Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Maras, Gordan, saziv: IX, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2017.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala zastupniku Kajtaziju.
Zastupnik Gordan Maras.

Maras, Gordan (SDP)

Hvala lijepa gospodine predsjedniče.
Pitanje je upućeno predsjedniku Vlade RH gospodinu Plenkoviću i mislim da nije dosta teško tako da će on to odgovoriti.
Na Badnjak ste ad hoc odlučili kupiti INA-u što je u javnosti dočekano sa načelnom podrškom ali i rezervom s obzirom na iskustva koja hrvatska javnost ima sa HDZ-om i njegovim pregovaračkim timovima. A nekoliko dana kasnije ste odlučili prodati moguće i strancima HEP, kompaniju koja je ostvarila dobit 2015. godine u iznosu 2 milijarde kuna. Na taj način poklanjate u budućnosti 5 stotina milijuna kuna koje je stvorila kompanija koju su gradili svi hrvatski građani proteklih decenija.
Nemojte mi sada odgovoriti molim vas na način da je to još uvijek naše ako prodamo samo 25% jer na taj način ja shvaćam da možete prodati i Nacionalni park Krku i Brijune i Hrvatske ceste ne u koncesiju nego ih možete prodati 25%. Znači to je za mene ista stvar. Prodati HEP 25% ili prodati Nacionalni park Brijune.
I to je ono što vi radite. Iako građani o ovom modelu žele referendum vi ne želite, iako građani ne žele ovakvu privatizaciju HEP-a vi želite, iako građani ne žele da HDZ opet privatizira najvrjedniju hrvatsku kompaniju vi želite, iako u kampanji niste govorili o privatizaciji HEP-a niste je željeli sad je želite. Kad već imate tako veliku želju prodati HEP vjerojatno ste jako dobro upućeni.
Koliko vrijedi mađarski udio u INA-i i koliko vrijedi 25% dionica HEP-a? Ili kao što je rekao bivši premijer Sanader je ovo još jedna Grosse Spiele.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala.
Zastupnik, hvala zastupniku Marasu.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa kolega Maras.
Da li ste vi bili član Vlade kad se radila priprema za IPO HEP-a? Se sjećate možda? Ja mislim da jeste. Ne sjećam se tada dramatičnih apela s vaše strane da nam treba referendum, da ćemo rasprodati nacionalno bogatstvo, da je to grozno, da je to strašno.
Dakle pokušajmo racionalizirati ovu raspravu, a racionalizirati je možemo samo ukoliko postignemo dogovor politički, apeliram na konsenzus o povratu INA-e u hrvatske ruke i o politici i modelu koji ne bi kreirao novi javni dug.
Ukoliko je vaša Vlada radila na dokumentu koji sam maloprije pokazao upravo s ciljem inicijalne javne ponude HEP-a zar ne mislite da bi bilo logično da neka druga Vlada u novom kontekstu političkih okolnosti možda iskoristi tu studiju i neke pozitivne njene aspekte pa da da inicijalnu javnu ponudu koja će generirati tržište kapitala u RH, koja će stvoriti pozitivnu gospodarsku i financijsku atmosferu i klimu ako hoćete koja će zainteresirati institucionalne ulagače u energetske kompanije a HEP sigurno jest atraktivna energetska kompanija za institucionalne ulagače.
Govoriti ovako javno o cijeni kompanija čije su dionice izlistane na burzama znate i sami bili ste ministar poduzetništva i obrta da to nije osobito mudro niti da se to rado.
Prema tome, zadržat ću se na onome što je bitno, a bitno je da ovaj model o kojem govorimo po našem uvjerenju je najprimjereniji i najpripremljeniji to djelom zahvaljujući i radu vaše Vlade, da smo otvoreni za rasprave o drugim modelima, da ne želimo rasprodavati nacionalno bogatstvo, da referendum o ovoj temi nije nužan, mi živimo koliko je meni poznato u predstavničkoj demokraciji, Hrvatski sabor ima ovlasti, hrvatska Vlada ima ovlasti, Ustav članak 52. je jasan, sve što se odnosi na prirodna bogatstva pobliže se može regulirati zakonima. Ukoliko postoji potreba za „dodatnim osiguračima“ možemo i o tome razgovarati.
Ja sebi vjerujem. Nemam nikakvih, bilo kakvih, ni najminimalnijih insinuacija koje bi se mogle svoditi na ono na što vi insinuirate. Vjerujem i kolegicama i kolegama u ovoj Vladi, vjerujem ovom Hrvatskom saboru i vama kao zastupniku koji će glasovati o zakonima koji će doći ovdje. Imam povjerenje u hrvatske institucije, ne bojim se donositi odluke dapače mislim da bismo o njima trebali postići konsenzus da imate prigodu dati vaš doprinos. Ako vi kolega Maras ili SDP sutra na okruglom stolu iznađete bolje, učinkovitije, kvalitetnije, sigurnije, povoljnije u financijskom smislu rješenje zašto ne. Dajte sugestiju, budite skroz precizni evo izvolite Vlada to je model koji će riješiti problem. INA je u našim rukama, HEP uz 100%-tnom vlasništvu hrvatske države.
Ako imate to rješenje dajte ga, ja ću ga vrlo rado saslušati, analizirati, uzeti u obzir. Ali ono što vam želim reći u ovom trenutku želimo da se ovaj proces vodi transparentno, da se vodi usporedno i da se vodi u što širem političkom konsenzusu u Republici Hrvatskoj.
Hvala vam lijepo.

Petrov, Božo (MOST)

Hvala vama.
Zastupnik Gordan Maras.

Maras, Gordan (SDP)

Hvala lijepa gospodine Plenković na odgovoru.
Ja znam da si vi vjerujete, vjerovao je sebi i Sanader, vjerovao je isto u zastupnike HDZ-a, vjerovao je u Predsjedništvo HDZ-a. Dobio je podršku Predsjedništva HDZ-a i vidite kako je to završilo.
Kada nema transparentnosti, kada nema rasprave, kada ne znamo koliko šta košta, koje su namjere iza toga, onda je teško povjerenje steći pogotovo ako ste već dva puta na tome pali i na Sanaderu i na Karamarku.
Sada 8 mjeseci nakon toga vi bi očekivali da vam apsolutno svi u Hrvatskoj vjeruju i da mislite da će to biti najtransparentniji postupak i privatizacija u povijesti Hrvatske. Zbog čega bi? Dajte si postavite to pitanje.
Zbog čega bi vam hrvatski građani to vjerovali? Samo zato što ste vi dobar dečko iz Zagrebe? Zbog čega? Nema tu, kako bih rekao elementarnog povjerenja koje HDZ i Vlada HDZ-a ima po tom pitanju i dobro je u ovoj situaciji da je koalicijski partner rezerviran prema vašim najavama jer to garantira da ćemo bar neku raspravu imati.
Da je HDZ sam vjerojatno bi to već bilo prodano i tko zna kakav konzultant a la Petrović bi to odradio. Sa te strane još jednom ću vam reći mi ćemo inzistirat na referendumu, odnosno ja ću inzistirat, pardon. Stranka će donesti svoje odluke. Ja ću se boriti za referendum. Žele da građani odlučuju o tome, želim da nema znaka jednakosti za vas između Krke, Brijuna i HEP-a prodati 25% HEP-a je isto kao prodati 25% Brijuna ili 25% Krke ili 25% Kornata.
I sa te strane hrvatske građani moraju odluku imati ispred sebe i oni je moraju donijeti. Nemojte oko ovoga …
…/Upadica predsjednik: Vrijeme./…
… glumiti Sanadera, ja vas to molim. Ponašajte se odgovorno. Nemojte misliti da su vaša rješenja jedina moguća.
PDF