Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Škorić, Petar, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Sljedeće pitanje postavit će uvaženi zastupnik Petar Škorić.

Škorić, Petar (HDZ)

Hvala lijepa.
Poštovani potpredsjedniče, poštovani predsjedniče Vlade i ministri u hrvatskoj Vladi, kolegice i kolege zastupnici.
Ja bih postavio pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru obrane gospodinu Krstičeviću. Naime, u posljednjih godina obrambeni proračun umanjen je za gotovo 1,4 milijarde kuna, a istodobno pred naše Oružane snage, pred Hrvatsku vojsku iz godine u godinu postavljaju se sve veći zahtjevi.
Naravno da pad standarda života hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika je preočit, a o kvalitetnom uvježbavanju, modernizaciji i opremanju Oružanih snaga u takvim uvjetima ne možemo ni govoriti.
U proteklom vremenu na žalost u Oružanim snagama govorilo se u kontekstu kao tereta društvu, potrebi njenog smanjenja, smanjenja sredstava za obranu i došli smo do najnižih mogućih razina. Pobjednička Hrvatska vojska po ničemu to nije zaslužila, a i kao država moramo voditi računa o svojoj sigurnosti, moramo voditi računa o zaštiti svojih granica, zaštiti svoga mora i zračnog prostora. Dakle, više ne smijemo dopustiti nikada da Hrvatskoj visi mač nad glavom.
Svi znamo gdje smo bili '91. godine i kroz što smo prošli. Iz pouke i smjernice iz toga trebamo o njima voditi računa. Kao odgovorna Vlada povećali ste obrambeni proračun za ovu godinu o čemu smo raspravljali u prosincu u ovom Visokom domu.
Svjesni smo da stoga naše Oružane snage moraju odgovoriti na nove trendove i sigurnosne izazove, razvijati nove sposobnosti i pridonositi kolektivnoj sigurnosti. Ali dakle u okviru svojih mogućnost i pomagati pri poplavama, požarima, traganju i spašavanju.
Imali smo prilike poštovani ministre čuti vaše izjave da će u 2017. godini u fokusu obrambenog sustava biti upravo čovjek, vojnik, dočasnik i časnik, njegov standard,
…/Upadica Reiner: Hvala./…
… bolji uvjeti života u vojarnama. S obzirom na to, evo molimo da nas upoznate kakvi su vaši planovi i prijedlozi koje ćete poduzimati u tome smjeru.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovorit će uvaženi ministar Damir Krstičević.
Izvolite.

Krstičević, Damir (HDZ)

Gospođo i gospodo zastupnici, gospodine uvaženi zastupniče hvala puno na vašem pitanju.
Kao što znate ova Vlada, Plenkovićeva Vlada je nakon godina smanjenja obrambenog proračuna od preko gotovo milijardu i 400 milijuna kuna u zadnjih osam godina mi smo zaustavili pad obrambenog proračuna. Imamo povećanje, imamo povećanje od 8%. To je nekih 350 milijuna kuna. To je još daleko, sadašnji proračun je 1, 23 bruto društvenog proizvoda. To je još daleko od preporučenih 2% što smo se i obavezali u NATO-u.
Kao što vidimo sigurnosna situacija u našem okruženju se usložnjava, imamo nove ugroze i nove rizike, prema tome kao odgovorna Vlada, kao odgovorna država itekako moramo voditi računa o vlastitoj sigurnosti.
Za mene, za nas ulaganje u obranu, ulaganje u sigurnost to nije trošak, to je investicija, zato kao što ste i rekli ova godina 2017. želimo da bude godina vojnikinja, vojnika, dočasnika i časnika u oružanim snagama. Želimo bolje uvjete naših vojnika u našim vojarnama, želimo se maksimalno fokusirati na čovjeka. Čovjek je taj koji radi razliku i u Domovinskom ratu i danas i ono što je najbitnije želimo vratiti dostojanstvo hrvatskom vojniku.
Ovih godina jako puno je od hrvatskog vojnika uzeto, uzet mu je prekovremeni, uzet mu je terenski dodatak, uzet mu je zapovjedni dodatak pa čak i ta prehrana netko je napravio prehranu da je ona različita da vojnik ima jednu prehranu, dočasnik drugu, časnik treću tako da smo od 1.1. uveli jednu prehranu za jedan obrok koji je jednak jel je tako bilo u Domovinskom ratu, a tako treba biti danas u funkciji da je vojnik spreman izvršiti zadaću.
Druga vrlo bitna stvar, to je razvoj sposobnosti koji je također vrlo bitan, želimo razvijati nove sposobnosti koje su nam potrebne da se možemo nositi sa tim ugrozama.
Treća vrlo bitna stvar je operativni raspored naše vojske. Ne znam zbog čega u ovih nekoliko godina vojska je otišla iz nekih prostora u koje je investirala od Varaždina, Sinja, Šibenika otišla je u gore uvjete i nama je sada zadaća da iz analiziramo jer nema smisla da čovjek iz Varaždina odlazi u Petrinju, iz Imotskoga da odlazi u Knin ili Benkovac ili puno Slavonaca da je u Kninu, idemo taj operativni raspored malo postaviti da je on u funkciji izvršenja zadaće, idemo sa vojskom u Vukovar. Vi znate da je to u funkciji upravo da ti Slavonci budu bliže, a s druge strane to je u funkciji naše sigurnosti, a to je i konkretan doprinos nas našem Vukovaru razvoju gospodarstva.
Ono što je zadnje vrlo bitno naš proračun osim sigurnosti želimo ga usmjeriti u hrvatsku vojnu industriju. Evo ja ću sada 30. potpisati ugovor u vrijednosti preko 250 milijuna kuna sa hrvatskim firmama u potpori gospodarstva u potpori tog hrvatskog proizvoda da bude u našim oružanim snagama ali da on bude i potpora ukupnoj našoj industriji. Sve u svemu, hrvatska vojska je brend, hrvatska vojska će izvršiti sve svoje zadaće koje budu postavljene pred nju. I ono što je najbitnije mi u sve u funkciji praćenja ukupne situacije i kažem još jednom, Hrvatska je sigurna zemlja i ono što je najbitnije NATO je naša obaveza i ja kažem da Hrvatsku nitko više nikada neće ugroziti.
Hvala vama svima na potpori većem proračunu ministarstva.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Petar Škorić.

Škorić, Petar (HDZ)

Hvala vam poštovani potpredsjedniče Vlade i ministre obrane. Jako sam zadovoljan vašim odgovorom. Vidim da primjenjujete jednu cjelovitu strategiju obnavljanja i jačanja oružanih snaga, ne samo na poboljšavanju uvjeta života hrvatskih vojnika nego i na obnavljanju tehnike, dakle što je bilo zanemarivano u proteklom razdoblju.
I ovo što ste sami spomenuli kroz raspored postrojbi jako me veseli što će jedna od postrojbi hrvatske vojske naći se u našem gradu heroju gradu Vukovaru. A također i davanje imena određenim dvoranama u Ministarstvu obrane, a koliko čujem i cijelim vojarnama u Hrvatskoj po imenima ratnih heroja, ljudima koji su nas vodili u Domovinskom ratu, od ratnog ministra Gojka Šuška preko generala Janka Bobetka, Zvonimira Črvenka junaka Blage Zadre dakle jamstvo su da ćemo i na toj simboličnoj razini vraćati ponos i dostojanstvo hrvatskom vojniku i da ćemo na temeljima Domovinskog rata sveobuhvatnim mjerama razvijati dalje i jačati naše oružane snage.
Hvala.
PDF