Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Aleksić, Goran, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će uvaženi zastupnik Goran Aleksić, izvolite.

Aleksić, Goran (SNAGA)

Zahvaljujem poštovani potpredsjedniče.
Moje pitanje bit će postavljeno uvaženom ministru financija, gospodinu Mariću.
Pa gospodine Mariću mi smo već nekoliko puta razgovarali o toj temi. Postavio sam vam to pitanje i javno i neslužbeno. Nisam još na njega dobio odgovor, pa ga postavljam ponovo danas.
Dakle, iz analize konverzije CHF kredita koja je objavljena na stranicama Ministarstva financija vidi se da je stanje glavnice i kamata prije konverzije bilo 20,9 milijardi kuna. Nakon konverzije stanje glavnice i kamata iznosi 15,4 milijarde kuna. U tih 15,4 milijarde kuna obuhvaćeni su i konvertirani krediti i oni koji će biti konvertirani, a i oni krediti koji uopće neće biti konvertirani.
Dakle, to je ukupno stanje glavnice nakon što bi se provela konverzija u potpunosti, 15,4 milijarde kuna. Razlika je 5 i pol milijardi kuna. Kad se na to doda učinak viška preplate jer CHF dužnici su preplatili za milijardu i 100 milijuna kredite u odnosu na euro kredite iste vrste. Kad se doda na 5 i pol milijardi kuna 1,1 milijardu kuna ukupan iznos je 6,6 milijardi kuna.
Dakle, prema izračunu koji proizlazi iz analize Ministarstva financija dolazimo do troška konverzije od 6,6 milijardi kuna i odjednom se na kraju pojavljuje podatak 7,6 milijardi kuna troška konverzije. Dakle, ja vas pitam ponovo što čini tih milijardu kuna koje se ne mogu vidjeti iz razlike glavnica kojima se dodaje onda višak preplate. To je moje pitanje.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovorit će poštovani ministar Zdravko Marić, izvolite.

Marić, Zdravko

Hvala lijepo gospodine potpredsjedniče.
Uvaženi zastupniče hvala lijepo na pitanju. Evo kao što ste i sami istaknuli već smo imali tu komunikaciju i prije i ja mogu samo ponoviti i ono što sam na neki način do sada i govorio.
Dakle, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2015. godine definirano je i propisano u članku 19. podstavku 4. da je vjerovnik, dakle pojedina kreditna institucija dužna Ministarstvu financija u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu zakona dostaviti izvješće o rezultatima provedbe konverzije kredita koji sadrže podatke o broju potrošača koji su prihvatili, odnosno nisu prihvatili konverziju kao stanje kredita te naravno zajedno sa svim učincima konverzije.
Ti podaci su sukladno zakonskoj obvezi dostavljeni Ministarstvu financija do kraja ožujka. Ministarstvo financija ih je sukladno i svojoj obvezi, odnosno nakon primitka sve zaprimljene podatke objedinilo i objavilo na svojim internetskim stranicama, odnosno uputilo i svim zainteresiranim stranama između ostalog naravno i Udruzi „Franak“.
Ono što moram reći, dakle naravno u smislu brojaka to su već poznate da je 93,9% ukupno korisnika prihvatilo konverziju kredita od ukupno 58367 ugovora. Međutim, isto tako moram napomenuti, dakle što se tiče točnosti podataka koji vi između ostalog ovim pitanjem propitkujete odnosno osporavate. Dakle, Ministarstvo financija nema tu nadležnost kao što nema inače nadležnost bilo kakve vrste nad kreditnim institucijama u smislu supervizije. Dobro znamo da se te nadzorne ovlast, supervizijske ovlasti zapravo u rukama HNB-a i samo je ona kao supervizor mogla utvrđivati točnost podataka koji su dostavljeni. Jedina ovlast Ministarstva financija je bila propisana Zakonom o potrošačkom kreditiranju njihovim izmjenama i dopunama u smislu prekršajnih odredbi ako bi se neka od vjerovnika dakle kreditnih institucija odnosno banaka oglušila i ne dostavila te podatke.
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Goran Aleksić.

Aleksić, Goran (SNAGA)

Uvaženi ministre Mariću ja sam apsolutno nezadovoljan vašim odgovorom. Vi kao ministar financija biste trebali znati da trošak konverzije čini poreznu olakšicu za banke. Budući da i dalje ne znate što … tih milijardu kuna trebali ste se raspitati i trebali ste dati zadatak svojim ljudima u Ministarstvu financija da ispitaju što … tih milijardu kuna jer tih milijardu kuna znači 200 milijuna kuna manje u proračunu RH. Dakle vama kao ministru financija izgleda da je to svejedno.
Apeliram na vas da učinite sve što je u vašoj moći da saznate što čini tih milijardu kuna jer po mom mišljenju tih milijardu kuna troška nema. Po mojem mišljenju postoji pretpostavka da je to možda izmakla dobit banaka koju banke žele prikazati kao trošak. Izmakla dobit ne može biti trošak konverzije. Dakle apeliram na Ministarstvo financija da pronađe tih milijardu kuna o čemu se radi.
Hvala.
PDF