Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Sanader, Ante, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Slijedeće pitanje postavlja uvaženi zastupnik Ante Sanader.

Sanader, Ante (HDZ)

Hvala gospodine potpredsjedniče.
Pozdravljam predsjednika Vlade i sve prisutne ministre.
Ja bih imao pitanje za ministra graditeljstva gospodina Kuščevića.
Gospodine ministre vaše ministarstvo 17. listopada 2016. objavilo je poziv za energetsku obnovu više stambenih zgrada koji je zatvoren 16.1. znači jučer, a u medijima sam pročitao da je rok za prijavu produžen do 31.1. ove godine. Pa me interesira zbog čega, koji su tu problemi i zašto je taj produžetak?
I drugo pitanje me interesira što je sa energetskom obnovom zgrada? Kad će se EU sredstva početi koristiti za tu namjenu? I posebno da li u ta sredstva se mogu uključiti i vatrogasni domovi dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi koji bi po svim kriterijima … jer imaju 24 sata dežurstvo, znači stalni rad a u lošem su stanju pa vidimo šansu da bi kroz ovu mjeru mogli napraviti te, uredite te zgrade.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će poštovani ministar Lovro Kuščević.

Kuščević, Lovro (HDZ)

Hvala gospodine potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Gospodine zastupniče Sanader, hvala vam lijepa na pitanju. Da dobro ste primijetili, u ovom tijeku su otvorena dva javna poziva za energetsku obnovu u našim zgradama jedan za zgrade odgojno-obrazovnog karaktera gdje smo predvidjeli 152 milijuna kuna, a drugi je program za višestambene zgrade koji je trebao biti zatvoren 16. no Bogu hvala imamo jako veliki interes naših sugrađana i tvrtki koje se bave stanoupravom pa smo kako bi sve zahtjeve na vrijeme obradili, kako bi ih kvalitetno evaluirali i kako bi omogućili nadopunu dokumentacije za one koji nedostaju mi produžili taj rok do 31. siječnja ove godine.
Naime, moram kazati a to je u duhu nastojanja ove Vlade da je ovo po prvi put da se sredstva za ovu namjenu koriste iz EU fondova a ne više iz nacionalnih programa što će sasvim sigurno popraviti i poboljšati sliku apsorpcije europskih sredstava u naš hrvatski proračun.
Naime, po ova dva programa mi očekujemo potpisati 500 ugovora ukupne vrijednosti 450 milijuna kuna i to sve do kraja ove godine. A da će tome biti tako govori u prilog činjenica da smo dosada samo u ovom programu koji smo produžili odobrili već 200 aplikacija vrijednih 300 milijuna kuna.
Što se tiče energetske obnove zgrada u javnom sektoru tu je dakle Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo program, evo prikupili smo zadnju potrebnu suglasnost, morali smo nažalost zbog nove Vlade, zbog novih izbora ponovno ići na prikupljanje suglasnosti. Baš imam informaciju od jučer da smo prikupili posljednju suglasnost dakle u idućih petnaesta dana očekujemo da će se taj program naći na Vladi RH, da će biti usvojen i da će krenuti raspisivanje natječaja i po tom programu.
U okviru tog programa mi smo predvidjeli 211 milijuna eura također sve iz europskih fondova. Jasno vam je kad se ovi iznosi zbroje to je oko 311 milijuna eura bespovratnih sredstava. Što će to značiti za hrvatsko građevinarstvo, za energetsku učinkovitost, pa ja bih se usudio reći i za ljepših izgled i vizure naših naselja, gradova i sela.
Što se tiče vatrogasnih domova upravo ovaj program o kojem sam govorio maloprije javnih zgrada koji će se naći uskoro na sjednici hrvatske Vlade on predviđa energetsku obnovu svih javnih zgrada pa tako i vatrogasnih domova naravno ukoliko oni kao i sve zgrade koje će aplicirati ispune one nužne uvjete a to su standardni uvjeti glede vlasništva i postizanja određenog stupnja uštede.
Dakle odgovor je pozitivan, bit će moguće aplicirati vatrogasne domove.
Evo hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Uvaženi zastupnik Ante Sanader.

Sanader, Ante (HDZ)

Evo zahvaljujem gospodine ministre i čestitam za ove sve uspjehe koje ste naveli i vaše i … Vlade RH i možda bi ovo bilo dobro produžiti onda sve dok ima sredstava, da ne ograničite niti 31.1. nego da taj rok bude da se ljudi mogu prijavljivati dok novaca ima. To prvo.
A drugo, zahvaljujem i za ove vatrogasne domove. To nam je prevažno jer veliki broj domova je građen i vlastitim sredstvima naših dobrovoljnih vatrogasnih društava i građana a i normalno jedinica lokalne samouprave tako da po svim normativima oni spadaju u to. I evo apeliram na vas a i na Vladu da prihvatite i da uključite vatrogasce u to jer znate što bi višestruko vraćeno, odnosno da će vatrogasci svojom aktivnošću i svojim radom opravdati ta sredstva i EU, a normalno i sredstva Vlade RH koja će vam biti na raspolaganju.
Žao mi je da nema ministra unutarnjih poslova pa bi onda još apelirao i da, evo tu je premijer pa će on to čut, da se riješi i ovaj problem da se glavni vatrogasni zapovjednik vrati u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu kako je to bilo 140 godina i da tako cijela vatrogasna vertikala bude na jednom mjestu.
Hvala lijepo.
PDF