Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Makar, Božica, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Sljedeće pitanje bit će ono uvažene zastupnice Božice Makar.
Izvolite.

Makar, Božica (HNS)

Hvala lijepa.
Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani premijeru.
Naime, prema potpisanim sporazumima za izgradnju škola država duguje Koprivničko-križevačkoj županiji, Varaždinskoj županiji i gradu Koprivnici iznos od 15 milijuna kuna. Do sada je upućeno mnogo dopisa u Ministarstvo znanosti i obrazovanja i u Ministarstvo financija, međutim odgovori nisu stigli. Upućeni su i mnogi pozivi za plaćanje tih računa, ali bez ikakve povratne reakcije.
Država je redovito podmirivala svoje obaveze tokom 2015. godine, međutim u 2016. prestaje plaćanje. Zato pitam vas premijeru, da li je moguće da se ne provode sporazumi koje potpisuju ministri Vlade RH?
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovorit će predsjednik Vlade uvaženi Andrej Plenković.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa kolegice Makar.
Obveza je države da stoji iza svih sporazuma koje su ministri spomenuli. Ja moram priznati da ovako exa-brupto ne znam točno o kojim je ugovorima riječ i koju vrstu obaveza imamo prema školama u Koprivničko-križevačkoj županiji, Varaždinskoj županiji i čini mi se Bjelovarsko-bilogorskoj koju ste spomenuli, ja ću to sa nadležnim ministrom provjeriti i o tome ćemo vam dati pismeni odgovor jer takvu vrstu detalja u ovako kratkom roku ne samo ja nego vjerujem da nitko drugi ne bi bio u stanju odgovoriti.
Međutim, iskoristit ću ovo na komentar zastupnika Tomića. Pa naravno da ću vam odgovoriti jer ste insinuirali nešto, nešto nisam rekao, nego nešto što je po mom sudu trebalo jako, jako puno kreativnosti pa da u vašem logičkom zaključivanju iznesete ovakvu tvrdnju.
…/Upadica se ne čuje./…
Prekreativni ste malo, vrijeđate druge narode, to je očito nekakav stil koji se razvija u vašoj stranci, sjetite se malo što smo slušali u izbornoj kampanji.
Prema tome, ono što sam ja naglasio je da insinuirati nama da je stranka koja je dobila pridruženo članstvo u Europskoj pučkoj stranci slijedom otvaranja pregovora o pristupanju sa EU što je logički slijed statuta europske pučke obitelji govorite o uzorima, pobratimima, rođacima, malo pretjerujete.
I vi kolega Matić raspirujete jednu vrstu rasprave protiv koje se ja bunim, jednu vrstu demagogije i populizma protiv koje ću se boriti i u cijelom svom mandatu na svim mogućim temama a osobito na ovoj temi i nastojite napraviti, što, uznemiriti odnose između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj? Uznemiriti odnos između Hrvatske i Srbije? Vi želite možda njima pridonijeti na ovaj način?
Mislim da nećete pridonijeti i nećete utjecati na politiku Vlade i nećete utjecati na odgovornu politiku koja gradi odnose i koja je tu da bi riješila probleme koji su se kumulirali proteklih 25 godina a to radimo odgovorno i to radimo mudro, to ne radimo jeftino tako da bismo donosili ovakve zaključke koji nikakve veze, niti sa onim što sam ja rekao, niti sa onim što ova Vlada radi imaju.
Prema tome kolega Tomić, mislim da ste tu zaista promašili apsolutno i zaključivanje i vaše komentare i nisam moram priznati očekivao tako nešto, očekivao sam jedan veći stupanj političke odgovornosti i razumijevanja procesa u kojima se nalazimo. Ako ih vi ne razumijete, to je u redu, imate vremena da malo nešto naučite u međunarodnim odnosima, ja o tome mogu komotno reći da znam dosta više nego vi i takvu ću politiku voditi i odgovorno se ponašati.

Reiner, Željko (HDZ)

Vidim da je nastupila epidemija povrede Poslovnika pa evo izvolite, prvo uvaženi …/Govornik se ne razumije./….

Reiner, Željko (HDZ)

Dobro.
Ja predlažem da nastavimo sa radom.
Dakle, slijedeće pitanje postavit će …/Upadica se ne čuje./…
Naravno, pa upravo sam htio reći, ali dobro. Srećom ništa se nije dogodilo.
Uvažena zastupnica Božica Makar.
Izvolite.

Makar, Božica (HNS)

Da s obzirom da se ovo sve odužilo možda je već i premijer zaboravio koje sam mu pitanje postavila, pa ću još jedanput ukratko ponoviti. Radi se naime o dugu od 15 milijuna kuna Koprivničko-križevačkoj županiji, Varaždinskoj županiji i Gradu Koprivnici za izgradnju škola prema potpisanom sporazumu.
Naime, ta sredstva bila su u projekciji proračuna za 2017. odnosno u proračunu za 2016. i 2017. ali ona nisu isplaćena. I s obzirom da premijer meni nije odgovorio jer je bio zaokupljen ovom prijašnjom raspravom molim pismeni odgovor.
Hvala.
PDF