Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Juričev-Martinčev, Branka, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će poštovana zastupnica Branka Juričev-Martinčev.
Izvolite.

Juričev-Martinčev, Branka (HDZ)

Hvala lijepo poštovani potpredsjedniče.
Svoje pitanje upućujem ministrici regionalnog razvoja i fondova EU gospođi Žalac.
Naime, vjerojatno ste upoznati da brojni gradovi i općine imaju potrebe izgradnje objekata društvene infrastrukture, potrebe izgradnje staračkih domova. Naravno veseli nas izgradnja vrtića, novih škola, ali i vatrogasnih domova, hospicija.
Znamo isto tako da iz europskih fondova do sada je moguće izgradnja takvih objekata samo u naseljima do 5000 stanovnika što predviđa program ruralnog razvoja. Svi ostali nisu obuhvaćeni i nije moguće ih financirati iz takvih sredstava.
Na primjer, moj grad, grad Vodice ima veliku potrebu izgradnje staračkog doma. Nadalje imamo slatke brige sa smještajem djece u vrtiću, tako da smo izradili svu projektnu dokumentaciju za izgradnju novog vrtića, ali to trenutno nije moguće. Sigurno da još većih potreba ima u onim krajevima gdje su česta iseljavanja, gdje smo svjedoci da imamo sve manje stanovnika.
Moje pitanje vama što ministarstvo poduzima kada možemo očekivati da se i takvi objekti u ovim naseljima financiraju europskim sredstvima?

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovorit će uvažena ministrica Gabrijela Žalac.
Izvolite.

Žalac, Gabrijela (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani zastupnici, poštovana zastupnice Martinčev.
Evo ako dozvolite samo kratko, to je onaj problem upravo vaš upit Operativnog programa konkurentnost kohezija. To što ste vi pitali, moje nekakve informacije sa terena koje imam u posjeti svim županijama koje sam do sada obišla, gradovima su upravo ta pitanja koja ste vi postavili.
To je financiranje upravo dogradnje ili izgradnje školskih objekata i školskih sportskih dvorana, isto tako i vrtića koji se trenutno mogu financirati kod kolege Tolušića u programu ruralnog razvoja ali samo do pet tisuća stanovnika.
Isto tako i hospiciji, nažalost u programiranju apsolutno nismo uvrstili ovakav vid mogućnosti financiranja u operativnom programu. To je veliki propust koji ćemo sigurno ispraviti izmjenama operativnog programa koji ćemo u ovoj godini započeti u suradnji sa svim resorima dakle sa svim ministrima u Vladi RH, a isto tako i prema informacijama o projektima koje imamo gotovo i pripremljenu dokumentaciju na terenu.
Što želim pri tome reći, da ćemo sredstva prenamijeniti što imamo pravo i bez izmjene operativnog programa u projekte koji su gotovi i spremni s dokumentacijom naspram onih koji nisu gotovi koji mogu poprilično pričekati i 2020.
A što se tiče izmjene operativnog programa sigurno ćemo idući tjedan već u suradnji sa Europskom komisijom provesti i te razgovore.
Ono što bih samo htjela napomenuti je da bez obzira na ova problem koji ste vi istaknuli tu, moramo reći da evo što se tiče trenutnog financiranja mi smo znači što se tiče energetske obnove sigurno pustili u suradnji sa Ministarstvom graditeljstva natječaj koji se odnosi na škole i obnovu javnih zgrada u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. A što se tiče zdravstvene zaštite, pri tome mislim na primarnu zdravstvenu zaštitu i hitnu medicinsku pomoć, to je nešto što ćemo ugovarati do kraja veljače 623 milijuna kuna iz Operativnog programa konkurentnost kohezija, međutim to je za dnevne bolnice i kirurgije u dogovoru s ministrom Kujundžićem.
Međutim evo socijalna skrb isto tako deinstitucionalizacija međutim domovi za stare i nemoćne u ovome trenutku ne može, evo iz toga razloga ćemo sigurno izmjenom operativnog programa ta sredstva osigurati dodatno da do 2020. uspijemo zahtjeve koje imamo s terena u konačnici i isfinancirati iz Operativnog programa konkurentnost kohezija, da što manje sredstava potrošimo iz državnoga proračuna.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvažena zastupnica Branka Juričev-Martinčev.

Juričev-Martinčev, Branka (HDZ)

Hvala lijepo.
Zadovoljna sam odgovorom jer zaista je dopustivo da postoje europska sredstva, dosta smo prozivani da ih nedovoljno koristimo s jedne strane, a s druge strane imamo projekte koji imaju svu potrebnu dokumentaciju ali zbog propusta što 2014. i 2015. nije dobro ispregovarano jer se jednostavno zaboravilo na naselja i na ovakve objekte da to još uvijek nismo u mogućnosti financirati.
Hvala.
PDF