Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vidović, Franko, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Sljedeće pitanje uputit će uvaženi zastupnik Franko Vidović.
Izvolite.

Vidović, Franko (SDP)

Zahvaljujem poštovani potpredsjedniče.
Predsjedniče Vlade, članovi Vlade.
Moje pitanje ide gospodinu Goranu Mariću, ministru državne imovine.
Dakle, u Šibeniku postoji zemljište TEF-a veličine oko 300 tisuća metara kvadratnih koji je opterećenom dugom i nizom hipoteka u vrijednosti od oko 150 milijuna kuna otprilike. Vjerovnici su većinom Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija, Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, dakle radi se o principu o državnim institucijama. Također je to zemljište od krucijalne važnosti za daljnji razvoj grada Šibenika obzirom da se ono nalazi u samom kontaktu sa povijesnom jezgrom.
Prije mjesec, dva nad TEF-om d.d. je pokrenut stečaj zbog dugogodišnje blokade računa, dakle blokada je duža od pet tisuća dana i taj predmet je trenutno u postupku. Koliko imam informacija u prvom stupnju je sud odbacio, ali se FINA na to žalila.
Obzirom da je gradonačelnik Šibenika u više navrata javno iskazao velike nade upravo u vas po pitanju rješavanja duga i zemljišta TEF-a, molim vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje.
Pod brojem 1. da li to zemljište pripada bilo vlasnički ili bilo kako drugo temeljem dugova i slično u vaš resor? I pod brojem 2. ukoliko doista i pripada onda bih vas molio da mi rečete u kojem vremenu i na koji način mislite riješiti taj problem jer on je zaista krucijalan za grad Šibenik?
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovoriti će poštovani ministar Goran Marić.
Izvolite.

Marić, Goran (HDZ)

Hvala lijepa potpredsjedniče.
Cijenjeni zastupniče Vidoviću, hvala vam na pitanju.
Upoznat sam sa navedenom problematikom jer je riječ o tvornici elektroda i ferolegura u Šibeniku a poteškoće još datiraju iz 1993. godine kada je zbog ratnih okolnosti tvornica dovedena do obustave proizvodnje i u vrlo neugodnu situaciju.
Tvornica je smještena, rekli ste i sami na oko 300 tisuća kvadrata, točnije 28 hektara zemljišta, uz more i vrlo blizu samog središta grada Šibenika. I još graniči sa 20 hektara zemljišta u vlasništvu samog grada Šibenika. To je golemi potencijal za razvoj Šibenika ali taj potencijal je umrtvljen već više od 20 godina.
Pokušalo se riješiti to 1998. godine tako da se udio Vlade RH u TEF-u prenese na grad Šibenik što je i učinjeno 62,13% je preneseno u grad Šibenik uz obvezu grada Šibenika da isplati dugove RH prodajom nekretnine. Taj model rješavanja nije uspio i pokazao se danas da je on zapravo još veći nego što je bio.
Grad Šibenik je uputio zahtjev ministarstvu za redefiniranjem odnosa između Vlade i grada Šibenika jer je sada dug još veći nego je bio. Onakav prijedlog kakav smo zaprimili u ministarstvu je baš takav neprovediv. Ali u Ministarstvu državne imovine će se izvršiti temeljit uvid u postojeće stanje i sa svim zainteresiranim strankama iznaći optimalan i trajan model za rješenje tog problema jer rješavanje ovog problema ne trpi odgodu i nećemo odgađati u tom pogledu.
Hvala vam lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Franko Vidović.

Vidović, Franko (SDP)

Zahvaljujem potpredsjedniče, zahvaljujem ministre na odgovoru.
Moram reći da nisam baš potpuno zadovoljan, vidim da pokušavate cijeli problem iznijeti onako kako jest ali zaboravljate jednu bitnu stvar. Svi znamo kakvo je hrvatsko pravosuđe. Ta tvrtka je u stečaju ovog momenta, dogoditi će nam se da nam stečajni upravitelj praktički upravlja sa cijelim zemljištem TEF-a odnosno da dođe do prodaje da bi se namirio dug a dug je u principu puno još uvijek manji nego što je vrijednost samog zemljišta. To znate i sami.
Dakle evo ja bih vas molio ispred cijele hrvatske javnosti da doista poduzmete korake i to hitno u tom smjeru.
Hvala vam.
PDF