Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Balić, Marijana, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje uputiti će uvažena zastupnica Marijana Balić.
Izvolite.

Balić, Marijana (HDZ)

Hvala lijepa potpredsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, potpredsjednici i potpredsjednice, ministri i ministrice, kolegice i kolege zastupnici.
Svoje pitanje uputiti ću ministrici regionalnog razvoja i Fondova EU gospođi Žalac. Neosporno je kako je podjela Hrvatske na dvije statističke regije koja se pravdala sa 300 milijuna eura većom alokacijom EU novca naštetila našoj najranjivijoj regiji istočnoj Hrvatskoj.
Ovom podjelom iz 2013. godine ratom pogođena, depopulirana i osiromašena Slavonija svrstana je u kontinentalnu Hrvatsku zajedno sa hrvatskom metropolom Zagrebom, središtem ekonomske moći.
Kako je uopće moguće ostvariti ciljeve smanjivanja regionalnih razlika ako su najsiromašniji grupirani sa najbogatijima? I ako se prema karti regionalnih potpora na jednak način potiče ulaganje u primjerice Tovarnik, Rovinj ili Zagreb, što mislite poduzeti po tom pitanju?
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovoriti će poštovana ministrica Gabrijela Žalac.
Izvolite.

Žalac, Gabrijela (HDZ)

Hvala lijepa potpredsjedniče.
Uvažena zastupnice Balić, hvala vam na pitanju i dozvolite da vam u kratkim crtama odgovorim na vaše pitanje. Što se tiče podjele statističke regije koja je preko noći dakle 30.8. 2012. godine osvanula u Jutarnjem listu na kojoj smo mi svi sa regionalne razine moram priznati bili iznimno šokirani obzirom da smo u Panonskoj Hrvatskoj tada gdje sam ja na svom prijašnjem poslu isto tako sudjelovala kao koordinator razvoja i regionalnih razvojnih projekata ostali prilično šokirani.
Pa smo nakon toga isto tako imali sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja kod tadašnjeg potpredsjednika Vlade, ministra gospodina Grčića, gdje su se zapravo prvi puta župani Hrvatske okupili i postavili to isto pitanje jer to nitko nije znao. Naime, Državni zavod za statistiku je preko noći podijelio Hrvatsku na dvije regije umjesto na tri pod izlikom da tih 300 milijuna eura koje vi naime spominjete će biti veća alokacija iz EU fondova.
Ja moram priznati po preuzimanju dužnosti ministrice ni jedan valjani dokument nije pronađen koji bi opravdao tako nešto, to naime nije istina. Isto tako moram istaknuti da grad Zagreb, obzirom da je naš glavni grad ima preko 800 tisuća, oko 800 dakle tisuća stanovnika, postoje modeli na koji način ga možemo izdvojiti u zasebnu cjelinu.
Nigdje u članicama EU ne postoji takva situacija kao što je trenutno u RH, da ne govorimo o tome da je BDP po glavi stanovnika tom podjelom, svih 8 tadašnjih županija Panonske Hrvatske sa spajanjem ostalih 6 iz središnje Hrvatske isključivo zbog grada Zagreba porasla razina BDP-a po glavi stanovnika sa 39 na preko 60% a procjene su bile do 2027. na tom papiru, dobro ga se sjećam i danas, da će biti ispod 60% dakle BDP-a po glavi stanovnika u Kontinentalnoj Hrvatskoj.
Međutim, po izračunu trenutnom što hrvatska javnost ne zna, 61% govori o tome da smo mi regionalne potpore poduzetnicima u Slavoniji što ste pitali Tovarnik, Rovinj, Zagreb svejedno, 25% maksimalan intenzitet potpore za poduzetnika u istočnoj Slavoniji, u Rovinju, u Zagrebu, u Dubrovniku. Mijenjamo statističke, samo da vam odgovorim, pokrenuli smo znači izmjenu statistički regija naravno da nam trebaju podloge za to. Na tome ću inzistirati i to sam već i u prvim nastupima rekla.
A ono što je najvažnije su regionalne potpore za naše poduzetnike iz EU fondova jer ovo je nedopustivo. 25% umjesto 35 zbog izračuna koji nije utemeljen, to je nedopustivo, naprosto nedopustivo.
Izmjenom zakonske regulative kao što sam i u prethodnom pitanju rekla mi ćemo siromašnoj Slavoniji omogućiti putem EU fondova do 100% financiranje putem projekta Slavonija kroz postojeće programe ruralnog razvoja, operativni program konkurentnost kohezija, operativni program za razvoj ljudskih potencijala i isto tako program ruralnog razvoja.
I moram priznati da smo već otvorili tablicu koja će mjeriti te učinke pa ćemo 2020. onda izaći sa tim vidom ulaganja. U koje sektore, na koji način, konkretno tako da ne bude nikakvih nepravilnosti.
A što se tiče NUC2 regija u svakom slučaju u narednoj godini ćemo postupak započeti i ono što je tendencija našega ministarstva je da mi se pripremamo za novu perspektivu 2021.-2027. na način da decentraliziramo upravljanje EU fondovima tako da imamo regionalne operativne programe za naše županije, gradove i općine sa sredstvima pa onda stratešku upravljanje i sve ostali što smo dosad slušali neće biti apsolutno nikakav problem.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvažena zastupnica Marijana Balić.

Balić, Marijana (HDZ)

…/Govornica naknadno uključena./… i apeliram na vas i vaše ministarstvo da u što skorije vrijeme a naravno u skladu sa zakonskom regulativom ispravite ovu nepravdu koja nam je nanesena.
Hvala.
PDF