram, dio nažalost naših poljoprivrednika je propao kao što smo i sami zaključili tako da je dio tih farmi završio naplatom garancija HAMAG-a naravno otišle su na prodaju ili su danas prazne.
Ministarstvo pokušava i za ove preostale poljoprivrednike koji su u sustavu kad govorimo o HBOR-u iznaći nekakvo rješenje o individualnom svakom pogledu jer svaki od njih je individualan problem u svemu tome. Ne mislimo otpisivati kredite jer to ne bi bilo korektno prema onima koji su to plaćali, naći nekakve modalitete da li daljnji reprogram ili neke druge stvari zapravo da se sadašnja kriza koja je u sektoru stočarstva pogotovo … da se u svemu tome ublaži.
Kad govorimo o farmama koje su napuštene tu nažalost ili na sreću govorimo prije svega o privatnom vlasništvu. Te su farme ili još uvijek u rukama onih poljoprivredna koji više te farme ne koriste ili u rukama banaka ili nekih drugih. Tu možemo pokušati naći neke modele a činjenica je da je to prije svega privatna imovina.
U svakom slučaju svjesni smo problema koji imamo u sektoru stočarstva i pokušavamo to riješiti i kroz vidjet ćemo uskoro i kroz veće iznose u sustavu poticaja, kroz razno razne savjete koje pokušavamo napraviti i kroz izmjene pravilnika kad govorimo o sektoru mlijeka i svega ostaloga ali nažalost situacija je takva kakva je.
Kad govorimo o poljoprivrednom zemljištu njega ne trebamo zaboraviti. Ovo što je danas napomenuo i naš premijer da radimo i izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu odnosno potpuno novi zakon koji će ponovno vratiti raspolaganje našim općinama i gradovima uz kontrolu naravno ministarstva, DORH-a i svih onih koji trebaju biti. I nadam se da će u tom segmentu biti prepoznato stočarstvo kao primarni cilj razvoja hrvatske poljoprivrede.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvažena zastupnica Ljubica Ambrušec.

Ambrušec, Ljubica (MOST)

Puno vam hvala ministre na odgovoru.
Moram reći da sam jednim djelom zadovoljna odgovorom samim tim što će se eto iznaći situacija da se ide u rješavanju te problematike, ovo što je rekao i sam premijer i vi i za napuštenu zemlju koja doista treba pripasti stočarima i ljudima koji se bave proizvodnjom jer znademo da i velikim djelom su ovi maloprije koje smo spomenuli ljude propali i samim time što zapravo nisu imali adekvatnu količinu zemljišta za obrađivanje i naravno prehranu svoje stoke.
Isto tako se nadam da kroz EU fondove će doista zaživjeti cjelokupna situacija jer svjedoci smo toga da zaista moramo ja bih rekla dobro pokrenuti poljoprivredu jer znademo i sami da Hrvatska ima, je zlatna zemlja i da može proizvoditi hranu i da ta hrana može biti dostupna svim Hrvatima. Dakle Hrvatska može hraniti Hrvate, a isto tako smatram da količine hrane mogu biti dostatne i za izvoz.
Nadam se da ćemo svi zajedno prionuti tome rješavanju problema.
Hvala.
PDF