Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Glasovac, Sabina, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Čičku.
Zastupnica Sabina Glasovac želi uputiti pitanje Vladi.

Glasovac, Sabina (SDP)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.
Gospodine premijeru složit ćete se samnom svi hrvatski građani moraju na vrijeme izvršavati svoje preuzete ugovorene obveze bez obzira radilo se o učiteljima, nastavnicima, profesorima, liječnicima, medicinskim sestrama, socijalnim radnicima, radnicima u kulturi, umirovljenicima, zaposlenima, nezaposlenima za sve vrijede ista prava.
Ono što mene zanima zbog čega smatrate da jednaka prava izvršavanja ugovorenih obaveza ne bi trebala vrijediti za Vladu RH? Zašto vas to pitam, godinu i pol dana je prošlo točnije od siječnja 2016. godine kako su se ispunili svi uvjeti za povećavanje osnovice plaće zaposlenima u javnom sektoru. 26. siječnja, točnije za nekoliko dana istječe taj sporazum. Vlada RH bez obzira bila ona ona Karamarkova, vaša je nastavila s tim potpuno ignorira, neću reći zahtjeve sindikata javnih službi nego preuzete obveze, obveze koje je preuzela Vlada Ive Sanadera i obveze koje je preuzela Vlada Jadranke Kosor.
Moje pitanje vama glasi, jeste li svjesni posljedica po proračun RH ali i po standard zaposlenika u javnoj službi ukoliko budete i dalje ignorirali njihove zahtjeve? I do kada zapravo namjeravate ignorirati zahtjeve učitelja, nastavnika, profesora, liječnika, medicinskih sestara, zaposlenika u socijalnoj skrbi, zaposlenika u kulturi u njihovim zahtjevima da im samo isplatite ono što im pripada?
Do kada kanite zapravo ih ponižavati na način da moraju moliti da se prema njima ispune ugovorene obaveze?

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepo.
Odgovorit će uvaženi predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo potpredsjedniče Reiner.
Uvažena kolegice Glasovac, ova Vlada je na prvoj sjednici nakon stupanja na dužnost imenovala svoje predstavnike u gospodarsko-socijalno vijeće, socijalni dijalog smatramo da je jedan od najbitnijih aspekata rada ove Vlade u smislu uključivosti, u smislu konzultiranja i sindikata i poslodavaca. Imali smo vrlo malo vremena do kraja prošle kalendarske godine, ali smo u tom razdoblju uspjeli po mom dubokom uvjerenju napraviti nekoliko važnih i bitnih iskoraka. Nabrojit ću samo neke. Povećali smo iznos minimalne plaće više nego Kukuriku vlada kumulativno od 2012. do 2015. zajedno. Isplatili smo božićnicu bez rebalansa proračuna, postigli smo dogovor sa Sindikatima državnih službi jednostranom odlukom Vlade stavili smo u jednak položaj sindikate i zaposlenike u javnim službama kao i one u državnim službama sa povećanjem plaće od 2% od 1. siječnja ove godine.
Dijalog koji smo vodili sa sindikatima, a kojeg koordinira ministar rada i mirovinskog sustava kolega Ćorić jedan je od naših prioritetnih, temeljnih ciljeva i nastavit ćemo ga i sa Sindikatima javnih službi.
Imamo puno respekta prema svima koji rade u zdravstvu, prema svima koji rade u znanosti, koji rade u obrazovanju, školstvu. Stoga smo i nudili rješenje koje je po našem mišljenju bila odlična, korektna gesta prema Sindikatima javnih službi.
U ovoj fazi nismo postigli dogovor i jučer sam razgovarao sa jednim od čelnika tih sindikata, nastavit ćemo taj dijalog, nastavit ćemo taj razgovor, tražit ćemo rješenje koje će biti i fiskalno održivo i koje će težiti za postizanjem onog dogovora koji je u ovom trenutku realan.
Puno je tema, a o tome smo govorili na početku aktualnog prijepodneva koje su dočekale ovu Vladu. I ovo je jedna od takvih. S njom se nosimo transparentno, otvoreno uz osluškivanje signala koji dolaze od sindikalnih predstavnika. Vjerujem da će taj dijalog na kraju dovesti do kompromisa i do rješenja koje će biti kvalitetno i dobro i koje će izbjeći između ostaloga i neke najavljene sudske postupke.
To je cilj kojim se vodimo, to je zadaća koju kao naš čelnik pregovarač ima naš ministar rada i mirovinskog sustava i na tom ćemo cilju ustrajati i vjerujem doći do rješenja koje će zadovoljiti brojne zaposlenike u javnom sektoru.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvažena zastupnica Sabina Glasovac.

Glasovac, Sabina (SDP)

Gospodine premijeru stvari su poprilično jasne. Ne želite. Novaca u proračunu ima. Prije 20-tak dana usvojili smo u ovom Hrvatskom saboru proračun, hvalili ste se, prihodovna strana, optimizam, perspektiva. Međutim u toj perspektivi vi ne vidite ni učitelje, ni nastavnike, ni zaposlenike u zdravstvenom sustavu, ni zaposlenike u socijalnoj skrbi, ni u kulturi kao jedan od vaših prioriteta i to trebate iskreno jasno i glasno reći. Jer to će samo biti verbaliziranje onoga što činite.
Dovest ćete državu u situaciju da ovi ljudi koji nose sustav, pogotovo pritom mislim na zaposlenike u školama koji rade jedan iznimno odgovoran posao, koji su odgovorni za našu budućnost, da zapravo na sudu traže pravdu. Već su najavili pokretanje tužbi i vi ste svjesni toga kako pravni sustav u državi funkcionira ovdje nema iznimaka. Oni će zasigurno te tužbe dobiti, a to će RH koštati 5 milijardi kuna jer ste vi to odlučili. Koštat će ju više nego da ste ispunili obveze prema tim ljudima.
I samo ću vas podsjetiti na program HDZ-a, na stranici 18. programa HDZ-a sa kojim ste išli na izbore lijepo piše da je jedno od obećanja koje obećavate popravljanje materijalnog i društvenog statusa nastavnika i bolji uvjeti rada i veće plaće za učitelje i nastavnike.
Pali ste na prvom testu. Zaista vjerodostojno!
PDF