Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Glavašević, Bojan, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postaviti će uvaženi zastupnik Bojan Glavašević.
Izvolite.

Glavašević, Bojan (SDP)

Hvala gospodine potpredsjedniče, gospodine predsjedniče Vlade, članice i članovi Vlade RH, kolegice i kolege.
Ždrijeb je odredio da današnje posljednje pitanje postavim ja i ja ću ga uputiti ministrici kulture gospođi Nini Obuljen.
Poštovana gospođo ministrice, u izvještaju OESS-a o zločinima iz mržnje u RH za 2015. godinu osim zabilježenog porasta broja prijavljenih slučajeva zločina iz mržnje u odnosu na prethodnu godinu mahom protiv LGBT osoba i pripadnika Romske nacionalne manjine, daje se preporuka kako bi, citiram: „… za Republiku Hrvatsku bilo korisno kada bi ohrabrivali žrtve da prijavljuju zločine iz mržnje i da se razmotri osnaživanje suradnje sa civilnim društvom u tom kontekstu.“.
Također zabilježen je i porast prijetnji i nasilja nad novinarima u RH zbog čega je Klub zastupnika SDP-a nedavno tražio održavanje tematske sjednice Odbora za medije, ona će se održati sada u petak.
Zajednički nazivnik svim ovim događajima je govor mržnje. Zadnjih nekoliko godina svjedoci smo porasta i širenja govora mržnje putem društvenih mreža, komentara ispod članaka na internetskim portalima medija i emisija poput Bujice na Z1 televiziji ali i emisija na HRT-u.
Svjedočili smo također i napadima na institucije koje provode zakone i mjere za suzbijanje govora mržnje kao i osobama koje ih vode. Početkom ove godine predsjednici Vijeća za elektroničke medije Mirjani Rakić voditelj maloprije spomenute emisije praćen tadašnjim potpredsjednikom Sabora i nekoliko tisuća ljudi koji su uzvikivali „Za Dom spremni“ uručena je šajkača sa kokardom.
Moje pitanje vama glasi, s obzirom na vaše nadležnosti što planirate učiniti na suzbijanju govora mržnje u medijima i javne komunikaciji i kako planirate doprinijeti reduciranju broja zločina iz mržnje prije svega protiv novinara, nacionalnih manjina i LGBT osoba?
Hvala vam.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovoriti će uvažena ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek, Nina

Hvala vam gospodine potpredsjedniče.
Uvaženi gospodine zastupniče zahvaljujem vam se na vašem pitanju, naravno ja mogu odgovoriti u onom dijelu u kojem se vaše pitanje odnosi na regulativu u području koje je u nadležnosti Ministarstva kulture a vaše pitanje ide puno šire od toga i mislim da smo svi toga svjesni.
Dakle, što se tiče samog medijskoga zakonodavstva kao što znate u RH odlučili smo se uvesti takav sustav da imamo regulatorno tijelo, dakle neovisnog regulatora koji nadzire primarno elektroničke medije.
Isto tako vjerojatno vam je poznato da je u ovom trenutku revizija, u tijeku je rasprava o reviziji Direktive o audiovizualno medijskim uslugama i između ostalog jedna od tema o kojoj se govori je upravo pitanje i govora mržnje ali i uopće ne primjerenih komentara koji postaju dominantni način izričaja pogotovo nad društvenim medijima a koji izmiču klasičnom konceptu uredničke odgovornosti.
Mi se u Hrvatskoj isto tako suočavamo sa tim problemom. Vijeće za elektroničke medije koliko je meni poznato u mnogim situacijama je na to reagiralo.
Drugo je pitanje nadzora nad takvim pojama u tiskanim medijima. Kao što znate tijekom 2010., 2011. godine bila je inicijativa, čak je i osnovano Vijeće za medije koje je kao samo regulatorno tijelo trebalo nadzirati takve pojave u medijima koji nisu elektronički mediji koji izlaze izvan okvira Zakona o elektroničkim medijima međutim koliko je meni poznato nažalost to vijeće za medije nikada nije zaživjelo.
U svakom slučaju to je ozbiljan problem, to je veliki problem, on nije samo hrvatski problem. Ja sam već više puta najavila kako ćemo u sklopu rasprave o izmjenama i dopunama Zakon o elektroničkim medijima ili donošenju novog zakona sigurno otvoriti i to pitanje jer će to biti predmetom usklađivanja sa direktivom.
Isto tako koliko je meni poznato sutra će u Hrvatskom saboru biti održana i tematska sjednica na temu i pitanja govora mržnje, ali uopće stanja vezano uz slobodu izražavanja uz položaj novinara. Mi ćemo isto biti tamo kao predstavnici Ministarstva kulture, pažljivo ćemo slušati prijedloge koji će biti izneseni i sigurno da je na svima nama velika odgovornost na svima koji djelujemo u javnom prostoru bez obzira jesmo li predstavnici Vlade, saborski zastupnici, novinari i ostali koji nastupaju u javnom prostoru da sve naprave da se ne potiče takvo izražavanje i da se svi zajedno uvijek promptno i principijelno reagiramo bez obzira od koga i sa koje strane se takve pojave donose.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Bojan Glavašević.

Glavašević, Bojan (SDP)

Hvala.
Zahvaljujem se na odgovoru gospođo ministrice. Zadovoljan sam vašim odgovorom zasada. Vidim da prepoznajete važnost javne komunikacije slobodne od odgovora mržnje. Vidim također da prepoznajete kako svi akteri u javnoj komunikaciji doista svi akteri u javnoj komunikaciji imaju i dijele jednu odgovornost kako bi ona bila slobodna od govora mržnje. Jer na kraju krajeva takva slobodna od mržnje javna komunikacija je zapravo garancija demokracije.
Također, ovdje bih samo još na kraju želio apostrofirati da građanke i građani RH a onda osobito manjinske skupine poput kao što sam rekao nacionalnih manjina, ili LGBT osoba gledaju prema vama svima, prema Vladi RH a ona u ovome djelu jednim djelom i prema vama kao ministrici kulture da budete njihovim zaštitnicima u onome djelu za koji ste to pojedinačno nadležni.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Kolegice i kolege zastupnici time je aktualno prijepodne završeno. Ja se zahvaljujem predsjedniku Vlade, potpredsjednicima Vlade, svim ministrima i vama naravno na sudjelovanju.
Određujem stanku do 15 sati kada nastavljamo sa radom po dnevnom redu kako ste ga dobili.
Hvala vam lijepo.

STANKA U 13,50 SATI.
PDF