Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Reiner, Željko, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
10.01.2017.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Marasu.
Zastupnik Maras, hvala.
Sljedeći zastupnik koji želi postaviti pitanje je zastupnik Željko Reiner.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, pitanje upućujem ministru branitelja gospodinu Tomi Medvedu.
Planirate li vi, odnosno Ministarstvo hrvatskih branitelja u cilju zaštite zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata nakon završenog, uspješno završenog projekta preventivnih sistematskih pregleda nastaviti sa time u sljedećoj godini i sljedećim godinama.
Naime, poznato je da se problem ne sastoji samo u tome da mnogi branitelju boluju od PTSP-a niti samo u čestim suicidima pa znamo da je od Domovinskog rata posegnulo i na sebe diglo ruku gotovo 3000 hrvatskih branitelja nego da oni znatno češće obolijevaju od cijelog niza drugih bolesti uključujući i zloćudne i da ranije umiru od ostalog pučanstva.
Dakle, oni koji su stvorili slobodnu, neovisnu, demokratsku Hrvatsku državu, koji su heroji i ponos našeg društva morali su se na žalost u jednom dosta dugom razdoblju neopravdano suočavati sa osjećajem marginalizacije, sa osjećajem da su teret društvu, sa neopravdanim optužbama da su povlaštena kasta sa visokim mirovinama koje troše po kladionicama i slično. Znamo šta smo sve slušali i to je bez dvojbe isto utjecalo na njihovo psihofizičko zdravlje, a ne samo ratna stradanja.
Prema tome, namjeravate li nastaviti sa programom preventivne zaštite zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.
Hvala lijepa.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala potpredsjedniku Reineru.
Ministar Tomislav Medved.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, gospođe i gospodo zastupnici.
Poštovani gospodine zastupniče Reiner hvala vam na ovom pitanju. Naime, zdravlje spada u prvi red prioriteta rada Ministarstva hrvatskih branitelja. Prema podacima dobivenim istraživanjem, provedenim u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu utvrđeno je da je u razdoblju od 1998. do 2011. godine njih 41,38% bilo hospitalizirano, a prosječna dob kod hospitalizacije je bila 43,8 godina.
Kod smrtnosti hrvatskih branitelja u razdoblju od 1998. do 2010. godine umrlo je 24249 branitelja. Ovim podacima treba dodati i podatak o 17287 hrvatskih branitelja umrlih u razdoblju od 2010. do 2016. godine. Samo u 2016. godini umrla su 3223 hrvatska branitelja. Dakle, ukupno od '98. zaključno sa 2016. godinom umrlo je 44759 hrvatskih branitelja.
Potaknuti ovakvim rezultatima istraživanja i činjenicom starenja braniteljske populacije Ministarstvo hrvatskih branitelja je tijekom 2016. godine posebnu pažnju posvetilo zaštiti i očuvanju zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.
Slijedom navedenog u 2016. godini proveli smo pilot projekat na području Vukovarsko-srijemske županije.
Podaci dobiveni preventivnim sistematskim pregledima omogućit će identificiranje ključnih bolesti od kojih poboljevaju hrvatski branitelji, te nas dodatno usmjeriti da u sljedećem razdoblju redovitom organizacijom ciljanih preventivnih sistematskih pregleda i suradnju sa liječnicima i specijalistima unutar zdravstvenog sustava.
Tijekom 2017. godine započinjemo sa provođenjem sistematskih pregleda na području svih županija u RH. Prioritet će biti pripadnici borbenog sektora koji su u obrani suvereniteta RH sudjelovali više od 1.500 dana, a kojih je u RH 32.816 na teritoriju cijele RH dakle svih županije.
Sredstva za provedbu ovog programa osigurana su na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 26 milijuna i 202 tisuće kuna. Početak provedbe sistematskih pregleda očekuje se krajem siječnja 2017. godine kada ćemo potpisati sve potrebne ugovore.
Hvala vam lijepa.

Petrov, Božo (MOST)

Zahvaljujem ministru Medvedu.
Potpredsjednik Reiner, izvolite.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepo.
Uvaženi ministre Medved, drago mi je da ste u ovome što ste sada rekli da ćete nastaviti sa preventivnim pregledima posebno istaknuli da će prednost imati oni koji su dugo bili u borbenom sektoru.
Ja vas molim također da posebnu pozornost se u tom pothvatu posveti dragovoljcima Domovinskog rata. Naime, vi kao i cjelokupna javnost znate vrlo dobro da je nažalost onim famoznim popisom branitelja, zapravo nestala, službeno nestala kategorija dragovoljaca Domovinskog rata, a dragovoljci Domovinskog rata su upravo oni ljudi koji su kao što i samo ime kaže prvi stali u obranu domovine, ne bili mobilizirani, svaka čast i svima onima koji su bili kasnije mobilizirani, koji su se također branili Hrvatsku, ali u onim prvim danima to su bili dragovoljci, a koji su nažalost potpuno izbrisani iz pojma uopće i popisa branitelja i taj pojam je nestao. Mislim da ga moramo vratiti i molim da u ovome što planirate napraviti dragovoljcima Domovinskog rata posvetite također posebnu pozornost.
Hvala vam lijepo.
PDF