Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kliman, Anton, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Ali idemo dalje na pitanja. Sljedeće pitanje je uvaženog zastupnika Antona Klimana.

Kliman, Anton (HDZ)

Hvala lijepo gospodine potpredsjedniče.
Pitanje upućujem ministru turizma gospodinu Garu Cappelliu.
U predizbornom gospodarskom programu HDZ-a jedna od točaka gospodarskog programa bila je implementacija tzv. CRO kartice. Nakon izborne pobjede HDZ-a projekt CRO kartice uvršten je gospodarski program Vlade RH u segmentu turizma. Nekoliko ciljeva zacrtano je kroz razvoj ovog projekta, a neki od njih su poboljšanje turističke ponude poglavito na kontinentu, produženje turističke sezone na obali i priobalju, smanjenje disbalansa turističkog prometa u RH 98% turističkog prometa odvija se upravo na obali, a svega 2% na kontinentu, od toga 50% u gradu Zagrebu, a ovo ostalo na ostatku kontinenta.
Jedno od ciljeva je bilo i omogućavanje putovanja i korištenje odmora za velik broj hrvatskih građana koji ne idu na odmor. Moram podsjetiti da otprilike dva milijuna hrvatskih građana ne koristi blagodati putovanja i odmora iz veoma notornih razloga, a to su financijski razlozi.
Sama evolucija ovog projekta koji su u suradnji sa Ministarstvom radu ili naše eminentne konzultantske tvrtke u turizmu pokazala je izniman potencijal proizvoda, u mnogim segmentima primjerice u financijskom, gospodarskom, socijalnom, demografskom pa i sigurnosnom.
Gospodine ministre, zanima me da li se u Ministarstvu turizma poduzimaju radnje po pitanju same implementacije tog projekta u pravni financijski gospodarski sustav jer je zbog same kompleksnosti projekta rok koji si je ministarstvo zadalo za to, a to je početak 2018. godine izazovan rok?
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi ministar Gari Cappelli.
Izvolite.

Cappelli, Gari (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče, poštovane saborske zastupnice i zastupnici, poštovani gospodine Kliman.
Pa pitanje je dobro postavljeno u smislu da li ćemo stići pripreme izvršiti tijekom 2017. pa naravno da u tom smjeru i Ministarstvo turizma, ali kažem nije tu samo Ministarstvo turizma koje mora izvršiti određene pripreme nego zajedno i par ministarstava. Najvažnije je jedino sigurno Ministarstvo financija i još neka druga ministarstva jer ova kartica nije samo projekt koji je bitan za Ministarstvo turizma nego ono i nadilazi jer taj projekt je bitan za demografski, socijalni i ekonomski razvoj u RH.
Kao što ste dobro i rekli on je bitan pogotovo za kontinentalni dio turizma koji ostvaruje u ovom trenutku samo možda 2% negdje u prosjeku u onom hrvatskom kolaču ako možemo reći turističkom, koji evo negdje za prvih devet mjeseci dostigao brojku od 9,5 milijardi eura prihoda. To znači tri mjeseca praktički prije završetka turističke godine u 11. i 12. mjesecu hrvatski turizam bilježi negdje oko 30% povećanje znači u 11. i 12. mjesecu što je prvi puta u hrvatskoj povijesti turizma da su te brojke.
To su signali da je turistički proizvod postao bitan i da postoji turistička godina, a ne samo turistička sezona i da hrvatski turistički proizvod itekako konkurentan i bitan postao i izvan one špice turističke sezone i da ovim jednim projektom CRO kartice praktički dolazimo u mogućnost da do 2020. što je u Strategiji razvoja hrvatskog turizma moramo doći negdje na prihode oko 14,2 milijarde eura. Da bi to dostigli jedan od bitnih projekata će biti upravo i CRO kartica za koju vršimo pripreme koja bi pojačala sigurno promet na kontinentu između 8 i 10%, koja bi sigurno potrošnju ostvarila negdje oko 60%, a ne samo na kontinentu nego govorimo i izvan turističke sezone i u turističkim mjestima na obali, dakle sigurno bi pokrenula gospodarstvo, a u par godina ostvarilo bi se negdje oko 10 do 12 tisuća novih radnih mjesta.
Dakle, to je jedna sveobuhvatna i vrlo precizna priprema koja je u tijeku jer je jedan projekt koji je horizontalan dakle koji iziskuje više utjecaja više ministarstava koji će sigurno biti dovršen do kraja ove godine i donijeti na neki način produženje turističke sezone koja je kao što sam i rekao, bilježi sjajne podatke i u 11. i u 12. mjesecu. Dakle poanta je pojačavanje turističkog prometa na kontinentu i svega onoga što može donijeti i naravno da je onaj bitan i demografski vid koji imamo na kontinentu, a to je što manje iseljavanja mladih i mogućnosti da se dodatno zapošljavaju.
Također benefit očekujemo i u poljoprivrednom dijelu, a to je u OPG-ima naročito na kontinentu koji će sigurno oživjeti pojačavanjem turističkog prometa.
Evo hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Anton Kliman.

Kliman, Anton (HDZ)

Evo gospodine ministre zadovoljan sam sa vašim odgovorom.
Evo htio bih još samo jednom potaknuti vas i vaše kolege u Vladi da iskoristite potencijal Vlade, da iskoristite potencijal svih ministarstava koji trebaju biti zainteresirani za implementaciju i razvoj ovog vrijednog i značajnog projekta u gospodarskom smislu RH, isto tako i u turističkom. Pa vas pozivam da zaista na neki način pritisnete kolege da u ovoj godini se izvrše te pripreme da implementacija počne zaista 2018. godine.
Hvala.
PDF