Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bunjac, Branimir, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavlja uvaženi zastupnik Branimir Bunjac.

Bunjac, Branimir (Živi zid)

Hvala potpredsjedniče Sabora.
Imam pitanje za premijera.
Naime, obzirom da je premijer izvijestio javnost da ga je Predsjednica Republike upoznala sa detaljima svoga puta u SAD ja bih volio pitati premijera da li je predsjednica dobila poziv za službeni poziv u SAD?
Također bih želio pitati zašto javnost nije bila unaprijed obaviještena o tome putu? I htio bih pitati da li je veleposlanik SAD-a dočekao predsjednicu prilikom njezinog dolaska?
Naime, u javnosti se spominje da je veleposlanik SAD-a bio na godišnjem odmoru i to tri tjedna u trenutku dok je predsjednica Republike Hrvatske boravila u Sjedinjenim Američkim Državama. S obzirom na ove činjenica, opravdano je postaviti pitanje da li je predsjednica RH bila u posjeti u SAD-u privatno, službeno ili privatno-službeno?
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi predsjednik Vlade gospodin Andrej Plenković.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa.
Uvaženi kolega Bunjac, znate da prema članku 113. Ustava RH Vlada vodi vanjsku politiku, a sukladno članku 99. surađuje sa predsjednicom Republike u njenom oblikovanju i provođenju.
Ja sam bio upoznat da će predsjednica posjetiti SAD prije nego što je išla, razgovarao sa s njom nakon što se vratila od … sa svog posjeta. Pitanje mislim da niste pretpostavljam razmišljali i o veleposlaniku SAD nego o veleposlaniku RH u SAD, on je temeljem informacija koje imam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova obavijestio ministarstvo da dolazi u Zagreb zbog zdravstvenih razloga članove njegove najuže obitelji, prema tome bio je opravdano odsutan prema onome što je informacija koju ja imam.
Predsjednica je vodila razgovore sa sugovornicima u vrijeme tranzicije američke administracije. Mislim da je sama dovoljno rekla u javnosti što je razgovarala i s kim je razgovarala.
Kada poduzimamo međunarodne aktivnosti i kada vodimo vanjsku politiku i Vlada, a i predsjednica su odgovorni da ono što rade, rade na način koji je u interesu RH. Niti se ikada do sada detaljno tražilo uvid u sastanke, niti se tražilo uvid u nekakva pozivna pisma. U posjete možete ići i temeljem telefonskih dogovora, ovo je moderno vrijeme, vrijeme brze komunikacije, prošla su vremena pozivnih pisama. Ne bih volio da se javnost za to previše lovi. Mislim da je ona dovoljno u javnosti objasnila zbog čega i s kojim razlogom je bila u SAD-u. Meni je bilo sasvim dovoljno ono što mi je kazala.
SAD su glavna globalna sila, one su važne za RH, svaki kontakt i priprema naših odnosa sa budućom administracijom može biti jedino korisna jer je ona bitna za ukupne globalne odnose.
Stoga je što se mene tiče informacija koju sam o njoj dobio sasvim dovoljna.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Branimir Bunjac.

Bunjac, Branimir (Živi zid)

Hvala lijepa.
Gospodine potpredsjedniče, uvaženi premijeru.
Dakle nisam zadovoljan s vašim odgovorom jer mislim da ljude treba negdje pozvati. Evo mi smo jučer bili svi pozvani na svečanu sjednicu Sabora, morali smo potvrditi dolazak, isto tako na sjednice odbora.
Ja ne znam da li ja smijem doći na sjednicu vaše Vlade bez poziva. Ako vi mislite da to nije bitno evo ja ću se drugi put rado vama pridružiti. A također bih vas želio upozoriti da je možda predsjednica vama rekla kuda ona ide, ali ona je i moja predsjednica, predsjednica svih građana RH. Njezina je dužnost svima nama reći gdje ide.
Evo da ne biste mislili da sam zlonamjeran reći ću vam što je rekao vaš stranački kolega gospodin Gordan Jandroković u trenutku kada je predsjednik Josipović otišao u SAD 2014. godine i tamo se susreo samo sa potpredsjednikom SAD-a, a ne i sa predsjednikom. On je rekao da je to gaf protokola, da je to politički potpuno promašeni potez i da je takav susret ispod razine onoga što RH u ovom trenutku međunarodno predstavlja. Neshvatljivo je da se predsjednik države može dopustiti da protokolarno sa američke strane može biti tretiran na tako niskoj razini.
Dakle ovo su vaše riječi odnosno riječi koje su došle iz vaše stranke, a posjet predsjednika Josipovića SAD-u u odnosu na posjet predsjednice RH KOlinde Grabar Kitarović bio je velebni diplomatski uspjeh jer ovo naslikavanje ispred ograda na ulicama sa Djedom mrazom doista ne priliči dignitetu institucije predsjednice RH i bilo bi za posve pošteno za očekivati da netko zbog ovoga bude smijenjen, ako to već nije veleposlanik u SAD koji je prema medijima u Bruxellesu na godišnjem odmoru sa suprugom, prema vašim tvrdnjama na liječenju u Hrvatskoj onda bi valjda, ne znam, trebalo smijeniti predsjednicu Republike.
Hvala lijepa.
PDF