Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kopić, Vlatko, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Slijedeće pitanje postavit će poštovani zastupnik Vlatko Kopić.

Kopić, Vlatko (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade, poštovani članovi Vlade, uvažene kolegice i kolege zastupnici svoje pitanje upućujem ministri znanosti i obrazovanja profesoru Barišiću.
Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. godine kao i pripadajući akcijski plan koji je donesen krajem 2016. predviđa izradu novih strukovnih kurikuluma na temelju standarda zanimanja i standarda kvalifikacija. Osnovni naglasak pritom je stavljen na fleksibilnost školskih kurikuluma koji će moći odgovoriti na stvarne potrebe tržišta rada te promjene i inovacije koje zahtijevaju pojedini sektori.
Poštovani ministre mene zanima što Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira poduzeti u pogledu modernizacije strukovnog obrazovanja i učinkovitijeg povezivanja strukovnog obrazovanja s tržištem rada?

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će poštovani ministar Pavo Barišić.
Izvolite.

Barišić, Pavo

Hvala lijepa poštovani gospodine potpredsjedniče Hrvatskoga sabora, uvažene zastupnice i zastupnici, poštovani i uvaženi zastupniče doktore Kopiću hvala lijepa na vašem pitanju. Ja bi pošao od stanja u kojem se nalazi strukovno obrazovanje u RH kao najzastupljenije u okviru srednjoškolskoga obrazovanja.
Mi imamo u RH preko 70%, negdje 71% srednjoškolskoga obrazovanja koje se odnosi na strukovno obrazovanje. Naglašavam da je europski prosjek odnosno prosjek unutar EU negdje oko 49%. Tako da je u našem sustavu strukovno obrazovanje znatno zastupljeno i vrlo je važno ali moramo svakako poći od toga da je prilično zastarjelo i da su osobito sadašnji kurikuli unutar strukovnog obrazovanja prilično zastarjeli, da ih je potrebno modernizirati i novirati i u tom smislu donošenje ovoga programa i akcijskoga plana krajem godine je jedno dobro polazište, dobra pretpostavka s koje ćemo početi i na koju ćemo nadograditi nekoliko osnovnih mjera. Ja bih ovdje spomenuo 5 ključnih.
Prava je da ćemo pokušati unaprijediti model učenja na radnim mjestima. Jedan pokušaj uvođenja kombiniranog dualnog modela po uzoru na uspješne susjedne srednjoeuropske zemlje koje su to razvile i imaju vrlo uspješna gospodarstva izdvojit ću samo Austriju, Njemačku, Švicarsku koje su nam ponudile svoje modele i s kojima zajedno ćemo već ove godine barem jednu ili dvije škole kao pilot projekta započeti upravo takav model.
Druga mjera osobito važna to je promicanje strukovnog obrazovanja kao prvoga izbora i podizanje privlačnosti strukovnoga obrazovanja. Dakle iz ovih brojki koje sam naveo nama ne nedostaje zastupljenosti strukovnog obrazovanja. Ono što nedostaje to je da učenici se opredjeljuju za to kao prvi izbor i tu je unutar ovog programa jako važan aspekt.
Treći je, unaprjeđenje sustava stručnoga unaprjeđenja nastavnika koji će izvoditi te programe.
Četvrti je unaprjeđenje i osiguranje kvalitete strukovnoga obrazovanja.
I peta mjera koja je posebno važna to je povećanje pokretljivosti i zapošljivosti učenika koji su u strukovnom obrazovanju. Tu bih također dodao još jednu brojku to je da je unutar EU zapošljivost učenika koji završe strukovno obrazovanje oko 70% a u RH je oko 48% što je potrebno podizati.
Htio bi dodati da donošenjem ovog programa i akcijskoga plana mi smo skinuli suspenziju sa povlačenja sredstava iz dva europska fonda, Europskog socijalnog fonda i Europskoga fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 milijuna eura i 63 milijuna eura. Dakle ukupno 148 milijuna eura je uz sredstva iz državnoga proračuna na raspolaganju upravo za provođenje ovih mjera, dakle ukupno 1 milijardu 110 milijuna i mi ćemo nastojati zajedno s drugim ministarstvima, a pogotovo Ministarstvom turizma i drugim razviti u određenim područjima upravo i modernizirati strukovno obrazovanje.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Vlatko Kopić.

Kopić, Vlatko (HDZ)

Evo zahvaljujem se gospodinu ministru na ovdje svemu izrečenom i zadovoljan sam sa daljnjim odgovorom.
PDF