Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Franković, Mato, saziv: IX, sjednica: 2

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
23.11.2016.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postaviti će uvaženi zastupnik Mato Franković.
Izvolite.

Franković, Mato (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče Vlade, poštovane ministrice, ministri, kolegice i kolege.
Postavio bih pitanje ministrici Obuljen. Poštovana ministrice, poznato vam je kako je bivša kukuriku Vlada kako bi udovoljila želji gradonačelnika grada Dubrovnika za preuzimanje upravljanja Dubrovačkim zidinama donijela Izmjene zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika i drugih nepokretnih kulturnih dobara u okolici Dubrovnika a kojim se Zavodu za obnovu Dubrovnika na godišnjoj razini uskraćuje više od 6 milijuna kuna proračunskih sredstava. Nadalje, zakon koji je ostao na snazi je nepotpun jer dio zakona je suspendiran.
Stoga vam postavljam sljedeće pitanje, hoćete li i kada pokrenuti izmjene navedenog zakona kako biste vratili aktivnu ulogu Zavoda za obnovu Dubrovnika u obnovi spomeničke baštine a samim time biste otvorili mogućnost i sklapanja novog ugovora između grada Dubrovnika i Društva prijatelja Dubrovačkih starina.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovoriti će poštovana ministrica Nina Obuljen-Koržinek.
Izvolite.

Obuljen Koržinek, Nina

Hvala vam gospodine potpredsjedniče.
Gospodine zastupniče, kao što znate taj zakon je donesen '80.-tih godina nakon potresa kako bi se stavio poseban naglasak na obnovu Dubrovnika međutim Zavod za obnovu Dubrovnika koji je osnovan tim zakonom je imao veliku ulogu i u poslijeratnoj obnovi.
Istina je nažalost 2014. godine usprkos upozorenju stručnjaka donesene su izmjene i dopune zakona i kako se i očekivalo budući da se ulazilo u derogiranje ugovornih odnosa između grada i Društva prijatelja Dubrovačke starine Ustavni sud je ukinuo određene odredbe zakona i time je zakon doista ostao na neki način nepotpun i nedorečeno.
Ono što je važno, RH je nastavila kroz Ministarstvo kulture financirati plaću i materijalne troškove, međutim postoji doista problem financiranja programa koji je prije tih izmjena iz 2014. godine ti su se programi redovito financirali. Danas se Zavod za obnovu Dubrovnika ili drugi vlasnici kulturnih dobara na kojima radove izvodi društvo, Zavod za obnovu Dubrovnika mogu javljati na natječaje ali sigurno da je potrebno vratiti taj zakon u okvire da on doista bude funkcionalan, da budu pojedine odredbe međusobno usklađene i da svi osnivači imaju jasno definirane svoje obveze.
U tom smislu početkom slijedeće godine napravit ćemo detaljnu analizu. Kao što sam rekla radi se o zakonu koji datira iz 1980. godine i treba s posebnom pažnjom raditi na izmjenama i dopunama, on je više puta mijenjan i pretpostavljam da bi se u drugoj polovici slijedeće godine moglo pristupiti izmjenama i dopunama tako da za 2017. godinu bude sve zapravo usklađeno i završeno.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Mato Franković.

Franković, Mato (HDZ)

Zahvaljujem ministrici. Zadovoljan sam vašim odgovorom.
Naime, želio bih reći također da razlog žurne potrebne izmjene zakona je to što je sada po izmijenjenom zakonu Grad Dubrovnik većinski vlasnik Zavoda za obnovu Dubrovnika, a zavod je osnovan na temelju zakona. Ta situacija je kao što znate protuustavna. Ukoliko je ustanova osnovana odlukom ili zakonom, odlukom Vlade ili zakonom tada država mora biti većinski vlasnik i upravljati njime tj. imati većinu u upravnom vijeću, postavljati ravnatelja i slično.
U konkretnoj situaciji to znači da bi ovakav zavod sa većinskim udjelom grada trebalo osnovati Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Dakle ova situacija je u suprotnosti i sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o ustanovama itd.
Stoga potpuno nevjerojatno zvuči da je netko bio spreman udovoljiti želji gradonačelnika i usvojiti protuustavan zakon, a to je vezano i za ono kako je gospodin Jovanović rekao da su svi jednaki ali HDZ-ovci su jednakiji. Ovdje vidimo da ima jednakijih i sa druge strane.
Hvala lijepa.
PDF